1515

Råvaror: Guld faller tillbaka

På oljemarknaden var utvecklingen oregelbunden i den tidiga kvällshandeln på tisdagen där prisskillnaderna mellan WTI och brent ökade markant. Både basmetaller och ädelmetaller noterades generellt lägre.

Schweiz centralbank, SNB, meddelade på förmiddagen att den inte längre kommer att tolerera att växelkursen euro/chf faller under 1:20. SNB motiverade beslutet med att den "massiva övervärderingen" utgör ett "akut hot" mot landets ekonomi och medför deflationsrisker.

Guldpriset gynnades tidigare under morgonen av sin riskskyddsstatus men föll tillbaka rejält efter beskedet från SNB som ekade på samtliga marknader. Under morgonhandeln fördes spotpriset upp till som högst 1.921 dollar, för att efter beskedet som lägst handlas till 1.860. Vid klockan 18.30 var spotpriset på guld ned 24:43 dollar till 1.875:80 dollar per uns.

Nick Trevethan, senior råvaruanalytiker vid Australia & News Zealand Banking sade till Bloomberg News att det allmänna risksentimentet låg bakom nedgången, men att "i teorin skulle ett tak i schweizerfrancen ytterligare begränsa alternativen bland riskskydden, vilket man skulle kunna hävda är positivt för guld".

Även andra ädelmetaller utvecklades negativt under tisdagen, även om handeln även präglades av volatilitet. Spotpriset på silver var ned 0:96 dollar till 41:96 dollar per uns.

På råoljemarknaden vidgades prisskillnaden betydligt mellan WTI och brent. Brent var upp 1:00 dollar till 111:08 dollar per fat medan WTI tappade 2:10 dollar till 84:35.

"WTI:n fick tillfälligt stöd av stormen Lee, som aldrig blev en orkan. När Lee nu passerat är det amerikansk tillväxtoro som tagit över som den huvudsakliga drivaren av spreaden", säger Filip Petersson, råvarustrateg vid SEB till Nyhetsbyrån Direkt i en kommentar.

Exxon, Shell och Anadarko har alla börjat återuppta produktionen vid riggarna i Mexikanska golfen sedan de tvingats stänga på grund av stormen. Stormen har blivit nedgraderad till tropiskt lågtryck och varningar för översvämningar har utfärdats sedan den landstigit vid Golfkusten.

Bland basmetallerna var det generellt lägre priser. Kopparns tremånaderstermin var ned 16 dollar till 8.944 dollar per ton. Nickel tappade 175 dollar till 20.720 medan Zink steg 21 dollar till 2.193.

Table


Innehåll från CHG-MeridianAnnons

Hållbar finansiering av IT för den moderna arbetsplatsen

Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN.
Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN.

Med rätt partner och finansieringslösning av IT-utrustning kan företag sänka sina kostnader, minska arbetsbördan och öka sin säkerhet samtidigt som de blir en del av en hållbar livscykelshantering. Det här bevisar CHG-MERIDIAN dagligen med sina skräddarsydda helhetslösningar för en effektiv teknikhantering som de förser till över 12 000 kunder. 

– Flera av våra kunder har tidigare upplevt stora utmaningar med att hantera sin IT-utrustning på ett effektivt sätt. Tillsammans med finansiering har vi kunnat erbjuda dem en skräddarsydd lösning som underlättar hanteringen samtidigt som de minskar deras arbetsbörda och blir en del av en cirkulär lösning, förklarar Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN. 

CHG-MERIDIAN hjälper sina kunder med hantering av teknikutrustning under hela dess livscykel. Det är en flexibel lösning där du enkelt kan byta ut, addera eller förlänga hyresperioden av utrustning. 

– Vi hjälper till att planera och implementera tekniken och hämtar upp den när man inte längre är i behov av den. Vi ser därefter till att produkterna får ett andra liv innan de återvinns, och garanterar därmed ett andrahandsvärde åt kunden, fortsätter Fredrik Tiilikka. 

Var med och skapa morgondagens hållbara arbetsplats 

CHG-MERIDIANs livscykelmodell skapar alltså inte bara mervärde för kunden, utan gör dessutom en betydande skillnad för miljön. 

– Med vår stora erfarenhet inom återanvändning och vidareförsäljning vet vi vad som krävs för att åstadkomma bra resultat, både för våra kunder och för miljön. För de företag som vill jobba ännu mer aktivt för miljön är vår nylanserade finansieringslösning carbonZERO ett alternativ, där hela livscykeln för kundens finansierade IT-utrustning är helt koldioxidneutral, berättar Fredrik Tiilikka.

Enkelt att gå över till en hyreslösning med CHG-MERIDIAN

Har man som företag redan en inarbetad relation med en eller flera leverantörer är det fortfarande fullt möjligt att gå över till en skräddarsydd finansieringslösning med CHG-MERIDIAN. 

–Eftersom vi är helt oberoende av leverantörer och banker kan vi enkelt anpassa våra lösningar helt i enlighet med våra kunders behov. Kunden kan alltså själv välja vilken, eller vilka leverantörer som passar dem bäst och vi samlar därefter allt i en och samma månadskostnad. Man behöver inte binda upp sig till en specifik leverantör, och kan enkelt addera eller byta ut utrustning man inte längre är i behov av, säger Fredrik Tiilikka. 

CHG-MERIDIAN erbjuder även ISO-certifierad och säker dataradering, som uppfyller krav om informationssäkerhet, så att företag som hanterar mycket data kan känna sig trygga när de byter ut sin utrustning. 

– Vi stödjer våra kunder längs hela livscykeln, med allt från planering inför ett projekt till finansiering och sen återtag med en certifierad dataradering och hållbar remarketing.

På så sätt kan de uppgradera sin IT-utrustning på ett säkert sätt med bästa möjliga totalkostnad, avslutar Fredrik Tiilikka. 

Om CHG-MERIDIAN

CHG-MERIDIAN hjälper kunder att minska arbetsbördan, sänka kostnader och risker genom att erbjuda anpassade IT-lösningar i kombination med finansiering. Deras tjänster fokuserar på hela den tekniska livscykeln, med fokus på hållbarhet och miljö.

Med närvaro i 28 länder och 1200 anställda, erbjuder de hållbara, snabba och fullt integrerade tjänster världen över. 

Läs mer på chg-meridian.se

 

Mer från CHG-Meridian

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CHG-Meridian och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?