1515
Annons

Stockholmsbörsen: USA-hopp lyfter kurserna

Stockholmsbörsen fortsatte uppåt under tisdagens handel. På vissa håll i Europa noterades ännu starkare uppgångar än den svenska. Allmänt betraktat gav Asienbörserna och Alcoa Europabörserna råg i ryggen.

Klockan 12.40 var OMXS30 upp 1,4 procent till noteringen 1.011. Omsättningen var 5,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen medan omsättningen inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 7,7 miljarder kronor.

På den asiatiska scenen var stämningen gemomgående munter på tisdagen, särskilt i Kina vars börser steg påtagligt efter nygamla förväntningar om en något mildare penningpolitik framöver.

Alcoas rapport på måndagskvällen ingöt hopp i och med att den inte blev en besvikelse.

Ett par vinstvarningar, från amerikanska Juniper och holländska Philips, bokfördes dock på minuskontot. Även kommentarer från Siemens strödde salt i såren.

Tisdagens euroagenda är relativt tunn och intresset riktas främst mot kvällens möte mellan Angela Merkel och IMF- chefen Christine Lagarde, där Grekland väntas spela huvudrollen. Även skuldkrisen i Europa generellt sett och Ungern väntas utgöra samtalsämnen.

Kreditvärderingsinstitutet Fitch kommer troligen inte att sänka Frankrikes kreditbetyg i år. Emellertid löper andra betydande ekonomier i Europa, som Italien och Spanien, risk att få sig en kreditkänga av Fitch.

På hemmaplan hamnade industriproduktionen rejält på efterkälken jämfört med förväntningarna.

"Produktionen sjönk kraftigt på månaden och orderingången fortsatte att trenda nedåt. Nedgången var bred och svagare än väntat. Den inhemska ekonomin har tappat fart och slutsatsen är att risken för fallande BNP i det fjärde kvartalet tydligt har ökat", skrev Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson i en kommentar.

Den amerikanska aluminiumjätten Alcoa drog traditionsenligt igång rapportsäsongen för världens börsbolag genom att redovisa ett resultat för det fjärde kvartalet i linje med förväntningarna, medan försäljningen var bättre än väntat.

Kina utgjorde ett glädjeämne medan Europa föga överraskande var svagt, enligt Alcoa.

Cykliska värdepapper som Volvo, Atlas Copco och Sandvik anförde den svenska uppgången.

Defensiva Astra Zeneca agerade kärringen mot strömmen och sjönk med 0,8 procent.

Det amerikanska telekombolaget Juniper Networks vinstvarnade på måndagskvällen. Det kan påverka europeiska aktörer inom området som Alcatel-Lucent, Nokia Siemens Network men framförallt Ericsson utifrån ett svenskt perspektiv.

"Det här är negativt för Ericsson. Det är ytterligare ett bevis för att den amerikanska marknaden är svag", sade en analytiker till Direkt.

Efter att ha fallit i den inledande handeln repade dock Ericsson-aktien visst mod och steg något, upp 0,5 procent.

Konglomeratet Philips vinstvarnade också på tisdagsmorgonen. Bolagets vd uttryckte besvikelse över resultatet för det fjärde kvartalet på grund av ett svagt Europa. Bland annat gjorde den holländska jättens hälsovårdsdel svagt ifrån sig.

Getinge sjönk något i Stockholm.

Även Siemens uttalade sig om att 2012 kommer att bli ett utmanande år. Förutsättningarna för att bedriva affärer har försämrats ytterligare sedan november förra året, enligt Siemens finanschef.

På den svenska bolagsscenen steg Lindab 1 procent sedan bolaget lanserat ett besparingsprogram och sänkt sina finansiella mål.

Analytiker såg dock Lindab-beskeden mest från den ljusa sidan, vilket även marknaden till slut tog fasta på efter att i inledningen handlat ned aktien.

På rekommendationsfronten har ABG Sundal Collier sänkt råd för Boliden till behåll från tidigare köp. Riktkursen är 120 kronor. Bolidenaktien tog ABG-beskedet med fattning och steg 1,6 procent med klättrande metallpriser som stöd.

Nordea höjde rekommendationen för Enea till köp, från tidigare behåll.

Eneas aktie var upp hela 9 procent.

För Orcs vidkommande sänkte dock Nordea sin rekommendation till behåll, från köp. Orc-aktien var oförändrad.

Nokia har kommenterat ett antal lanseringar kring sin Lumia-portfölj och den tänkta flaggskeppstelefonen Lumia 900.

Nokia steg 2,2 procent i Stockholm.

SAS-aktien lyfte cirka 11 procent. Uppgifter från norska Dagens Näringsliv gör gällande att Qatar Airways skulle kunna köpa SAS.

Bland de mindre bolagen sjönk Artimplant nästan 18 procent sedan bolaget meddelat att det är i behov av mer pengar, en nyemission ska inbringa 25-30 miljoner kronor.

En titt på USA-terminerna skvallrade om uppgångar på runt 0,8-0,9 procent på tisdagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?