1515
Annons

Stockholmsbörsen: Nedåt tillsammans med Europa

Såväl Stockholmsbörsen som de ledande europeiska börsindexen hade backat något vid lunchtid på onsdagen. Lundin Petroleum gick svagt i spåren av negativ utveckling för oljesektorn i Europa.

"Inget har ändrat sig kring krisen under slutet av 2011 och början av 2012. Marknadsrallyt var en sökan efter optimism utanför Europa, men vid något läge skulle det komma tillbaka upp på bordet", sade förvaltaren Lorne Baring till Bloomberg.

Vid 13-tiden var OMXS30 ned 0,7 procent till noteringen 1.006,0. Omsättningen var 5,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen medan omsättningen inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 7,6 miljarder kronor.

Risksentimentet försvagades något strax efter klockan 12 sedan David Riley på Fitch vid ett seminarium på onsdagen, enligt Reuters, sagt att ECB bör öka sina köp av statspapper i skuldtyngda euroländer för att stötta Italien och förhindra en "omstörtande" kollaps i euron. Detta fick euron att bryta igenom stödnivån 1:275 ned under 1:27 mot dollarn.

I Tyskland tappade DAX-index 0,9 procent medan franska CAC40 var 0,8 procent ned. Euro Stoxx var 1,0 procent lägre.

I London tappade FTSE 100 0,9 procent med olja som svagast presterande sektor.

I Stockholm var Lundin Petroleum sämst presterande bolag inom OMXS30 med en nedgång på 2,3 procent till 179:80 kronor.

Nordea tyngde också indexet med en nedgång på 1,7 procent till 53:10 kronor. Exane BNP Paribas och KBW har båda sänkt rekommendationen på Nordea till underperform från neutral respektive market perform.

Swedbank A backade 0,5 procent. RBC Capital Markets har placerat Swedbank på sin topplista för investeringar i Europa.

SEB A och SHB A var ned 0,7 och upp 0,2 procent.

SKF B tyngde också indexet med en nedgång om 1,6 procent. Även Atlas A och Atlas B agerade indexsänken nedgångar på 1,5 respektive 1,3 procent. Citi har gett rekommendationen övervikt av den europeisk verkstadssektor, men rekommenderade sälj av SKF. Analyshuset pekade ut Sandvik som "most preffered stock", aktien var upp 0,1 procent. Vidare rekommenderades köp av ABB som var upp 0,2 procent.

Nordea Markets har sänkt rekommendationen för Boliden till behåll från tidigare köp. I stället rekommenderas SSAB och Alliance Oil inom råvarusektorn. SSAB A var upp 1,1 procent till 69:95 kronor. Boliden och Alliance Oil tappade 0,5 procent samt 1,2 procent.

PA Resources var ned 2,1 procent.

Förra årets surdegar Husqvarna B och Electrolux B var upp 5,1 respektive 1,8 procent och är upp 15,8 respektive 5,3 procent sedan årsskiftet.

SAS fortsatte upp 2,2 procent till 9:30 kronor i spåren av fortsatta rykten kring bolaget.

Fordonsunderleverantören Haldex är en annan vinnare under den senaste tiden med en uppgång på 21 procent efter årsskiftet. Under onsdagsförmiddagen steg aktien 3,0 procent.

"Haldex har en fördel av sin stora USA-exponering nu när lastbilstillverkningen tickar på lite bättre i Nordamerika och där eftermarknaden är betydande. Nu ser det ut som om det inte blir en upprepning av krisen 2008, och då finns det en tydlig uppsida i bolaget", sade Mats Liss på Swedbank till Direkt.

Alfa Laval och Concentrics samriskbolag, Alfdex, har fått en order värd minst 500 miljoner kronor. Alfa var ned 0,1 procent medan Concentric avancerade 3,9 procent.

Sjukförsäkringsprogrammet Mississippi Medicaid inför kostnadsersättning, så kallad reimbursement, för användning av Aerocirnes inflammationstest vid astmabehandling, Feno. Aerocirnes aktie lyfte 7,4 procent till 10:20 kronor.

Vid 13-tiden var marsterminerna för de tre ledande USA-indexen ned mellan 0,2 och 0,3 procent.

Under onsdagskvällen väntas Beige Book från Fed.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?