Annons

Stockholmsbörsen: Svag dag på börsen

Såväl Stockholmsbörsen som de ledande europeiska börsindexen backade på onsdagen efter att den europiska skuldkrisen på nytt kommit i fokus. Euron föll mot dollarn och oljan noterades lägre.
Vid stängning var OMXS30 0,3 procent ned till noteringen 1.009,6. Omsättningen var 11,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen medan omsättningen inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 16,4 miljarder kronor.

Efter att tidvis ha handlats över nollstrecket vände Stockholmsbörsen nedåt efter lunch.

Olje- och gassektorn ledde nedgången i Europa, i linje med de lägre oljepriserna.

Även i Stockholm tyngde oljeaktierna börsen. Lundin Petroleum förlorade 2,1 procent till 180:20 kronor och Alliance Oil 1,8 procent till 88:20 kronor.

Gruvbolagen fick sig också en släng av sleven, trots fortsatta uppgångar av basmetallpriserna. Boliden, som steg rejält tidigare i veckan, backade 0,5 procent till 112:40 kronor. Nordea Markets har sänkt rekommendationen för Boliden till behåll från tidigare köp.

Guldproducenten Endomines sjönk 3,6 procent till 8:15 kronor. Bättre klarade sig Semafo, som meddelade att 2011 års produktionsmål uppnåtts. Semafo tappade 0,6 procent. Mot trenden gick Dannemora Mineral, som fortsatte upp med 3,5 procent till 51:00 kronor.

Bankerna visade blandad utveckling. Nordea slutade dagen på 53:30 kronor, minus 1,3 procent. Exane BNP Paribas och KBW har båda sänkt rekommendationen på Nordea till underperform. Även SEB A handlades i rött och stängde 1,4 procent ned.

Bland verkstadsbolagen stod Atlas Copco A och SKF B för de största nedgångarna, med 1,7 respektive 1,1 procent.

Citi gav i en ny rapport rekommendationen övervikt för den europeiska verkstadssektorn, men rekommenderade sälj för SKF.

Bland vinnarna märktes Haldex, som adderade ytterligare 4,1 procent till 30:80 kronor. Analytiker pekar på den låga värderingen och den positivare utvecklingen av den amerikanska fordonsmarknaden som förklaringar till den senaste tidens rally i aktien.

"Även om kursen stigit 30 procent är det inte någon hög värdering. Vi har tagit igen lite grand av nedgången och det finns mer att ge, som jag ser det", sade Mats Liss, analytiker på Swedbank till Direkt om Haldex.

Andra starka papper var Electrolux och Husqvarna, aktier som föll kraftigt i fjol men som gjort comeback under 2012.

Aktiespararna hänvisade i en notis till SEB Enskildas Nordenseminarium på tisdagen, där Husqvarnas finanschef konstaterat att produktionsproblemen i bolagets anläggning i Orangeburg i USA var lösta. Husqvarna B steg 3,0 procent och Electrolux B 2,2 procent.

Bland de mindre bolagen lyfte Aerocrine 8,4 procent till 10:30 kronor, efter positiva nyheter från USA rörande villkoren för ersättning för bolagets inflammationstest vid astmabehandling.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?