1515

Råvaror trotsar nedgång i Asien

Den positivare ton som syntes på råvarumarknaden under torsdagen kunde i stort bibehållas under den inledande handeln på fredagsmorgonen. Råvarorna stod emot en vikande trend på aktiebörserna i Asien.

Marknaden fick på torsdagen stöd av amerikansk statistik som var bättre än väntat och det tyska klartecknet för en utvidgning av stödfonden.

"Data som kommit från USA ger stöd, men volatilitet fortsätter att prägla oljemarknaden", säger Jonathan Barratt, chef för Commodity Broking Services, till Bloomberg News och tillägger att han ser små chanser att WTI-oljan kommer att bryta igenom 85-dollarsnivån inom den närmaste tiden.

Vid 8.40-tiden handlades WTI-oljan cirka en halv dollar högre till nivåer kring 82:70 dollar.

Nuvarande pris innebär att oljan kommer att visa det största fallet under ett kvartal sedan 2008. WTI-oljan avslutade det andra kvartalet på 90:61 dollar och har nu fallit 8,7 procent sedan dess.

Brent handlades kring 104:42 dollar under morgonen och har under tredje kvartalet backat 7,1 procent.

Morgonens nivåer innebär också att WTI fortsätter att knappa in på brent, nu för sjätte dagen i rad. Spreaden har nu krympt till 21:72 dollar. Som mest visade brent ett prispremium på 26:87 dollar i början av september då stridigheterna i Libyen begränsade tillgången på lättare råolja med låg densitet och svavelhalt. Den libyska produktionen har åter kommit igång och uppgår för närvarande till 300.000 fat per dag, enligt Ali Tarhouni, ansvarig för finans och olja i den nordafrikanska staten.

Analytiker har överlag en mer pessimistisk syn på oljeprisets utveckling på kort sikt. En enkät gjord av Bloomberg News visar att nära hälften av analytikerna, 13 av 28, räknar med vikande oljepris under veckan till 7 oktober. Åtta analytiker, eller 29 procent, tror på stigande pris.

På metallmarknaden pekade kurspilarna uppåt för både ädelmetaller och basmetaller.

Bland de senare var tremånadersterminen för koppar upp 26 dollar till 7.256 efter att ha startat morgonens handel något trögare än övriga metaller.

En enkätundersökning från Bloomberg News visar att marknadsaktörer på metallmarknaden dragit ned sina förväntningar på kopparprisets utveckling. Snittprognosen är att kopparpriset faller till 6.500 dollar per ton till utgången av 2011. För en vecka sedan var prognosen 7.773 dollar per ton. Totalt 16 analytiker och handlare deltog i enkäten.

Zinken var upp 36 dollar under morgonen till 1.961, medan nickel visade en uppgång på 131 dollar till 18.801 och aluminium +10 dollar till 2.257.

Bland ädelmetallerna var spotpriset på guld upp drygt 12 dollar, eller 0,8 procent, till 1.627.

Silvret var upp 0:41 dollar till 31:04.

 

Table


Innehåll från SAVRAnnons

Flytta dina fonder på tre minuter – och optimera din vinst

Många fondsparare vet inte att de kan flytta sina fonder för att få bättre sparvillkor. Detta gör att svenskar varje år betalar miljarder i onödiga avgifter – pengar som kunde gått till spararna istället.

Fonder är en av våra mest populära sparformer och 76% av vuxna svenskar har ett fondsparande – antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock vet många inte att man kan flytta sina fonder mellan olika banker och spartjänster, för att på så sätt förbättra villkoren för sitt sparande. Resultatet av detta är att en stor del av befolkningen har kvar sitt sparande på banker och nätbanker med dåliga villkor, och därmed betalar onödigt mycket i fondavgifter.

Fondavgiften varierar från fond till fond beroende på hur aktivt förvaltad fonden är. Kort sagt: ju mer aktiv förvaltare, desto högre avgift. I snitt kostar en svensk fond 1,38% per år. Det kan låta lite, men samtidigt ha oväntat stora konsekvenser för ett långsiktigt sparande.

Ett provisionsfritt sparande

Fondutmanaren Savr erbjuder samma fonder och säkerhet som banker och nätbanker, men med rabatt på fondavgifterna. Detta kan de göra tack vare att de, till skillnad från bankerna, inte tar någon provision för att förmedla fonder till spararna. De ger istället tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Genom att återinvestera provisionen kan Savrs genomsnittskund spara 145 226 kr extra på 30 år* – pengar som annars gått till banken.

Flytta dina fonder – på tre minuter

För att öppna upp ett provisionsfritt sparande för fler, har Savr utvecklat och lanserat en automatisk flyttjänst som gör att den som har ett befintligt fondsparande snabbt och enkelt kan begära en flytt till deras plattform – utan att först behöva sälja av sitt innehav.

Detta betyder att spararna får ta del av sina fonders utveckling under den pågående flytten, men också att de slipper den skatteeffekt som annars uppstår när man sätter in och tar ut pengar på ett ISK-konto.

Att begära en fondflytt till plattformen görs på savr.com, och tar ungefär tre minuter. Hur lång tid det tar för flytten att färdigställas beror på spararens befintliga bank, men vanligtvis tre till sex veckor.

*Startkapital 60 000 kr, månadsspar 1000 kr, 8% avkastning/år.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till Savr.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?