Annons

Stockholmsbörsen: Asien och Alcoa ger lyft

Stockholmsbörsen inledde tisdagen tydligt uppåt, vilket var i linje med de ledande handelsplatserna i Europa. Asienbörserna och Alcoa gav Europabörserna råg i ryggen.

Klockan 10.25 var OMXS30 upp 1,0 procent till noteringen 1.007. Omsättningen var 2,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen medan omsättningen inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 3,7 miljarder kronor.

På den asiatiska scenen var stämningen gemomgående munter på tisdagen, särskilt i Kina vars börser steg påtagligt efter nygamla förväntningar på en något mildare penningpolitik framöver.

Alcoas rapport på måndagskvällen kan ha ingjutit hopp då rapporten inte blev en besvikelse.

Ett par vinstvarningar, från amerikanska Juniper och holländska Philips, bokfördes dock på minuskontot. Även kommentarer från Siemens strödde salt i såren.

Tisdagens euroagenda är relativt tunn och intresset riktas främst mot kvällens möte mellan Angela Merkel och IMF- chefen Christine Lagarde, där Grekland väntas spela huvudrollen. Även skuldkrisen i Europa generellt sett och Ungern väntas utgöra samtalsämnen.

Kreditvärderingsinstitutet Fitch kommer troligen inte att sänka Frankrikes kreditbetyg i år, vilket förmodligen bör bokföras på det allmänna pluskontot.

Den amerikanska aluminiumjätten Alcoa drog alltså traditionsenligt igång rapportsäsongen för världens börsbolag genom att redovisa ett resultat för det fjärde kvartalet i linje med förväntningarna, medan försäljningen var bättre än väntat.

Kina utgjorde ett glädjeämne medan Europa föga överraskande var svagt, enligt Alcoa.

Det amerikanska telekombolaget Juniper Networks vinstvarnade på måndagskvällen vilket kan påverka europeiska aktörer inom området som Alcatel-Lucent, Nokia Siemens Network men framförallt Ericsson utifrån ett svenskt perspektiv.

"Det här är negativt för Ericsson. Det är ytterligare ett bevis för att den amerikanska marknaden är svag", sade en telekomanalytiker till Direkt på tisdagsmorgonen.

Efter att ha fallit i den inledande handeln repade Ericsson-aktien mod och steg 0,9 procent.

Konglomeratbolaget Philips vinstvarnade också på tisdagsmorgonen då bolagets vd uttryckte sin besvikelse över resultatet för det fjärde kvartalet på grund av ett svagt Europa. Bland annat gjorde den holländska jättens hälsovårdsdel svagt ifrån sig. Getinge sjönk något i Stockholm.

Även Siemens uttalade sig att 2012 kommer att bli ett utmanande år. Förutsättningarna för att bedriva affärer har försämrats ytterligare sedan november förra året, enligt Siemens finanschef.

På den svenska bolagsscenen tappade Lindab knappt 3 procent sedan bolaget lanserat ett besparingsprogram och sänkt sina finansiella mål.

Analytiker såg dock Lindab-beskeden mer från den ljusa sidan.

"Jag tycker att det är positivt att Lindab tar tag i situationen och gör någonting. Även om det tar lite tid att vända det här rätt är jag lite förvånad att marknaden ställer ned aktien, då förväntningarna är så pass lågt ställda. Givet marknadssituationen är det inte många som har väntat sig att Lindab skulle leverera på sina tidigare mål. Därför borde man se det här i ett mer positivt ljus", sade David Jacobsson, analytiker på Pareto Öhman, till Direkt.

På rekommendationsfronten har ABG Sundal Collier sänkt rekommendationen för Boliden till behåll från tidigare köp. Riktkursen är 120 kronor. Bolidenaktien tog ABG-beskedet med fattning och steg 1,6 procent med klättrande metallpriser som stöd.

Nokia har bland annat kommenterat ett antal lanseringar kring bolagets Lumia-portfölj och den senaste flaggskeppstelefonen Lumia 900.

Nokia steg 1,6 procent.

SAS-aktien lyfte 6 procent. Konkurrenten Finnair visade att det finska flygbolagets passagerartrafik steg med nästan 41 procent i december.

Bland de mindre aktierna sjönk Artimplant nästan 24 procent sedan bolaget meddelat att det är i behov av mer pengar, en nyemission ska inbringa 25-30 miljoner kronor.

En tidig titt på USA-terminerna skvallrade om uppgångar på runt 0,7-0,8 procent på tisdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?