Annons

Råvaror: Guldpriset stiger

Priserna på WTI- och Brent-olja rör sig åt olika håll på onsdagsförmiddagen, men rörelserna är måttliga. Oenighet i flera frågor har rest frågetecken om det verkligen blir något importförbud för iransk olja. Samtidigt har Danmark signalerat att andra gulfländer har visat intresse att ersätta den iranska oljan.

WTI-oljans första termin visade vid klockan 11.30 en nedgång på 0,34 dollar per fat till 101,90. Brent var samtidigt upp 0,20 dollar till 113,48.

"Oljepriserna verkar för närvarande ha svårt att fortsätta stiga. Inte ens rapporter om att Iran har börjat anrika uran vid en underjordsbunker har lyckats lyfta priserna. Det skulle troligen kräva en ytterligare eskalering av krisen. Den nuvarande komplicerade situationen är dock tillräcklig för att hålla priserna uppe på de nuvarande höga nivåerna, och förhindra ett prisfall", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Diskussionerna inom EU om importblockad mot Iran har kört fast, uppger diplomater till Bloomberg News. Beslut väntas fattas vid det tidigarelagda utrikesministermötet den 23 januari.

Oenigheten rör bland annat undantag för redan existerande kontrakt och längden på en infasningsperiod. Iran har tidigare hotat att stänga Hormuz-sundet, som är en viktig transitled för oljan, om EU inför importsanktioner.

Enligt diplomaterna försöker länder som Grekland, Italien och Spanien mjuka upp Storbritanniens krav om ett mer omfattande importförbud för iransk olja, då en utbudschock riskerar att förvärra krisen i Europa.

Italiens utrikesminister Giulio Terzi di Sant'Agata föreslog under morgonen istället "gradvisa" oljesanktioner mot Iran, vilket Italien i sådant fall skulle ställa sig bakom vid utrikesministermötet.

Danmarks utrikesminister uppgav att EU "arbetar hårt" för att minska den negativa påverkan som ett eventuellt oljeembargo skulle få på sydeuropeiska länder, men att det troligen skulle leda till att andra exportörer ökar deras produktion. Han signalerade vidare att det har skett framsteg i diskussioner med andra gulfländer om att ersätta importen från Iran.

"Vi vet att andra länder i gulfen; saudierna, Kuwait och så vidare, troligen kommer att vara väldigt intresserade att i den här situationen öka produktionen. Libyen tillhör också denna lista", sa han.

USA:s finansminister Timothy Geithner träffade under onsdagen företrädare i Kina för att försöka förmå landet att minska sina oljeinköp från Iran. Enligt EIA:s data stod Kina för 22 procent och Japan för 14 procent av destinationen för Irans oljeexport under första halvåret 2011.

Finansministern gav efter mötet med premiärminister Wen Jiabao inga signaler på att Kina skulle dra tillbaka sitt motstånd mot sanktioner mot Irans oljeindustri.

Medan Timothy Geithner nu fortsätter till Japan, kommer Wen Jiabao i helgen resa till Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Qatar, vilket ger honom tillfälle att förhandla fram alternativa oljeimportkällor om Kina skulle ställa sig bakom ett importstopp från Iran.

I Nigeria är det fortsatt oroligt. Enligt polisen har minst elva personer dött i sammandrabbningar mellan demonstranter och polisstyrkor i provinserna Yobe och Bauchi i nordöstra Nigeria.

Positionerna är låsta mellan president Goodluck Jonathan och fackförbund som krävt att regeringen häver beslutet att ta bort subventioner på drivmedel, vilket lett till en fördubbling av bensinpriset. En nationell strejk mot åtgärden går på onsdagen in på sin tredje dag.

En talesman för Exxon Mobil, den näst största oljeproducenten i Nigeria, uppgav för Bloomberg News att produktionen och exporten ännu inte påverkats av strejken, medan en talesman för Royal Dutch Shell inte ville göra någon bedömning av effekterna. Shells kommentarer innebär ändrade tongångar jämfört med måndagen, då de sade att produktionen inte hade påverkats.

Nigeria producerade i snitt 2,2 miljoner fat olja per dag i december, och är den femte största oljeleverantören till USA.

På basmetallmarknaden noterades breda uppgångar, om än relativt måttliga. Kopparns tremånaderstermin var upp 48 dollar till 7.787 dollar per ton. Nickel steg 60 dollar till 19.565 dollar per ton.

Med stort fokus på Kina är nästa hållpunkt för basmetallerna prisstatistik på torsdagsmorgonen. Enligt Bloomberg News analytikerenkät väntas KPI-inflationen ha fallit till den lägsta nivån sedan september 2010.

"Åtstramningscykeln är nu bakom oss. Risk är upp över hela segmentet", sa Nikos Kavalis, analytiker vid Royal Bank of Scotland till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden steg spotpriset på guld drygt 7 dollar till cirka 1.640 dollar per uns, medan silvret ökade 0,005 dollar till 29,98.

Efterfrågan på fysiskt guld har bidragit till uppgången och motverkar effekten av dollarns förstärkning mot euron.

Kinas guldimport från Hongkong steg till 102,8 ton i november från 86,3 ton i oktober enligt statistik från Census and Statistics Department i Hongkong.

"Guld har stöd från den fysiska marknaden, särskilt i Asien. Kinesiska köp i upptakten till nyåret kommer att ge ett golv för priserna", sa Jiang Bo på Cofco Futures till Bloomberg News.

Det kinesiska nyåret är den 23 januari, då Drakens år tar sin början.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?