Annons

Räntor och valutor: Kronan stärks

Europabörserna stiger, marknadsräntorna handlas upp någon punkt och euron fortsätter att stärkas mot dollarn inför att Tysklands förbundskansler Angela Merkel och IMF-chefen Christine Lagarde träffas till kvällen för att diskutera Grekland.

Bakom den stärkta riskaptiten ligger bland annat måndagens möte mellan Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy, där ledarna gjorde en del framsteg i hanteringen av skuldkrisen.

Här hemma kom industriproduktionen in betydligt svagare än väntat i november, vilket gav upphov till en liten kronförsvagning och sjunkande korträntor. Längre svenska marknadsräntor stiger däremot, med den tioåriga statsobligationsräntan 3 punkter upp till 1,70 procent. Den tyska tioårsräntan har samtidigt stigit 2 punkter till 1,88 procent.

Den svenska industriproduktionen sjönk mer än väntat i november, -1,9 procent från föregående månad. Analytikerna i SME Direkt enkät hade räknat med en nedgång om 0,5 procent. I årstakt steg industriproduktionen 0,2 procent, väntat +2,8 procent.

Även industrins orderingång sjönk, -4,8 procent mellan oktober och november, där det framför allt var exportmarknaden som gick svagt. I årstakt sjönk orderingången med 8,4 procent.

Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson skriver i en kommentar att indikatorer har varit svaga en tid och att denna svaghet nu slår igenom i tillverkningsindustrin.

"Produktionen sjönk kraftigt på månaden och orderingången fortsatte att trenda nedåt. Nedgången var bred och svagare än väntat. Den inhemska ekonomin har tappat fart och slutsatsen är att risken för fallande BNP i det fjärde kvartalet tydligt har ökat", skriver han.

Handelsbankens Anders Brunstedt konstaterar att statistiken bekräftar en svag avslutning på 2011 och han tar särskilt fasta på att industriproduktionen redan i november var nära att visa en negativ årstakt.

Han skriver vidare i ett marknadsbrev att den svaga industristatistiken är i linje med Handelsbankens nyligen nedreviderade BNP-prognos för 2012, där banken nu spår en tillväxt på 1,2 procent.

Riksgälden meddelande att budgetunderskottet i december blev klart lägre än väntat, beroende på en tillfällig placering från Kammarkollegiet. Under 2011 visade statens betalningar ett överskott på 68 miljarder kronor, i princip helt i linje med Riksgäldens senaste prognos om 69 miljarder kronors överskott.

I Europa vänds blickarna mot kvällens möte mellan Tysklands förbundskansler Angela Merkel och IMF-chefen Christine Lagarde. Angela Merkel sade på måndagen att Grekland kommer att stå i fokus för samtalen, men mötet väntas också behandla skuldkrisen i euroområdet mer generellt och även Ungern, vars problem har blivit allt mer akuta den senaste tiden.

På måndagen möttes Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy och finansmarknaderna gav en försiktig tumme upp till beskedet att reglerna för den nya finanspakten för euroområdet kan bli klara till den 30 januari, en månad tidigare än planerat.

Statistik på morgonen visade att den franska industriproduktionen steg 1,1 procent i november jämfört med oktober, och med 0,9 procent jämfört med november 2010. Detta var klart bättre än väntat, enligt Bloomberg News enkät väntade analytiker en nedgång med 0,2 respektive 0,4 procent.

KPI i Norge kom in lite lägre än väntat i december med en inflation på 0,2 procent. Handelsbankens Kari Due- Andresen skriver i en kommentar att det framför allt var lägre elpriser som drog ned KPI. Kärninflationen var dock precis som väntat 1,0 procent.

Kari Due-Andresen skriver att inflationen kom in betydligt lägre än vad Norges Bank räknat med, vilket talar för att nya räntesänkningar snart följer. Handelsbankens prognos är att Norges Bank tar ned räntan i två steg till 1,25 procent i juni.

I Danmark var KPI-inflationen 2,5 procent i december, helt i enlighet med förväntningarna i Bloomberg News enkät.

USA-räntorna stiger något med den tioåriga statsobligationsräntan 2 punkter upp till 1,97 procent. Bakom ränteuppgången ligger delvis en oväntat stark statistik över hushållens kredittillväxt, som publicerades på måndagskvällen.

"Den starka statistiken över konsumentkrediterna understryker motståndskraften i den amerikanska ekonomin", sade Nick Stamenkovic, räntestrateg vid RIA Capital Markets i Edinburgh, till Bloomberg News.

Tisdagens USA-agenda bjuder på NFIB:s konfidensindex för småföretagen, väntat är en uppgång till 94,0 i december från 92,0 i november, enligt Bloomberg News enkät. Senare kommer statistik över grossistlagren i november, som väntas ha stigit 0,5 procent.

Under kvällen väntas flera Fed-tal, bland annat premiärtalar den nya Fed-chefen i Kansas City, Esther George. Ämnet för det talet är de ekonomiska utsikterna.

På valutamarknaden har euron fortsatt att stärkas mot dollarn till just över 1,280, från 1,274 vid svensk stängning på måndagen. Euron stärks även mot yenen i det mer positiva klimatet på de toppmöten som Europas ledare håller.

"En del positiva kommentarer från europeiska ledare stöttar euron, även om handlarna är försiktiga och avvaktar för att se vilken handlingsplanen blir och hur obligationsräntorna reagerar", sade Tim Waterer, valutahandlare vid CMS Markets i Sidney, till Bloomberg News.

Kronan tappade något öre mot dollarn och euron efter den svaga industristatistiken, men har sedan återtagit mark mot dollarn. Jämfört med måndagens svenska stängning har kronan stärkts 4 öre mot dollarn till 6,89 och 1 öre mot euron till 8,82.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?