1515
Annons

Räntor och valutor: USA-räntor stiger inför emissioner

Amerikanska statspappersräntor pendlade runt oförändrade nivåer i USA-handeln efter den svenska marknadens stängning. Marknadsaktörer talade om en fortsatt "dragkamp", mellan relativt positiva USA-data och fortsatt Europa-oro.

I den avslutande USA-handeln pressades USA-räntorna svagt uppåt när investerare förberedde sig för veckans emissioner av långa statsobligationer. På tisdagen ska finansdepartementet sälja treårsobligationer för 32 miljarder dollar, på onsdagen och torsdagen ska tio- och 30-åriga obligationer säljas för 21 respektive 13 miljarder dollar.

I den sena handeln kom också statistik från Fed som visade en oväntat kraftig ökning i konsumentkrediterna i november. Krediterna ökade 20,4 miljarder dollar, att jämföra med förväntningar om en ökning med 7 miljarder dollar. Det var den största ökningen i konsumentkrediterna sedan november 2001.

Tisdagens USA-agenda bjuder på NFIB:s konfidensindex för småföretagen, klockan 13.30. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntas index ha stigit till 94,0 i december från 92,0 i november. Klockan 16.00 publiceras vidare grossistlagerdata för november, som väntas ha stigit 0,5 procent.

Vidare ska Fedchefen i San Francisco, John Williams, tala om ekonomi klockan 16.30. Klockan 17.10 talar Fedchefen i Cleveland, Sandra Pianalto, om arbetsmarknaden, och klockan 19.00 talar Fedchefen i Kansas City, Esther George, om ekonomiska utsikter. Detta blir Esther Georges första offentliga anförande sedan hon tog över chefsposten från Thomas Hoenig i höstas.

På tisdagen fortsätter också arbetet med att utse republikanernas utmanare i hösten amerikanska presidentval med primärvalet i New Hampshire.

Frankrike publicerar industriproduktionsdata för november klockan 8.45, Danmark publicerar december-KPI klockan 9.00 och Norge publicerar motsvarande statistik klockan 10.00.

I kväll ska vidare Tysklands förbundskansler Angela Merkel träffa IMF-chefen Christine Lagarde i Berlin, samtalen väntas fokusera på statsskuldkrisen i euroområdet, men också på Ungerns problem.

Ledande internationella medier betonar på tisdagen den "kraftiga varningen" som Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy riktade mot Grekland på måndagen, om att inga nya stödpengar ska betalas ut så länge Grekland inte klarar att uppfylla sina åtaganden för stödprogrammet.

EU-presidenten Herman Van Rompuy sade på måndagen att en delegation experter från trojkan, EU/ECB/IMF, skulle resa till Aten på måndagen eller tisdagen, och han bedömer att delegationen ska kunna avsluta arbetet i slutet av månaden.

Kronan fortsatte att stärkas något mot euron efter den svenska marknadens stängning på måndagen, euron snuddade vid 8:80-gränsen tidigt på tisdagsmorgonen, vilket är den lägsta nivån sedan början av mars 2011.

I Sverige publicerar SCB industriprodutions- och industriorderstatistik för november klockan 9.30. Enligt SME Direkts prognosenkät väntas industriproduktionen ha sjunkit 0,5 procent jämfört med i oktober och stigit 2,8 procent jämfört med november 2010.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?