1515
Annons

Europabörser: Lyckade emissioner gav lyft

Europabörserna stiger något på torsdag förmiddag. Uppgången leds av banker och försäkringsbolag, medan ett svagt resultat från Tesco drar ned detaljhandelssektorn som helhet.

Lyckade utfall i Spanien och Italiens obligationsemissioner stärkte Europabörserna. Frankfurt- och Parisbörserna noterar goda uppgångar medan London noterar en mindre uppgång. Investerarna inväntar närmast eftermiddagens räntebesked från Bank of England och ECB.

Banker och försäkringsbolag fick stöd från kreditvärderingsinstutitet Fitch som bedömer att den franska regeringen sannolikt inte kommer att behöva förse landet banker med kapitaltillskott.

I sektorn steg Société Générale med 3,2 procent, BNP Paribas ökade 2,8 procent och italienska UniCredit klättrade 5,2 procent.

Fitch sade även att de inte ser Frankrike som ett krisland. Frankrikes statsskuld och underskott visar dock att landet är det finansiellt svagaste i euroområdet som har en AAA-rating.

Vidare i banksektorn steg RBS, Royal Bank of Scotland, kraftigt. Banken aviserade stora neddragningar inom sin investment banking-enhet. Aktien klättrade med 6,8 procent i London.

Den stora förloraren i FTSE 100-index var Tesco som rasade med 14 procent. Bolaget vinstvarnade för räkenskapsåret 2013 och räknar nu med en minimal vinsttillväxt. Bolaget kommer att investera flera hundra miljoner brittiska pund för att förbättra sin försäljning i Storbritannien.

De dystra nyheterna pressade även konkurrenternas aktier. Morrison Supermarkets föll med 7,6 procent, J Sainsbury tappade 5,4 procent och Carrefour backade 0,5 procent.

Eftermiddagens höjdpunkter är Bank of Englands räntebesked klockan 13.00 och ECB:s motsvarande klockan 13.45. ECB-chefen Mario Draghi håller presskonferens klockan 14.30.

"Marknaden och Deutsche Bank förväntar sig att ECB lämnar sin styrränta oförändrad. Fokus ligger på den efterföljande presskonferensen. Vi förväntar oss att ECB kommer att vara fortsatt vaga om framtida köp av statsobligationer, men vi tror att de kommer fortsätta att intervenerea om förhållandena försämras", sa Colin Tan, analytiker på Deutsche Bank till Dow Jones Newswires.

Avseende Storbritannien finns det en risk att BOE kommer att godkänna fler kvantitativa lättnader, men Deutsche Banks stalltips är att centralbanken kommer att vänta till i början av februari innan den sanktionerar mer tillgångsköp.

Utöver centralbankernas räntebesked blev det ett lyckat utfall för torsdagens spanska obligationsemission. Spanien emitterade statsobligationer för knappt 10 miljarder euro, jämfört med en indikerad volym på 4-5 miljarder euro. Räntenivåerna sjönk också jämfört med föregående emission. Det positiva utfallet bidrog till att stärka börserna.

Även Italien emitterade statspapper. Statspapper med 12 månaders löptid för 8,5 miljarder såldes. Räntan blev 2,735 procent.

Grekland finns också kvar i bakgrunden. Landet kan behöva skriva ned sina skulder med ytterligare 15 miljarder euro, även efter en slutförd affär med privata långivare om en nedskrivning på 50 procent av skulderna, uppger källor för Dow Jones Newswires.

Samtidigt säger den grekiske finansministern Evangelos Venizelos att samtalen med de privata långivarna om en nedskrivning "befinner sig vid en mycket bra punkt".

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?