Annons

Råvaror: Börsuppgångar lyfter oljepriset

Råoljan och metallerna fortsatte att stiga på tisdagsförmiddagen efter initiala måttliga uppgångar. Breda uppgångar på de europeiska och asiatiska aktiemarknaderna gav stöd, samtidigt som blickarna på oljemarknaden fortsätter att vara riktade mot vad som händer kring Iran.

På oljemarknaden visade WTI-oljan i första termin en uppgång på 1,40 dollar per fat till 102,71 vid klockan 11.45. Brent var samtidigt upp 0,84 dollar till 113,27.

WTI-oljan har hittills i år stigit cirka 4 procent och mycket har handlat om Irans hot att blockera Hormuzsundet i svar på sanktionerna från USA och EU.

Tongångarna från Iran har varit att en eventuell blockad av sundet först skulle bli aktuell om EU blockerar all import av iransk olja till regionen. Det var tidigare schemalagt att EU:s utrikesministrar skulle behandla frågan vid ett möte den 30 januari, men på tisdagen blev det klart att det tidigareläggs till 23 januari på grund av att det krockar med toppmötet.

"Iran är fortfarande huvudorsaken till att WTI passerade 100-dollarsmarkeringen. Om det sker en militär upptrappning, även om jag inte tror det, kommer den iranska oljeimporten att försvinna från den globala marknaden. Om det inte sker någon intensifiering, kommer riskpremien att prisas ut de nästa månaderna", sade Hannes Loacker, analytiker vid Raiffeisen till Bloomberg News.

En generalstrejk i Nigeria går på tisdagen in på den andra dagen, och uppges nu hota oljeleveranserna från Afrikas största oljeproducent. Enligt Shell, som har den största verksamheten i landet, har strejken hittills inte påverkat oljeexporten. Nigeria producerade 2,2 miljoner fat råolja per dag i december, enligt statistik från Bloomberg News. Drygt 90 procent produceras av Shell, Exxon, Chevron, Total och Eni i samarbete med statligt ägda Nigerian National Petroleum.

De nigerianska arbetarna strejkar mot att president Goodluck Jonathan har beslutat att slopa bränslesubventionerna, vilket har lett till att nigerianerna har fått betala mer än dubbelt så mycket för deras bensin.

"Oljeproduktionen minskar gradvis på förväntningar om att regeringen gör någonting, men om regeringen inte gör någonting åt strejken, kommer den (produktionen) att stängas ned helt till helgen", sade Babatunte Oke, talesman för en facklig organisation med koppling till oljeindustrin i Nigeria.

På tisdagskvällen publicerar American Petroleum Institute, API, inofficiell statistik över de amerikanska råoljelagren i USA. Inför onsdagen rapport från det amerikanska energidepartementet väntar sig analytiker att råoljelagren ska ha stigit 1,0 miljoner fat, medan destillat- och bensinlagren båda beräknas ha ökat 2,0 miljoner fat.

På basmetallmarknaden i London steg kopparns tremånaderstermin 121 dollar till 7.617 dollar per ton, medan zinkpriset ökade 32 dollar till 1.911.

Statistik från Kinas tullmyndighet visade att importen av raffinerad koppar, kopparprodukter och kopparlegeringar steg till totalt 508.940 ton i december från 452.020 ton i november. Det var den högsta nivån någonsin och den sjunde månaden i rad med stigande import.

"Decemberimporten var långt över förväntningarna. Konsensus låg på att den skulle ligga på ungefär samma som i november, kanske även lägre. Detta skulle kunna vara ett resultat av faktisk efterfrågan och finansieringsbehov", sade Peng Qiang, analytiker vid Cofco Futures till Bloomberg News.

Han tillade att förbättrad efterfrågan inför det kinesiska nyåret också kan ha gett stöd till importen. Den veckolånga helgen inleds den 23 januari.

Commerzbank pekar i ett marknadsbrev på att "utöver attraktiva arbitragemöjligheter mellan handelsplatserna i London och Shanhai, var en anledning (till uppgången) att faktisk efterfrågan i Kina fortsätter att vara högst robust och det återspeglas i relativt låga lagernivåer".

Även aluminiumimporten steg kraftigt, till 103.740 ton från 78.670 ton föregående månad.

Bland övriga basmetaller steg aluminiumpriset med 24 dollar till 2.132 dollar per ton, medan nickel klättrade 124 dollar till 19.224.

På ädelmetallmarknaden steg spotpriset på guld med drygt 16 dollar till cirka 1.628 dollar per uns, medan silvret avancerade 0,665 dollar till drygt 29,68.

"Guldet kommer att fortsätta att handlas i ett brett intervall mellan 1.550 och 1.650 dollar på kort sikt då investerare dras mellan att handla guld som en råvara och guld som ett skydd från risk", sade Sun Liying, analytiker vid China International Futures till Bloomberg News.

Efterfrågan på fysiskt guld och silver fortsätter att vara stark, enligt statistik från U.S. Mint som publicerades på måndagen. Den visade att försäljningen av guldmynt i januari hittills har uppgått till 79.000 uns, en bra bit över den totala månadsförsäljningen i december som var 65.500 uns.

Vad gäller silvermynt har försäljningen uppgått till 3,96 miljoner uns, vilket redan överstiger den kombinerade försäljningen i december och november.

"Den nuvarande prisnivån anses helt klart vara attraktiv, och mynt verkar också vara prioriterade över ETF:er för tillfället. ETF:er i guld och silver har visat måttliga utflöden under flera veckor", skriver Commerzbank i en kommentar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?