1515

Råvaror: Breda prisfall

Råvarumarknaderna var övervägande ned på fredagen. Råoljan föll sedan oroande statistik redovisats från Kina, Japan och Tyskland. Guldet gick i motsatt riktning då efterfrågan på ädelmetallen som en säker tillgång ökade.

"Det kinesiska inköpschefsindexet och den tyska detaljhandelssiffran är det som fick bollen att börja rulla nedåt, sedan drev siffran över privat inkomst i USA det vidare. Vi har haft några ganska nedslående ekonomiska data", sade Gene McGillian, analytiker och mäklare på Tradition Energy, till Bloomberg News.

Vid golvhandelns stängning klockan 20.30 handlades WTI-oljan 3:00 dollar lägre till 79:14 dollar per fat, vilket innebär att oljan visar det största fallet under ett kvartal sedan 2008.

Brent handlades till 103:18 dollar, ned 0:77 dollar sedan i torsdags.

Svag statistik från Japan, i form av ett inköpschefsindex på 49,3 i september och en större nedgång i hushållens konsumtion än väntat följdes av negativa indikatorer från Kina. Därifrån kom ett oförändrat inköpschefsindex på 49,9 för september, en nivå som pekar på att den kinesiska ekonomin inte växer.

Tyskland i sin tur rapporterade en nedgång på 2,9 procent för detaljhandeln i augusti, mot en väntad minskning med 0,5 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.

De privata inkomsterna i USA minskade med 0,1 procent i juli, jämfört med juli, enligt statistik från det amerikanska handelsdepartementet. Inkomsterna väntades ha ökat med 0,1 procent enligt Bloomberg News estimatsammanställning.

Analytiker har överlag en mer pessimistisk syn på oljeprisets utveckling på kort sikt. En enkät gjord av Bloomberg News visar att nära hälften av analytikerna, 13 av 28, räknar med vikande oljepris under veckan till 7 oktober. Åtta analytiker, eller 29 procent, tror på stigande pris.

Basmetallerna på London Metal Exchange tappade, med koppar i spetsen.

Koppar sjönk 156 dollar till 7.019 dollar per ton.

En enkätundersökning från Bloomberg News visar att marknadsaktörer på metallmarknaden dragit ned sina förväntningar på kopparprisets utveckling. Snittprognosen är att kopparpriset faller till 6.500 dollar per ton till utgången av 2011. För en vecka sedan var prognosen 7.773 dollar per ton. Totalt 16 analytiker och handlare deltog i enkäten.

"Vi håller med om att det troligen finns mer nedsida i koppar och basmetaller på kort sikt. Nyheter från Kina om ytterligare finansieringsproblem i fastighetssektorn, som visserligen välkomnas av beslutsfattare, är definitivt någonting som skulle kunna trigga ett nytt fall i basmetaller", skrev Nordea.

Bland ädelmetallerna var spotpriset på guld upp strax under 4 dollar till cirka 1.618 dollar per uns. Silver var ned 0:74 dollar till 29:89.


Innehåll från AccountorAnnons

Så hinner fastighetsägare med all vårens administration

Det är tufft för fastighetsägare att hinna med våren, en stor administrativ puckel. Och en utmaning att ha personal med rätt kompetens. Då är det smidigt att lägga över arbetet på experter som arbetar heltid med detta.

Vi har pratat med Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor, som hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet.

 - Många fastighetsbolag ska vara klara med sin årshantering redan det första kvartalet eller senast sista juni. Och det är inte samma arbete som görs på hösten hos ett fastighetsbolag som man gör på våren med årshantering och konsolideringar. Det är arbete som kräver en helt annan kompetens, säger Anna.

Det går att spara mycket pengar för ett fastighetsbolag på att göra rätt, oavsett om det gäller ränteavdragsbegränsningar, moms, att skatteoptimera fastigheterna eller Inkomstskattprocessen.

- Det går oftast inte att motivera att ha en momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist inhouse hos ett fastighetsbolag. Men på Accountor har vi det. Jag och mina kollegor arbetar dessutom bara med detta och vi är därför vassare än om man är allmänkunnig inom ekonomi. Det kommer ständigt nya regler och uppdateringar t ex inom momsområdet och det är vårt jobb att vara uppdaterade och se till att våra kunder använder reglerna så det är förmånligt för dem, fortsätter Anna.

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Läs mer om Accountors tjänster här.  

Accountor ligger i framkant inom mycket, även gällande automatisering och flöden. De ser över att man arbetar effektivt med sin ekonomi.

- Även hos företag som tycker att de är ganska digitala och har en effektiv process så har jag sett att vi kan göra stor skillnad genom att effektivisera ytterligare. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de bästa systemen och de effektivaste processerna – när vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt samma läge som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens hos oss och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som har tufft att hinna med årshanteringen nu på våren så vill jag bara säga: lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan ni ägna er åt annat, avslutar Anna. 

Om Accountor:

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?