Annons

Stockholmsbörsen: USA-hopp lyfter kurserna

Stockholmsbörsen fortsatte uppåt under tisdagens handel. På vissa håll i Europa noterades ännu starkare uppgångar än den svenska. Allmänt betraktat gav Asienbörserna och Alcoa Europabörserna råg i ryggen.

Klockan 12.40 var OMXS30 upp 1,4 procent till noteringen 1.011. Omsättningen var 5,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen medan omsättningen inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 7,7 miljarder kronor.

På den asiatiska scenen var stämningen gemomgående munter på tisdagen, särskilt i Kina vars börser steg påtagligt efter nygamla förväntningar om en något mildare penningpolitik framöver.

Alcoas rapport på måndagskvällen ingöt hopp i och med att den inte blev en besvikelse.

Ett par vinstvarningar, från amerikanska Juniper och holländska Philips, bokfördes dock på minuskontot. Även kommentarer från Siemens strödde salt i såren.

Tisdagens euroagenda är relativt tunn och intresset riktas främst mot kvällens möte mellan Angela Merkel och IMF- chefen Christine Lagarde, där Grekland väntas spela huvudrollen. Även skuldkrisen i Europa generellt sett och Ungern väntas utgöra samtalsämnen.

Kreditvärderingsinstitutet Fitch kommer troligen inte att sänka Frankrikes kreditbetyg i år. Emellertid löper andra betydande ekonomier i Europa, som Italien och Spanien, risk att få sig en kreditkänga av Fitch.

På hemmaplan hamnade industriproduktionen rejält på efterkälken jämfört med förväntningarna.

"Produktionen sjönk kraftigt på månaden och orderingången fortsatte att trenda nedåt. Nedgången var bred och svagare än väntat. Den inhemska ekonomin har tappat fart och slutsatsen är att risken för fallande BNP i det fjärde kvartalet tydligt har ökat", skrev Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson i en kommentar.

Den amerikanska aluminiumjätten Alcoa drog traditionsenligt igång rapportsäsongen för världens börsbolag genom att redovisa ett resultat för det fjärde kvartalet i linje med förväntningarna, medan försäljningen var bättre än väntat.

Kina utgjorde ett glädjeämne medan Europa föga överraskande var svagt, enligt Alcoa.

Cykliska värdepapper som Volvo, Atlas Copco och Sandvik anförde den svenska uppgången.

Defensiva Astra Zeneca agerade kärringen mot strömmen och sjönk med 0,8 procent.

Det amerikanska telekombolaget Juniper Networks vinstvarnade på måndagskvällen. Det kan påverka europeiska aktörer inom området som Alcatel-Lucent, Nokia Siemens Network men framförallt Ericsson utifrån ett svenskt perspektiv.

"Det här är negativt för Ericsson. Det är ytterligare ett bevis för att den amerikanska marknaden är svag", sade en analytiker till Direkt.

Efter att ha fallit i den inledande handeln repade dock Ericsson-aktien visst mod och steg något, upp 0,5 procent.

Konglomeratet Philips vinstvarnade också på tisdagsmorgonen. Bolagets vd uttryckte besvikelse över resultatet för det fjärde kvartalet på grund av ett svagt Europa. Bland annat gjorde den holländska jättens hälsovårdsdel svagt ifrån sig.

Getinge sjönk något i Stockholm.

Även Siemens uttalade sig om att 2012 kommer att bli ett utmanande år. Förutsättningarna för att bedriva affärer har försämrats ytterligare sedan november förra året, enligt Siemens finanschef.

På den svenska bolagsscenen steg Lindab 1 procent sedan bolaget lanserat ett besparingsprogram och sänkt sina finansiella mål.

Analytiker såg dock Lindab-beskeden mest från den ljusa sidan, vilket även marknaden till slut tog fasta på efter att i inledningen handlat ned aktien.

På rekommendationsfronten har ABG Sundal Collier sänkt råd för Boliden till behåll från tidigare köp. Riktkursen är 120 kronor. Bolidenaktien tog ABG-beskedet med fattning och steg 1,6 procent med klättrande metallpriser som stöd.

Nordea höjde rekommendationen för Enea till köp, från tidigare behåll.

Eneas aktie var upp hela 9 procent.

För Orcs vidkommande sänkte dock Nordea sin rekommendation till behåll, från köp. Orc-aktien var oförändrad.

Nokia har kommenterat ett antal lanseringar kring sin Lumia-portfölj och den tänkta flaggskeppstelefonen Lumia 900.

Nokia steg 2,2 procent i Stockholm.

SAS-aktien lyfte cirka 11 procent. Uppgifter från norska Dagens Näringsliv gör gällande att Qatar Airways skulle kunna köpa SAS.

Bland de mindre bolagen sjönk Artimplant nästan 18 procent sedan bolaget meddelat att det är i behov av mer pengar, en nyemission ska inbringa 25-30 miljoner kronor.

En titt på USA-terminerna skvallrade om uppgångar på runt 0,8-0,9 procent på tisdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Atlant FonderAnnons

Trött på låg ränta – Atlant Fonder har intressanta alternativ

Atlant Opportunity har till låg risk gett en marknadsneutral, årlig snittavkastning på 5,4 % under 2016-2019. Låga räntor lär bestå flera år framåt varför Opportunity kan vara ett intressant räntealternativ.

Atlant Opportunity är en marknadsneutral och absolutavkastande fond som eftersträvar att skapa en god avkastning oavsett marknadsutvecklingen. En viktig del för förvaltarteamet –som består av Taner Pikdöken, Nikos Georgelis och Anders Kullberg – är att minimera risker och undvika större förluster. 

– Fonden investerar merparten av kapitalet i företagsobligationer. Ränteportföljen kompletteras med investeringar i tillväxtaktier samt derivatstrategier på främst aktieindex. Derivaten, det vill säga optioner och terminer, används både för att sänka risken i fonden och för att skapa avkastning utöver ränteportföljen, säger Taner Pikdöken. 

Högre avkastning jämfört med företagsobligationsfonder

Atlant Opportunity startade den 1 januari 2016. Fonden har haft en årlig snittavkastning på 5,4 % och ligger i riskklass 3 av 7. I år är avkastningen per 16 november goda 3,5 %. Svenska företagsobligationsfonder har ofta en hög inbördes korrelation och avkastningssiffror som över tid är tämligen lika. 

– Kompletteras en företagsobligationsfond med Atlant Opportunity har avkastningen historiskt blivit högre till bibehållen risk. Sedan fondstart 1 januari 2016 är uppgången 28 % per 16 november 2020 vilket är en klart högre avkastning jämfört med flertalet företagsobligationsfonder, säger Taner Pikdöken.

Läs mer om fonden här 

Risken i många kunders portföljer har ökat markant 

De senaste åren har exponeringen mot tillgångsslag som aktier och High Yield obligationer ökat. Samtidigt har exponeringen minskat mot tillgångsslag som generellt sett har en låg korrelation mot aktier. 

– Det innebär att många idag har alldeles för hög risk i sin portfölj och saknar den viktiga diversifieringen som gör portföljen mindre volatil. På Atlant Fonder arbetar vi mycket med riskminimering och eftersträvar att göra små förlustaffärer de gånger vi har fel. Något som vi i förlängningen är övertygade om leder till en jämnare och högre avkastning med många positiva avkastningsmånader, avslutar Taner Pikdöken.

Läs mer om fonden här

Om Atlant Fonder 

Atlant Fonder är ett fristående, entreprenörsdrivet fondbolag grundat 2006 som uteslutande driver aktiv förvaltning av alternativa fonder. De förvaltar 7 fonder med fokus på marknadsneutral och absolut avkastning. Deras vision är att vara en av Sveriges ledande aktörer inom alternativa investeringar. Fondförmögenheten uppgår till cirka 5 miljarder.  

Lär mer här och kontakta Atlant Fonder på info@atlantfonder.se eller 046-39 39 69.

Riskinformation: Att spara i fonder innebär alltid en risk. Fonder kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Mer från Atlant Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atlant Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?