1515

Räntor och valutor: Euron försvagas

Amerikanska statspappersräntor sjönk något efter den svenska marknadens stängning på torsdagen når marknadsaktörer bearbetade intrycken från kommentarer av Fedchefen Ben Bernanke. Samtidigt fortsatte euron att försvagas efter mjuka ECB-kommentaren på torsdagen.

"Fokus är helt riktat på Fed och utsikterna för att de ska vara fortsatt involverade i Treasuries (amerikanska statspapper). Vägen krattas för vad som kommer att leda till någon form av ytterligare tillgångsköp", sa Richard Bryant, räntechef vid MF Global Inc, till Bloomberg News.

Ben Bernanke sa att Fedledamöterna är redo att ta till ytterligare stimulansåtgärder "om lämpligt", och vid septembermötet ska ledamöterna diskutera vilka verktyg som kan vara aktuella för att stödja en starkare tillväxt.

Policymakare "är redo att ta till dessa verktyg om lämpligt för att stödja en starkare ekonomisk återhämtning inom ramen för prisstabilitetsmålet", sa han.

Fedchefen gav dock inga närmare besked om vilka alternativ som kan bli aktuella, han har tidigare talat om en möjlig förlängning av löptiden på tillgångarna i balansräkningen, sänkt ränta på de reserver bankerna placerar hos Fed och om nya direkta köp av statspapper.

Frånvaron av klara besked om nya åtgärder från Fedchefen bidrog till att stärka dollarn mot andra valutor på torsdagskvällen

USA-räntorna vände därefter åter uppåt i fredagens Asienhandel i takt med att finansmarknaderna i Asien initialt reagerade försiktigt positivt på president Barack Obama plan för kortsiktiga jobbstimulanser.

Presidenten föreslår ett paket om 447 miljarder dollar, vilket var betydligt mer än vad marknadsaktörer hade räknat med. Moody´s Analytics chefekonom Mark Zandi tror att paketet, om det antas, kan lyfta USA:s BNP-tillväxt med 2 procentenheter 2012. Det kan också sänka arbetslösheten med 1 procentenhet.

Barack Obamas paket inriktar sig på infrastrukturprojekt, stöd till lokala myndigheter samt sänkta löneskatter för arbetare och småföretagare. Mer än halva paketet utgörs av skattesänkningar, något som enligt administrationsföreträdare kan göra republikanska kongressledamöter mer välvilligt inställda till att anta hela eller delar av paketet.

"Frågan är om vi, inför en pågående nationell kris, kan stoppa den politiska cirkusen och faktiskt göra något för att hjälpa ekonomin", sa Barack Obama.

Representanthusets majoritetsledare, republikanen Eric Cantor som ofta kritiserat presidenten, sade det kan finnas delar i programmet som partiet kan stödja, som skattelättnader för småföretag. Han stöder däremot inte de föreslagna utgiftsåtgärderna, som stödet till lokala myndigheter.

Den amerikanska fredagsagendan bjuder på statistik över grossistlager i juli, klockan 16.00, som väntas ha ökat 0,7 procent enligt Bloomberg News prognosenkät. Dessutom talar Fedchefen i San Francisco, John Williams, klockan 17.30.

Statistik på fredagsmorgonen visade att KPI- inflationen i Kina sjönk till 6,2 procent i augusti, från 6,5 procent i juli, vilket var helt i linje med förväntningarna.

Den dämpade inflationstakten skapar spekulationer om eventuella lättnader i Kinas penningpolitik. Enligt centralbanksrådgivaren Li Dakui, som citeras av Market News, är det dock mer troligt att Kina lättar den finanspolitiska hållningen medan de är fortsatt försiktiga i fråga om penningpolitiken.

Enligt Li Dakui väntas Kinas inflationstakt fortsätta att sjunka framöver, men de väntas ligga i intervallet 3-5 procent de närmast åren.

Reviderad statistik visade vidare att Japans BNP sjönk 0,5 procent mellan det första och andra kvartalet. Det var en större nedgång än de -0,3 procent som rapporterades tidigare men helt i linje med prognoserna inför den uppdaterade statistiken.

Fredagens Europaagenda bjuder på defintiv tysk KPI- statistik för augusti, klockan 8.00, fransk industriproduktion i juli, klockan 8.45, norsk augusti-KPI och definitiv italiensk BNP för andra kvartalet, klockan 10.00, samt brittisk augusti-PPI klockan 10.30.

I Sverige presenterar Teknikföretagen sin konjunkturbarometer för tredje kvartalet klockan 9.00, och klockan 9.30 publicerar SCB order- och produktionsdata för industrin i juli.

På fredagen inleder vidare finansministrarna och centralbankscheferna i G7 ett möte i Marseille. Enligt de nya arbetsformerna för toppmöten för världens stora länder, där G20 är den viktigaste spelaren, ska man dock inte räkna med att det kommer några officiella uttalanden eller kommentarer i samband med mötet. Världens toppledare träffas åter i samband med IMF:s och Världsbankens höstmöte om två veckor.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?