Annons

Stockholmsbörsen: Uppgången kom av sig

Stockholmsbörsen stängde något upp på torsdagen, banker gav stöd. Amerikansk makrodata gröpte delvis ur uppgången som skönjdes vid lunchtid efter att italienska, spanska och ungerska emissioner av statspapper fallit väl ut.

"Datan kan minska entusiasmen kring den amerikanska tillväxten i och med att det var tre element som drev optimismen mot slutet av 2011 - arbetsmarknaden, hushållens konsumtion och bostadsmarknaden. Torsdagens statistik gav en törn kring två av dessa", sade Jack Albin, investeringschef på Harris Private Bank i Chicago, till Bloomberg News.

OMXS30 stängde 0,6 procent högre till noteringen 1.015,5. Omsättningen var 14,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen medan omsättningen inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 19,7 miljarder kronor.

Amerikansk detaljhandelsstatistik för december visade på en mindre försäljningsökning än förväntat. Antalet nyanmälda arbetslösa var 399.000 personer under föregående vecka, väntat var 375.000 enligt Bloomberg News konsensusprognos.

I Europa var tyska DAX upp 0,4 procent medan franska CAC 40 tappade 0,1 procent. Euro Stox stängde 0,3 procent högre. Finans gick starkt i spåren av lyckade obligationsemissioner.

Euron stärktes över 1,28 mot dollarn, från 1,27 på förmiddagen. Att Spanien lyckats sälja obligationer för 9,98 miljarder euro, dubbelt upp mot avsedd volym, följt av att Italien sålt växlar för avsedda 12 miljarder euro gav stöd. Vidare aviserade Ungern att obligationer sålts för 44 miljarder forint, mer än avsedda 33 miljarder.

Såväl ECB som Bank of England lämnade, som väntat, sina styrräntor oförändrade på torsdagseftermiddagen.

Storbankerna bidrog positivt inom OMXS30. SEB A lyfte 3,1 procent till 41,14 kronor och Nordea var upp 1,3 procent.

Handelsbanken A ökade 1,5 procent och Swedbank A 0,8 procent.

Från Abu Dhabi uppgavs att Volvos finanschef sagt att bolaget sett förbättringar på vissa marknader och att det ger stöd till utsikterna för den europeiska marknaden. Enligt presschef Mårten Wikforss ska dock resonemangen ha varit mer generellt - om att vissa geografiska lastbilsmarknader går lite bättre, medan motsatsen gäller för andra marknader.

"Det förändrar inte totalprognosen", sade Mårten Wikforss till Nyhetsbyrån Direkt. Enligt analytiker tolkas ändå beskeden positivt och Volvo B steg 1,7 procent.

"På marginalen är det den första lilla positiva indikationen man har fått kring Europamarknaden på länge", sade en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Inom sektorn meddelade Daimler Trucks att det lägger till ett andra skift vid fabriken i Cleveland, USA.

Scania B ökade 0,5 procent till 111,10 kronor.

Bank of America Merill Lynch har sänkt Atlas Copco till neutral, dock med höjd riktkurs till 170 kronor. Banken anser att Sandvik- och ABB-aktien är mer attraktiva för närvarande. Atlas A backade 0,6 procent till 154,10 kronor medan ABB och Sandvik var upp 1,8 samt 1,5 procent till 139,50 samt 93,35.

SSAB A var störst förlorare inom OMXS30 med en nedgång på 1,5 procent till 67,70 kronor. SEB Enskilda, som sänkte rekommendationen på SSAB på onsdagen, var stor nettosäljare.

Storägaren Schibsted bjöd 1,65 kronor kontant per aktie för Aspiro. Aktien klättrade 32,3 procent till 1,64 kronor.

Bland klädbolagen rapporterade RNB att den totala försäljningen i egna butiker steg med 3,3 procent i december jämfört med året före. Venue Retail Groups försäljning i jämförbara butiker var däremot oförändrad i december.

RNB avancerade 7,0 procent. Venue Retail Groups B-aktie var upp 3,3 procent. Sektorgiganten H&M B tappade 0,1 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?