1515

Nytt ras på börsen

Efter en tuff börsöppning fortsätter kurserna att dala och på eftermiddagen hade flera europeiska index fallit mellan 4 och 5 procent. Stockholmsbörsens breda index var16-tiden ned med 4,7 procent.

Börserna faller på bred front i Europa. I Stockholm hade både börsens breda index samt OMXS30 fallit 4,7 procent vid 16-tiden. Energisektorn står för det största fallet och har backat hela 7,0 procent.

Samtliga bolag som ingår i OMXS30, de mest omsatta bolagen, backar på måndagen. Gruvbolaget Boliden får ta den största smällen med ett ras på 8,1 procent. Stålbolaget SSAB har fallit nästan precis lika mycket, 8,0 procent. 13 av de 30 aktier som ingår i indexet har fallit mer än 5 procent.

Tyska DAX hade vid fyratiden backat 5,5 procent. Franska indexet CAC40 hade vid samma tid tappat 4,7 procent. S&P Europe var 5,0 procent ned.

Lite mer än ett dussin bolag går mot strömmen och har en positiv dag på börsen. Nordic Service Partners Holding är upp 6,7 procent, men endast tre avslut har gjorts. De OMXS30-bolag som går minst dåligt är tobaksbolaget Swedish Match som "bara" tappar 1,8 procent och Astra Zeneca som backar 2,0 procent.

Börshumöret präglas av en stor oro över situationen i skuldkrisdrabbade Europa. På onsdag kommer en tysk domstol att ta ställning till huruvida stödet till Grekland strider mot tysk lag eller ej. Ingen ny information tycks ha tillkommit under eftermiddagen som skulle kunna förklara varför börsnedgången blir allt kraftigare.

”Det är gammal information som tuggas och vänds ut och in, det är inget ytterligare som har hänt”, säger Jonas Olavi, strateg på Nordea, och påpekar att det mesta tyder på att investerarna undviker risker i den mån det går.

”Man hoppar på japanska och schweiziska obligationer till exempel, man hoppar på dollarn, allting som i relativa termer känns mindre riskfyllt”, säger Jonas Olavi.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?