Annons

USA-börser: Kvar på plus

Måndagkvällens rapport från aluminiumjätten Alcoa var som väntat tongivande på New York- börsen på tisdagen, och investerarna tog att döma av de generella uppgångarna fasta på aluminiumbolagets ljusa utsikter. Råvaru- och industribolag gick upp i USA liksom i Europa tidigare på tisdagen.

Vid klockan 18 var Dow Jones Industrial Average upp 0,8 procent till 12.486, det bredare S&P 500 steg 1,0 procent till 1.293,5, det högsta sedan juli 2011, och Nasdaq Composite hade ökat 1,0 procent till 2.703,7.

Förutom råvaru- och konjunkturkänsliga bolag gick banker starkt, med Bank of America i täten på plus 4 procent efter diverse åtstramningsåtgärder. I botten på S&P-indexet fanns vinstvarnande juveleraren Tiffanys, ned 11 procent. Däckbolaget Goodyear aviserade svaga volymer och aktien tvärbromsade med 7 procent.

En positiv faktor var spekulationer om lättnadsåtgärder i Kina.

"Kina kommer sannolikt att införa penning- och finanspolitiska lättnadsåtgärder under första halvåret 2012, nu när tillväxten i deras ekonomi har avtagit", sade David Kelly, chefsmarknadsstrateg vid JP Morgan Funds i New York, till Bloomberg News.

På statistikfronten bjöd tisdagen på bland annat grossistlager, som steg 0,1 procent i november jämfört med prognostiserade 0,5 procent. Detaljhandeln ökade med 3,3 procent på årsbasis under vecka 1, vilket var högre än spådda 2,9 procent. Det ekonomiska förtroendet bland småföretag återspeglade en gryende optimism.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?