1515

Råvaror: Basmetallerna tappar

Priset på basmetaller föll på torsdagens morgonhandel och utökade nedgångar som tog fart på onsdagskvällen. Råoljan drog däremot i bromsen och var stabil.
Vid klockan 8:50 noterades WTI-oljans novembertermin upp 0:16 dollar till 81:37 dollar per fat. Brent steg samtidigt 0:11 dollar till 103:92 dollar. De båda föll kraftigt på onsdagen under den amerikanska handeln, med Brent ned 3 procent.

"Det finns flera händelser i fokus i dag. Bundestag väntas godkänna expansionen av EFSF och det skulle åtminstone kunna trigga ett litet lättnadsrally efter gårdagens massiva försäljningar. Uttalanden från Aten skulle också kunna röra marknaden betydligt och Italien skulle kunna stöta på problem under obligationsauktionen", skriver SEB i ett marknadsbrev och nämner även amerikansk BNP och jobbstatistik som centrala hållpunkter.

På onsdagseftermiddagen visade statistik från det amerikanska energidepartementet att lagren råolja och oljeprodukter visade en förändring som i stort sett var som väntat förra veckan. Råoljelagren steg med 1,9 miljoner fat (väntat +2,05), medan destillatlagren och lagren av bensin steg med 0,1 respektive 0,8 miljoner fat. Här låg förväntningarna på en nedgång om 0,4 miljoner respektive en uppgång med 1,0 miljoner. Den mest anmärkningsvärda siffran i rapporten var importsiffran för råolja som visade en uppgång om 1,3 miljoner fat per dag.

På London Metal Exchange fortsatte basmetallerna lägre efter att ha visat kraftiga nedgångar på onsdagen. Koppar föll 204 dollar till 7.047 dollar per ton. Nickel var ned 155 dollar till 18.350 medan zink backade 55 dollar till 1.886.

"Investerarnas förtroende mattas av. Nu leder skuldkrisen till globala likviditetsproblem i takt med att fallande globala marknader minskar investeringar från fonder", sade Ren Yunpeng, analytiker vid China International Futures till Bloomberg News.

Marknaden verkar lägga mindre vikt vid att gruvarbetare vid Cerro Verde i Peru återigen gått ut i strejk, för tredje gången denna måndag. En före detta chef för en branschorganisation för gruvindustrin i Peru sade till Bloomberg News att gruvan kan komma att behöva förklara force majeur om strejkerna pågår över en vecka.

Guldet ökade nästan 15 dollar till 1.624 dollar per uns. Silverpriset var upp 0:97 dollar till drygt 30:75 dollar.


Innehåll från TakedaAnnons

Covid tydliggör vårdens reformbehov

Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.
Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.

Under pandemin har det svenska vårdsystemet på många sätt svarat upp väl mot de utmaningar det ställts inför. Samtidigt blev strukturella brister tydligare. Nu behövs ett ”nytt vårdtänk” där vårdens parter samarbetar för ett hållbart system med patienten i centrum.

Läkemedelsbolaget Takeda arbetar i Sverige framförallt med sällsynta sjukdomar, gastroenterologi, neurovetenskap och onkologi. För ett par år sedan presenterade Takeda sin vision ”Hållbar vård i partnerskap”. Målet är att förbättra patienternas livskvalitet och patientmedverkan genom sektoröverskridande samarbeten mellan privat och offentlig sektor, implementeringen av modern teknik som distansmonitorering och datadriven diagnostik och vård. Under pandemin har man på Takeda sett hur de omdaningsbehov inom vården som belystes i deras vision blivit ännu tydligare.

– Tyvärr har pandemin inneburit att vårdsystemet hamnat efter med diagnostisering av framförallt cancer samt kroniska och sällsynta sjukdomar. För många kommer sjukdomen att upptäckas försent och bli svårbehandlad. I vår vision pekar vi tydligt på behovet av en omfokusering mot innovativa digitala lösningar som möjliggör tidiga diagnoser och därmed en tidigt insatt vård för patientens bästa, säger Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.

– Särskilt akut är situationen för de 400 000 personer i Sverige som idag lever med sällsynta sjukdomar och redan nu väntar åratal på diagnos. För dessa personer finns dessutom ett stort behov av en snabbare och mer jämlik tillgång till nya innovativa och mer precisa läkemedel. Den nyligen presenterade WAIT-rapporten från EFPIA visar att Sverige ligger långt ifrån toppen när det gäller tillgänglighet av nya innovativa läkemedel för denna grupp. För att lösa detta krävs en öppen dialog rörande dagens ersättningsmodeller, vilka i större utsträckning bör baseras på värdet läkemedlet tillför enskilda patienter och dess anhöriga, fortsätter han.

Takeda vill med sin vision driva på en förändring av vårdsystemet.

Läs mer om det nya vårdtänket i Sverige här.

– Läkemedelsbolag har ett mycket speciellt och stort ansvar. Vi måste tänka bortom de läkemedel vi tillverkar och samarbeta brett med alla aktörer inom hälso- och sjukvårdssystemet för att utveckla nya lösningar som bidrar till en framtida hållbar vård. Vi välkomnar alla att diskutera och delta i vårt visionsarbete framåt, avslutar Vatroslav Mateljic.

Om :

Takeda är ett globalt läkemedels- och biofarmaceutiskt bolag från Japan som har funnits i 240 år. I Sverige fokuserar Takeda framförallt på sällsynta sjukdomar, neurovetenskap, gastroenterologi och onkologi.

 Läs mer om Takeda här.

 

Mer från Takeda

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Takeda och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?