Annons

Räntor och valutor: Euron stärks

USA-räntorna steg något efter svensk stängning på torsdagen. USA-börserna trotsade svagare statistik än väntat och tickade uppåt, samtidigt som efterfrågan i en obligationsemission var mer dämpad.

På fredagen har räntorna sjunkit tillbaka något och den tvååriga statsobligationen handlas på 0,23 procent, 1 punkt upp från torsdagens svenska stängning, medan tioåringen också är 1 punkt upp på 1,92 procent.

Emissionen av 30-åriga statsobligationer i USA för 13 miljarder dollar fick ett relativt svalt mottagande, efter en stark efterfrågan på tre- och tioåriga obligationer tidigare i veckan.

Räntan blev 2,985 procent, jämfört med väntade 2,953 procent i Bloomberg News enkät. Bid/cover-nivån blev 2,60, vilket kan jämföras 3,05 vid närmast föregående auktion och snittet på 2,70 vid de tio föregående emissionerna.

Andelen indirekta budgivare, som inkluderar utländska centralbanker, uppgick till 31,9 procent, vilket kan jämföras med snittet på 33,8 procent vid de tio föregående emissionerna.

I Europa fortgår förhandlingarna om ett skuldutbyte i Grekland. Institute for International Finance, IIF, uppgav i ett uttalande på torsdagen att tiden för att träffa en överenskommelse om ett grekiskt skuldbytesavtal för den privata sektorn börjar rinna ut, och "vissa nyckelområden är olösta".

Charles Dallara på IIF ska på fredagen träffa Greklands premiärminister Lucas Papademos och finansminister Evangelos Venizelos för fortsatta samtal.

Michael Meister och Michael Fuchs, ekonomiska talesmän i parlamentet för förbundskansler Angela Merkels parti CDU, indikerade inför ett partiledningsmöte på fredagen att ett grekiskt utträde ur euroområdet skulle kunna vara hanterbart. De åtgärder som vidtagits sedan Grekland började få hjälp 2010 har gjort smittspridningen mindre sannolik.

"Orsaken till varför vi valde att agera var inte nödvändigtvis av sympati med Grekland, utan snarare att vi sade att det kunde bli en chock mot finanssystemet. Jag tror att storleken på hotet från Grekland har minskat", sade Michael Meister, enligt Bloomberg News.

Michael Fuchs sade att Grekland inte kommer att ha några andra alternativ än att lämna eurosamarbetet då de kämpar med sitt skuldberg och inte har förmågan att återupprätta konkurrenskraften utan en egen valuta som kan devalveras. För Grekland är inte problemet huruvida de kan betala sina lån, för det kommer de aldrig att kunna göra. Grekland är ett "särskilt fall" och de övriga euroländerna kan lösa sina skuldproblem och behålla den gemensamma valutan, sade han.

Thomas Costerg på Standard Charterted Bank sade till Bloomberg News att dessa kommentarer sannolikt sker för att lägga ökat tryck på Grekland att öka ansträngningarna under en kritisk fas för att få ökad hjälp.

Kinas valutareserv uppgick i slutet av december till 3.181,1 miljarder dollar, ned från 3.201,7 miljarder i slutet av november, rapporterar Bloomberg News.

Valutareserven sjönk därmed under fjärde kvartalet, vilket var den första nedgången under ett kvartal sedan andra kvartalet 1998 enligt Bloomberg News noteringar. De utländska investeringarna har dämpats och handelsöverskottet har minskat.

Centralbankschefen Zhou Xiaochuan sade i en intervju i förra veckan att den globala nedgången kan leda till ett kapitalutflöde av "större magnitud" i år.

"Detta är bra argument mot USA:s krav på en större appreciering av yuanen. Kinas externa position har blivit nästan balanserad, det finns nästan inget marknadstryck för yuanen att appreciera och 2012 kommer att bli ett år med mycket små förstärkningar av valutan", sade Dariusz Kowalczyk på Credit Agricole till Bloomberg News.

Zhong Shan, Kinas vice handelsminister, sade på fredagen att riskerna i Europa och USA kommer att påverka tillväxtmarknaderna och den globala ekonomin väntas vara "trög" i år. Kina står inför flera "utmaningar" i handeln under 2012, och protektionismen väntas öka.

På valutamarknaden har euron stärkts något till 1,283 mot dollarn, medan dollar/yen fortsatt handlas mellan 76,70 och 76,80. Kronan har stärkts marginellt mot dollarn men tappat 1 öre mot euron jämfört med torsdagens svenska stängning.

På fredagens Europaagenda står KPI från Spanien och PPI från Storbritannien i december. För euroområdet kommer handelsbalansen i november och i Italien väntas en obligationsemission under förmiddagen.

Från USA kommer under eftermiddagen handelsbalansen i november, med ett väntat underskott på 45,0 miljarder dollar, jämfört med -43,5 miljarder dollar i oktober. Dessutom kommer importpriserna i december, med en väntad nedgång med 0,1 procent från föregående månad, och Michigan-index som väntas ha stigit till preliminära 71,5 i januari från 69,9 i december.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?