Annons

Räntor och valutor: Missnöje med italiensk emission

Sentimentet försämrades något under förmiddagen inför en italiensk obligationsemission och den inledande uppgången för Europabörserna gröptes ur samtidigt som räntorna i Europas kärna vände ned och euron tappade tidigare förstärkningar. Efter emissionen försvagades riskaptiten ytterligare något.

Räntan i den italienska obligationsemissionen var klart lägre än vid närmats föregående emission, men marknaden tog fasta på att den var ganska hög i förhållande till andrahandsmarknaden. Tidigare nedgångar för korta italienska statsobligationsräntor gröptes ur efter emissionen och euroförsvagningen fick sig ytterligare en skjuts.

Svenska marknadsräntor sjunker svagt efter att ha öppnat upp och den tioåriga statsobligationsräntan är vid lunchtid 1 punkt ned till 1,62 procent. Den tyska tioårsräntan sjunker samtidigt 4 punkter till 1,79 procent. Kronan har tappat ett par öre mot dollarn och handlas ganska stabilt mot euron.

Italien följde alltså upp torsdagens starka emission med en inte fullt lika lyckad emission på fredagen. I fokus stod knappt treåriga statsobligationer (löptid till november 2014) som såldes för 3 miljarder euro, vilket också var den maximalt avsedda volymen. Räntan kom visserligen ned rejält, till 4,83 procent från 5,62 procent från motsvarande emission i slutet av december, men den var ändå hög i förhållande till andrahandsmarknaden och den italienska tvåårsräntan återtog större delen av ett kraftigt nedställ inför emissionen. Bid/cover var 1,20 jämfört med 1,36 vid närmast föregående emission.

"De sålde den maximala volymen, men priserna ser svaga ut jämfört med andrahandsmarknaden för obligationen med löptid till november 2014 och bid/cover var lägre än vad marknaden räknade med. Jag tror att euforin kring Spaniens auktion i går och (Mario) Draghis uttalanden gick för långt, det här bör ta ned förväntningarna på jorden igen", sade Peter Chatwell, räntestrateg vid Credit Suisse, till Reuters.

Italien sålde även kompletterande obligationer med löptider till 2014 och 2018.

Även i längre löptider gröptes tidigare italienska räntenedgångar ur efter emissionen, men det är fortsatt tydliga räntenedgångar för italienska statspapper i alla löptider.

Dagens andra huvudpunkt, vid sidan av de italienska emissionerna, är de fortsatta förhandlingarna om ett skuldutbyte i Grekland. Charles Dallara på Institute for International Finance, IIF, ska under dagen träffa Greklands premiärminister Lucas Papademos och finansminister Evangelos Venizelos.

Enligt tidningen Les Echos kan en överenskommelse med de privata långivarna vara klar i slutet av nästa vecka eller senast i slutet av januari. Långivarna kan komma att ta förluster på upp till 60 procent av innehaven enligt de villkor som nu diskuteras, enligt tidningen.

På statistikfronten visade handelsbalansen i euroområdet ett klart större överskott än väntat i november med 6,9 miljarder euro jämfört med 0,5 miljarder euro i Bloomberg news prognos.

Storbritanniens PPI kom in lägre än väntat och sjönk med 0,2 procent mellan november och december. Bakom den oväntade nedgången låg framför allt lägre energipriser.

"PPI-inflationen har varit ganska gynnsam de senaste månaderna. Det bör bidra till den kraftiga nedgången i KPI- inflationen som vi räknar med att få se i början av det här året", sade Victoria Cadman, ekonom vid Investec Securities i London, till Bloomberg News.

Amerikanska marknadsräntor har sjunkit tillbaka under förmiddagen och den tidigare uppgången under natten har därmed raderats ut. Den amerikanska tioårsräntan handlas 1 punkt ned till 1,90 procent jämfört med torsdagens svenska stängning.

Till eftermiddagen kommer en hel del statistik från USA. Mest intressant blir kanske handelsbalansen i november, som väntas visa ett underskott på 45,0 miljarder dollar enligt Bloomberg News enkät, och preliminära Michigan-index för januari, där analytikerna räknar med en uppgång till 71,5 från 69,9 i december. Dessutom kommer statistik över importpriserna i december, som väntas ha sjunkit 0,1 procent från i november, och under kvällen talar Fed-ledamöterna Charles Evans och Jeffrey Lacker.

På valutamarknaden tappade euron tidigare förstärkningar mot dollarn inför den italienska emissionen. Euron försvagades sedan ytterligare efter resultatet och har sammantaget försvagats till 1:279 mot dollarn från 1:281 på torsdagen, efter att ha varit uppe i 2:287 som högst under morgonen.

Även mot yenen har euron försvagats medan yenen i sin tur handlas stabilt mot dollarn.

Kronan har sedan torsdagen försvagats 2 öre mot dollarn till 6:94 och handlas i det närmaste oförändrat till 8:87 mot euron.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?