1515
Annons

Råvaror: Oljepriset klättrar

Priserna på råvaror steg i huvudsak på morgonhandeln på fredagen, med ädelmetallerna som undantag. Kopparn fortsatte därmed att handlas över 8.000-dollarstrecket som passerades på torsdagen.

WTI-oljans första termin visade vid klockan 8.50 en uppgång på 0,87 dollar per fat till 99,97. Brent var vid samma tid upp 0,98 dollar till 112,24.

På torsdagen rapporterade både Reuters och Bloomberg News att oljeembargot mot Iran sannolikt kommer att skjutas upp med sex månader för att ge sydeuropeiska länder tid att hitta alternativa leverantörer. Förbudet på petrokemiska produkter skulle implementeras tidigare, cirka tre månader efter EU:s utrikesministrar fattar beslutet 23 januari.

En EU-källa sade till Bloomberg News att detta skulle dämpa den oro som Italien, Grekland och Spanien har. Dessa länder står för 68,5 procent av oljeimporten av Iransk olja till EU.

Tidigare hade oljan, liksom ädel- och basmetallerna, stigit kraftigt efter att statsskuldsemissioner i Italien och Spanien mottagits med hög efterfrågan.

"Det handlar om oljeembargot gentemot en mild "risk på"-attityd vilket är en konsekvens av de hittills bra auktionerna i Italien och Spanien", sade Ric Spooner, chefanalytiker vid CMC Markets i Sydney, till Bloomberg News.

Italien emitterar på fredagen statsobligationer i tre olika löptider.

I Nigeria fortsätter de landsomfattande strejkerna sedan facken inte har lyckats komma överens med president Goodluck Jonathan om att återinföra bränslesubventionerna.

Det största oljefacket i landet, Pengassan, meddelade att de kommer att börja stänga ned oljeproduktionen den 15 januari om ingen överenskommelse är nådd. Förhandlingarna mellan parterna ska återupptas på fredagen.

På basmetallmarknaden klättrade kopparns tremånaderstermin på torsdagen över 8.000-dollarstrecket, och på fredagsmorgonen noterades priset upp 30 dollar till 8.035 dollar per ton jämfört med stängningstid föregående handelsdag. Som högst kostade kopparn 8.075 dollar på torsdagen, den högsta nivån sedan slutet av oktober.

"Den ekonomiska statistiken och utsikterna i USA och Asien har förbättrats, och skiftat efterfrågeriskerna till uppsidan. Vi anser att guld och koppar är de bästa investeringarna givet vår syn på fundamenta 2012", skriver Goldman Sachs i en analys.

Banken tror att råvarorna som helhet kommer att stiga 15 procent inom 12 månader.

Goldman Sachs syn står i kontrast till Morgan Stanleys utsikter, då de i en rapport tidigare under veckan skrev att de föredrar defensiva råvaror som spannmål, medan de räknar med sjunkande bränslepriser.

Zinkpriset gick mot strömmen och backade 6 dollar till 1.961 dollar per ton, medan nickel steg 120 dollar till 19.790.

På ädelmetallmarknaden sjönk spotpriset på guld med nästan 4 dollar till över 1.646 dollar per uns, medan silvret minskade 0,16 dollar till 30,115.

I en enkät av Bloomberg News räknar 18 av 23 analytiker att guldpriset kommer att stiga nästa vecka, vilket är den högsta andelen sedan den 11 november.

"Den massiva ökningen köp till Kina är vad som har fastnat i folks huvuden. Det kan verka dyrt och en del talar om en bubbla, men det är det inte", sade Ross Norman vid Sharps Pixley till Bloomberg News.

Table


Innehåll från Lunds universitetAnnons

De tog sin cancerforskning från idé till verklighet

Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.
Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.Foto:André de Loisted

På Lunds universitet är cancerforskningen ett av akademins flaggskepp. I nära samarbete med vården och andra aktörer är målet att ta universitetets innovationer ut i den verkliga världen där den kan göra verklig skillnad. Ett lyckat exempel är SAGA Diagnostics AB – ett spinoff-företag som nu arbetar med bland annat AstraZeneca.  

Allt började 2009 när Lao Saal, idag universitetslektor på Lunds universitet, flyttade till Lund och startade en cancerforskargrupp. Forskargruppen fick finansiellt stöd av bland annat Cancerfonden och Vetenskapsrådet och studerade flera olika typer av behandlingssätt för cancersjukdomar. Men, ett område som fick dem att höja på ögonbrynen lite extra var vätskebiopsi.  

– Istället för att behöva göra ett större ingrepp på patienten där man tar ett vävnadsprov, som man vanligtvis gör, kan man genom vätskebiopsi ta ett prov baserat på vätska. Antingen blod, urin eller i vissa fall saliv, säger Lao Saal. 

Här kan du läsa mer om vätskebiopsi

Genom vätskebiopsi kan man mäta hur många cancerceller en patient har i kroppen och hur den förändras. Teknologin mäter nämligen en specifik biomarkör, så kallad cirkulerande tumör-DNA (ctDNA). 

– Det finns idag ett stort behov av förbättrade biomarkörer för att diagnostisera cancer, välja bäst behandling och övervaka hur patienten svarar. Genom ctDNA kan vi lösa de problemen på ett minimalt invasivt sätt, förklarar han. 

Från forskargrupp till spinoff-företag

Åren gick och cancerforskningen fortsatte att blomstra. Forskargruppen hade något stort på gång och en organisation på universitetet såg potential i att ta forskningen ett steg längre. Som en avknoppning bildades cancergenomikföretaget SAGA Diagnostics under 2015, som idag utvecklar ultrakänsliga flytande biopsitester för tidig upptäckt av canceråterfall och precisionsmedicin vid cancerbehandling.

– Vi hade egentligen inga planer på att starta ett företag, utan vi fokuserade bara på forskningen. Men när idén presenterades och chansen kom så tog vi den. Lunds universitet och Lunds universitets cancercentrum (LUCC) har spelat en stor roll för att kunna ta det här betydande steget, säger Lao Saal som är en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB. 

Läs mer om SAGA Diagnostics här 

Lunds universitet en möjliggörare

Sex år har passerat sedan företaget startades och idag har bolaget 20 anställda som strävar efter att förbättra vården med deras ultrakänsliga tjänster och produkter. Företaget finansieras av stora investerare såsom Segulah Medical Acceleration och samarbetar bland annat med läkemedelsjätten AstraZeneca och svenska Alligator Bioscience. 

– Jag är oerhört stolt att vår teknik har nått till vården och kan användas i praktiken. Vi är ett ungt företag som kommit långt på kort tid. Den utveckling och kommersialisering vi har gjort från Lund universitet till att faktiskt kunna göra skillnad för patient och samhälle betyder otroligt mycket, säger Lao Saal. 

Om Lunds universitet cancercentrum
LUCC samordnar cancerforskning vid Lunds universitet och startade under 2019. LUCC ska ge stöd till universitetsledning, fakultetsledning och Region Skånes ledning till att fatta välinformerade och strategiska beslut som rör cancerområdet inom verksamheterna forskning, utbildning, innovation och samverkan. Läs mer om LUCC här.

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?