Annons

USA-börser: Uppåt i öppningen

New York-börserna stiger i den initiala handeln på Wall Street. Både de asiatiska och europeiska börserna har handlats med en klart positiv underton på tisdagen.

Dow Jones index var klockan 16.20 upp med 0,8 procent till 12.496. Det bredare S&P 500-index steg 1,1 procent till 1.295 medan Nasdaq Composite index ökade med 1,3 procent till 2.710.

Räntan på den tioåriga obligationen ökade 2 punkter till 1,98 procent samtidigt som trettioårsräntan ökade 1 punkt till 3,04 procent.

Stöd kom från den amerikanska Alcoa som sent igår svensk tid sparkat igång den amerikanska rapportsäsongen. Aluminiumjätten levererade ett resultat per aktie som var i linje med konsenus samtidigt som den översta linjen överträffade Wall Streets prognoser. Vidare spår bolaget en ökad efterfrågan 2012. Aktien steg 1,0 procent.

Stöd kom även efter att kreditvärderingsföretaget Fitch tidigare under dagen meddelade att de inte väntas nedgradera Frankrikes kreditbetyg AAA under 2012 och att Tysklands kreditbetyg är AAA är säkert så länge inte EMU-krisen försämras betydligt.

Cykliska bolag ledde uppgångarna även i USA. Bland de mest omsatta aktierna på NYSE ökade Bank of America 3,8 procent och Citigroup 3,3 procent, medan JP Morgan rusade dryga 7 procent. På nedsidan parerade General Electric mellan positivt och negativt territorium.

På Nasdaqs motsvarande lista återsågs Microsoft, upp 1,0 procent, Cisco, upp 1,2 procent, och Intel, upp 1,6 procent, i toppen av mest omsatta aktier.

Nätverksbolaget Juniper Networks, föll i den amerikanska efterhandeln efter att i går kväll varnat för att resultatet i det fjärde kvartalet kommer att bli lägre än väntat. Resultatet uppges ha påverkats negativt av en svagare efterfrågan än förväntat på routrar från telekomserviceleverantörer. Aktien lyckades dock ta sig upp till positivt territorium och ökade 1,7 procent.

Mörkare såg det ut för lyxvarubolaget Tiffanys som handlades ned efter sin vinstvarning. På grund av den svaga julhandeln i USA och Europa kommer företaget inte att nå sina uppsatta vinstmål. Det beskedet sänkte aktien dryga 10 procent.

Dagens förlorare var WebMD som ställdes ned med kraftiga 30 procent efter beskedet att bolaget vd lämnar bolaget, eventuella uppköpsplaner försvann, samtidigt som utsikterna drogs ner.

Efter valrysaren i Iowa förra veckan, då Mitt Romney vann över Rick Santorum med bara åtta rösters marginal, har de republikanska presidentkandidaterna åkt vidare till New Hampshire där det hålls primärval idag. I New Hampshire ser Romney ut att gå mot en klar seger.

Under kvällen kommer Tysklands Angela Merkel att träffa IMF:s Christine Lagarde för att diskutera skuldkrisen.

Inga rapporter eller betydande statistik väntas på tisdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?