Annons

Nordenbörser: Bättre upp än i övriga Europa

Nordenbörserna gick generellt bättre än kontinentens handelsplatser på torsdagen, med Oslo- och Helsingforsbörsernas storbolagsindex upp kring 1 procent, medan Köpenhamnsbörsen klarade sig precis över nollstrecket.

Positiva vindar från lyckade obligationsemissioner i Spanien och Italien stod mot något sämre konjunkturmarkörer från andra sidan Atlanten på eftermiddagen.

OMXN40 noterades vid stängning ned 0,1 procent till 932,3, med 12 av 40 aktier ned. Indexet inkluderar svenska men inte norska aktier, och hämmades av nedgångar i bland annat Ericsson och Atlas Copco - därav nedgången trots uppgångar i Norden.

Köpenhamnsbörsens OMX Copenhagen 20-index steg 0,1 procent. Vestas föll 7,1 procent efter att ha offentliggjort sin länge emotsedda omorganisation, något som lyft aktien tidigare i veckan. Enligt en kommentar till Ritzau väntade sig investerarna en mer omfattande plan än vad som blev fallet: 2.335 uppsägningar, och eventuellt 1.600 fler beroende på utvecklingen för vindkraftsbeskattningen i USA.

I Finland, vars H25-index var upp 0,6 procent, rusade Konecranes med 8,8 procent utan att några speciella nyheter om bolaget nämndes under dagen. Nokian Renkaat studsade tillbaka efter att i likhet med konkurrenterna Michelin och Pirelli ha gått ned tidigare i veckan på Goodyears förebud om sjunkande global däckefterfrågan, och var upp 4,7 procent.

I Oslo, där OBX-index var upp 1,1 procent, fortsatte solen skina över nedtryckta Renewable Energy Corporation efter Deutsche Banks positiva sektoranalys tidigare i veckan. Aktien var upp 9 procent. Ännu starkare tuffade Frontline, upp 10,3 procent. Analytiker som TDN Finans talat med säger att fraktraterna kan gå upp på rådande Iran-oro.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?