1515

Råvaror: Guldet mot strömmen när priserna faller

Råvarumarknaderna handlades övervägande lägre på fredagen. Råoljan föll sedan oroande statistik redovisats från Kina, Japan och Tyskland. Guldet gick i motsatt riktning då efterfrågan på ädelmetallen som en säker tillgång ökade.

Vid 18.30-tiden handlades WTI-oljan 0:72 dollar lägre till 81:42 dollar per fat, vilket innebär att oljan kommer att visa det största fallet under ett kvartal sedan 2008.

Brent handlades till 103:68 dollar, ned 0:27 dollar sedan i torsdags.

Svag statistik från Japan, i form av ett inköpschefsindex på 49,3 i september och en större nedgång i hushållens konsumtion än väntat följdes av negativa indikatorer från Kina. Därifrån kom ett oförändrat inköpschefsindex på 49,9 för september, en nivå som pekar på att den kinesiska ekonomin inte växer.

Tyskland i sin tur rapporterade en nedgång på 2,9 procent för detaljhandeln i augusti, mot en väntad minskning med 0,5 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.

Analytiker har överlag en mer pessimistisk syn på oljeprisets utveckling på kort sikt. En enkät gjord av Bloomberg News visar att nära hälften av analytikerna, 13 av 28, räknar med vikande oljepris under veckan till 7 oktober. Åtta analytiker, eller 29 procent, tror på stigande pris.

Basmetallerna på London Metal Exchange tappade, med koppar i spetsen.

Koppar sjönk 134 dollar till 7.040 dollar per ton.

En enkätundersökning från Bloomberg News visar att marknadsaktörer på metallmarknaden dragit ned sina förväntningar på kopparprisets utveckling. Snittprognosen är att kopparpriset faller till 6.500 dollar per ton till utgången av 2011. För en vecka sedan var prognosen 7.773 dollar per ton. Totalt 16 analytiker och handlare deltog i enkäten.

"Vi håller med om att det troligen finns mer nedsida i koppar och basmetaller på kort sikt. Nyheter från Kina om ytterligare finansieringsproblem i fastighetssektorn, som visserligen välkomnas av beslutsfattare, är definitivt någonting som skulle kunna trigga ett nytt fall i basmetaller", skrev Nordea.

Bland ädelmetallerna var spotpriset på guld upp strax över 13 dollar till cirka 1.628 dollar per uns. Silver var ned 0:17 dollar till 30:46.


Innehåll från EvondosAnnons

Roboten frigör tid – äldre får självständigheten tillbaka

Roboten frigör tid – äldre får självständigheten tillbaka
Roboten frigör tid – äldre får självständigheten tillbaka

Större kontroll över sin egen dag, och mindre tid som går till att vänta – det är bara några av fördelarna för de som har en läkemedelsrobot. I Köping har roboten på kort tid blivit en favorit hos både äldre och vårdpersonal.

En läkemedelsrobot kan låta rätt avancerad, men är egentligen ganska enkel. En rulle med dosförpackad medicin placeras i en maskin som läser av vilken tid och dag läkemedlet ska ges och doserar därefter. Men, robotens betydelse för både användare och vårdpersonal är större än så.

– Ofta är det är flera personer som behöver sin medicin vid samma tid, till exempel klockan åtta på morgonen, eftersom vårdpersonalen inte kan vara hos alla samtidigt blir många sittande och väntar. Med roboten får de äldre tillbaka friheten. Istället för att sitta och vänta på att vårdarna ska komma kan de ta sin medicin i tid och sedan gå vidare med dagen. För vårdarna innebär det mindre stress och mer kvalitetstid vid besöken, säger Nina Clefberg, Leg. Arbetsterapeut i Köpings kommun.

Får känna sig självständig

Att inte behöva vänta på hjälp innebär också mer frihet och en viktig känsla av självständighet för individen. 

– Flera av våra patienter har sagt att de känner sig friare. En dam vill gärna gå en promenad på morgonen. När hon fick en maskin behövde hon inte längre vänta på vårdarna, nu kan hon själv ta medicinen i tid, och sedan gå sin morgontur, säger Nina Clefberg.

Varje läkemedelsrulle räcker i fjorton dagar. För dem som bara har hjälp av hemtjänsten för sina läkemedel innebär det att de nu bara får besök varannan vecka.

– När vi installerar en robot hemma hos en person kommer vi fortfarande dit den första veckan för att kunna svara på frågor och hjälpa till. En man sa ifrån redan efter ett par dagar att nu behöver ni inte komma tillbaka. Han vill kunna sköta sig själv och inte få stöd av vårdpersonal, för honom innebar roboten att han får känna sig självständig, säger Nina Clefberg.

Video: Så används Evondos i vardagen.

Enkel att använda

Roboten är utformad för att vara enkel att använda. När det är tid för personen att ta sin medicin signalerar en röst, som kan ställas in att vara antingen en man eller kvinna. Därefter behöver patienten bara trycka på en stor knapp för att få sin dos. Roboten gör även ett hack i plastförpackningen för att den ska vara lätt att öppna. Om patienten inte tar sin medicin går ett larm till larmcentralen som kontaktar personen för att ta reda på om allt är okej.

– Många tror först att det ska vara väldigt komplicerat och känner att ”jag kan inte teknik”. Men, när de väl har fått använda roboten tycker de oftast att den är väldigt enkel, säger Nina Clefberg.

Köping införde robotarna 2020, under 2021 har antalet maskiner som kommit ut till användare i kommunen fördubblats.

– Robotarna har blivit väldigt väl mottagna av både personal och patienter. Många i personalen vill lära sig hur de fungerar och efter sommaren kommer vi att ha fler utbildningar, säger Nina Clefberg.

Om Evondos:

Evondos tjänst har utformats för att hemvårdspatienter och de vårdorganisationer som bistår dem ska få en säker läkemedelshantering. Tror du att Evondos skulle passa i din kommun? Ta kontakt med Evondos redan i dag. Läs mer på: www.evondos.se.

Mer från Evondos

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Evondos och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?