Annons

Räntor och valutor: Svagare krona

Marknadsräntorna i Europas kärna visar små förändringar i öppningen, Europabörserna öppnar svagt ned och euron har försvagats mot dollarn under natten. Den svenska kronan har tappat mot framför allt dollarn.

Några minuter efter öppning har den tioåriga svenska statsobligationsräntan stigit 1 punkt till 1,70 procent. Den tyska tioårsräntan handlas också 1 punkt högre, till 1,88 procent.

Statistik vid svensk öppning visade att den tyska BNP-tillväxten var 3,0 procent 2011, vilket var helt i linje med förväntningarna i Bloomberg News enkät. Budgetunderskottet uppgick samtidigt till 1,0 procent av BNP. Senare under förmiddagen ska Tyskland emittera femåriga statsobligationer.

Källor uppger för Wall Street Journal att ett avtal om grekiska obligationsbyten förhoppningsvis är klart i nästa vecka. Enligt tidningens uppgifter finns en viss tveksamhet från en del andra europeiska länder eftersom de inser att de tvingas att ta notan om de inte kan få privata långivare att acceptera den nedskrivning med 50 procent som obligationsbytet innebär.

Toppmötena i euroområdet fortsätter under onsdagen när Italiens premiärminister Mario Monti åker till Berlin för att träffa Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Vid lunchtid har Frankrikes president Nicolas Sarkozy ett möte med IMF-chefen Christine Lagarde.

Den svenska klädhandelns försäljning sjönk 2,0 procent i december jämfört med december 2010, enligt Svensk Handel Stils (Sko & Textilhandlarnas) blixtindex. Skohandeln backade samtidigt med 2,2 procent. Under helåret 2011 sjönk klädhandeln med 5,0 procent medan skohandeln minskade med 4,6 procent.

Maria Sandow, kanslichef för Svensk Handel Stil, sade i en kommentar att utfallet för december måste betecknas som godkänt.

"Vi hade hoppats hamna på plussidan jämfört med 2010, men nådde inte ända fram, trots bra fart på rean. Decemberhandeln har slutat på en normal nivå och jag tror de flesta är nöjda, vilket känns bra efter ett tufft år", sade hon.

De amerikanska marknadsräntorna har sjunkit tillbaka ett par punkter efter bland annat en mycket stark emission av treåriga statsobligationer på tisdagskvällen. Bid-to-cover i emissionen blev 3,73, den högsta siffran sedan statistik började redovisas 1993. Analytiker hänvisade det stora intresset till att investerare söker säkra placeringar.

Vid svensk öppning har den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan sjunkit 2 punkter till 1,96 procent.

Den nytillträdde Fed-chefen i Kansas City, Esther George, sade i sitt installationstal att risken för att ekonomiska policyåtgärder leder till ekonomisk instabilitet måste övervägas innan man vidtar ytterligare åtgärder.

"Policyåtgärder som syftar till att öka förbättringstakten på bostads- och arbetsmarknaden kan vara attraktiva givet nuvarande omständigheter, men det måste vägas mot behovet av långsiktig stabilitet i finanssektorn", sade hon.

I USA vann Mitt Romney republikanernas primärval i New Hampshire och ligger därmed bra till för att bli republikanernas presidentkandidat efter att han vunnit de två första delstaterna.

På onsdagens USA-agenda står i första hand Federal Reserves regionala konjunkturrapport Beige Book. Dessutom blir det några Fed-tal under eftermiddagen.

Deutsche Bank skriver i ett marknadsbrev att Beige Book väntas visa en viss förbättring i ekonomin jämfört med tidigare rapport, vilket skulle vara i linje med en uppväxling i BNP-tillväxten under det fjärde kvartalet jämfört med det tredje.

På onsdagen ska dessutom det amerikanska finansdepartementet emittera tioåriga statsobligationer följt av 30-åriga statsobligationer på torsdagen.

På valutamarknaden har euron försvagats till 1,275 mot dollarn från 1,280 vid tisdagens svenska stängning. Euron har även försvagats mot yenen liksom de asiatiska råvaruvalutorna.

"Råvaruvalutor och högbetavalutor fortsätter att gå bra, till följd av att allt fler inser att ECB uthålligt tillför mer likviditet till marknaderna", skriver Societe Generale i ett marknadsbrev som citeras av Reuters.

Kronan har sedan tisdagens stängning försvagats 3 öre mot dollarn till 6,91 och 1 öre mot euron till 8,81.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?