1515
Annons

USA-börser: Terminerna pekar något uppåt

Terminerna för de ledande amerikanska börserna pekade svagt upp inför torsdagens handel. Lyckade spanska och italienska statsobligationsemissioner gav bränsle åt riskaptiten medan svagare amerikansk data gröpte ur stor del av uppgången för USA-terminerna vid 14.30-tiden.

"Förtroende föder förtroende. Framgång i auktionerna och lägre räntor för både Italien och Spanien är ett väldigt positivt utfall. Detta bör ge marknaden något att klamra sig fast kring, men frågan kvarstår om räntenedgången i Italien fortsätter i framtiden", sade Manish Singh, investeringschef på Crossbridge Capital i London, till Bloomberg News.

Dow Jones-terminen och S&P 500-terminen var båda upp 0,1 procent medan Nasdaq-terminen hade stigit 0,2 procent, vid 14.50.

På valutamarknaden hade euron stärkts till 1,275 mot dollarn, från 1:27 blankt på förmiddagen, sedan Spanien lyckats sälja tre-, fyra- och femåriga obligationer för sammanlagt 9,98 miljarder euro, dubbelt upp mot avsedd volym. Italien sålde växlar för avsedda 12 miljarder euro.

ECB lämnade som väntat räntan oförändrad på torsdagen. Enligt ECB-chefen finns det "försiktiga tecken" på att den ekonomiska aktiviteten i euroområdet har stabiliserats på en låg nivå. Utsikterna för ekonomin är dock högst osäkra, och nedåtriskerna är omfattande, enligt ECB- chefen.

Den bättre riskaptiten i spåren av de positiva beskeden från europeiskt håll fick sig en törn på tidig eftermiddag när antalet nyanmälda arbetslösa i USA under föregående vecka steg med 24.000 personer till 399.000 personer. Analytiker väntade sig 375.000 nya arbetssökande, enligt Bloombergkonsensus.

Detaljhandelns försäljning i USA steg enbart 0,1 procent i december, jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med att försäljningen skulle ha stigit med 0,3 procent.

Finans hade en stark utveckling på Europabörserna på torsdagen. I den amerikanska förhandeln klättrade Bank of America 1,5 procent medan JP Morgan, som rapporterar inför öppning på fredagen, var upp 0,3 procent.

Target tickade upp 1,3 procent i förhandeln sedan bolaget meddelat att det ska återköpa aktier till ett värde på upp till 5 miljarder dollar kommande två till tre år.

Oljebolaget Chevron tappade 2,3 procent inför öppning efter onsdagskvällens besked att resultatet för det fjärde kvartalet kommer att bli signifikant lägre än det tredje kvartalets resultat, då bolagets vinst per aktie var 3:77 dollar. Inför beskedet låg förväntningarna i snitt på 3:27 dollar per aktie, enligt Bloomberg News.

Jaguar Mining avancerade 6,7 procent i Tyskland sedan bolaget på onsdagskvällen meddelat att flera intressenter är inne i en så kallad due diligence-process inför eventuellt förvärv eller sammanslagning.

Räntan på amerikansk tioårig benchmarkobligation var i stort oförändrad kring 1,90 procent.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?