Annons

Stockholmsbörsen: Uppgången förstärks

Stockholmsbörsen stiger kraftigt på tisdagen efter att investerarna visar förnyad riskaptit.

Uppgången tilltog efter hand med cykliska aktier i topp. Solida utsikter från aluminiumtillverkaren Alcoa spred glädje inom råvarusektorn. Även de ledande Europabörserna går starkt och speciellt Paris- och Frankfurtbörsen. Defensiva bolag lyckades däremot inte lika bra utan hamnade på efterkälken.

SIX Generalindex var klockan 14.26 upp 1,5 procent till 304 och OMXS30-index hade ökat 1,5 procent till 1.012. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 7,1 miljarder kronor.

Kreditvärderingsinstitutet Fitch kom med lugnande besked om Frankrike som inte förväntas få ett sänkt kreditbetyg från AAA under 2012. För de andra EMU-länderna kommer Fitch sannolikt att besluta om kreditbetygen för de EMU-länder som är under bevakning i slutet på månaden.

Aluminiumjätten Alcoa, som traditionsenligt innebär startskottet för den amerikanska rapportsäsongen, kom med ett resultat i linje med förväntningarna i det fjärde kvartalet. Försäljningen var bättre än marknadens prognoser. Bolaget har också en optimistisk syn på efterfrågan framöver och Alcoas prognos är att den globala aluminiumkonsumtionen ökar med 7 procent under 2012.

Gruvsektorn gick överlag starkt i hela Europa i spåren av Alcoas kvartalsrapport. I Stockholm ökade Boliden 2,0 procent, trots att ABG Sundal Collier idag sänkt sin rekommendation för aktien till behåll från köp. Kollegan Lundin Mining var samtidigt upp 3,2 procent. Metallpriserna var upp överlag i dag. SSAB avancerade 4,4 procent.

Telekombranschen i USA fortsätter att skicka ut svaga signaler, vilket påverkar svenska Ericsson. Igår kväll efter stängning meddelade telekomleverantören Juniper Networks att man inte kommer att nå sina prognoser för det fjärde kvartalet.

Ericsson inledde tisdagen nedåt, men återhämtade sig sedan. I skrivande stund kostar en Ericsson-aktie 68 kronor, vilket motsvarar en uppgång på 0,7 procent.

Nokias tredje smartphone i Lumia-familjen, Lumia 900 har fått positiva omdömen bland analytiker. Credit Suisse bedömer att Lumia 900 står sig väl relativt konkurrerande produkter vad gäller hårdvara. Nokia stärktes med 2,9 procent till 36,76 kronor.

Stora Ensos beslut att inte längre gå vidare med tidigare aviserade produktionsneddragningar och tillfälliga permitteringar vid Veitsiluoto-bruket bedöms enligt Evlis skogsanalytiker Markku Jarvinen som ett positivt besked. Aktien förbättrades med 6,8 procent till 45,15 kronor.

SAS var en vinnare med en uppgång på 10 procent. Medieuppgifter gör gällande att flygbolaget kan komma att bli uppköpt av Qatar Airways.

Marknadens huvudfokus ligger i övrigt kvar vid nyhetsflödet om skuldkrisen i eurozonen. Tysklands förbundskansler Angela Merkel signalerade under gårdagen att investerare misstar sig om de tror att ECB ska lösa EMU:s skuldkris utan någon politisk union i Europa.

Samtidigt pressar Tyskland och Frankrike Grekland och dess obligationsägare att komma överens om en minskning av Atens skuldbörda. Länderna varnar för att Greklands räddningslån från eurozonen och IMF hålls inne tills en uppgörelse nås med privata investerare.

Under tisdagen ska Angela Merkel och IMF-chefen Christine Lagarde träffas i Berlin. En av huvudpunkterna för mötet är just räddningsåtgärderna för Grekland.

Byggmaterialbolaget Lindab återhämtade sig efter en initial nedgång och var upp 1,2 procent efter att företaget aviserat ett kostnadsbesparingsprogram som beräknas spara cirka 150 miljoner kronor per år, bland annat genom att 250 anställda sägs upp. Bolaget uppger att återhämtningen är långsammare och kommer att ta längre tid än man förväntat sig.

I samband med beskedet meddelade bolaget också att man nu satt upp målet att nå en rörelsemarginal om minst 10 procent på kort sikt. Lindab har dock inte övergett sitt långsiktiga rörelsemarginalmål om 14 procent.

På analysfronten har Bank of America-Merrill Lynch höjt sin riktkurs på oljebolaget Lundin Petroleum till 190 kronor, från tidigare 185 kronor, med fortsatt köprekommendation. Aktien fortsatte uppåt och steg 2,6 procent till 184,70 kronor.

Bland de mindre bolagen har biomaterialföretaget Artimplant under morgonen föreslagit en nyemission på 25 till 30 miljoner kronor före emissionskostnader med företrädesrätt för befintliga aktieägare. Aktien föll 24 procent till 0,13 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?