1515

Räntor och valutor: Kronan förstärks

Svenska statsobligationsräntor sjunker på onsdag förmiddag medan ränterörelserna i Tyskland är små. Den svenska kronan stärks samtidigt i ett allmänt mer positivt klimat med stigande börser inför den tyska omröstningen om utvidgningen av stödfonden EFSF.

De svenska marknadsräntorna sjunker 2-3 punkter, med tioårsräntan ned 3 punkter till 1,84 procent. Den tyska tioåringen handlas samtidigt oförändrat till 1,96 procent.

Under morgonen kom Riksgälden med nya förslag till riktlinjer för skuldförvaltning, men enligt Swedbank var det framför allt svag detaljhandelsstatistik som låg bakom nedgången för svenska räntor.

"Vi tolkar det inte som om det har med Riksgälden att göra, det är snarare den svaga detaljhandeln. Beskeden från Riksgälden var inte tillräckligt konkreta för att det skulle få någon direkt marknadseffekt", sade Knut Hallberg, analytiker vid Swedbank.

Riksgäldens förslag om riktlinjer för statsskuldens förvaltning 2012-2014 hade på förhand rönt ganska stort intresse eftersom Riksgälden skulle analysera effekterna av en minskad statsskuld och titta på "överupplåning" som ett sätt att värna likviditet och marknadsnärvaro.

Beskeden från Riksgälden var att nominella statsobligationer bör prioriteras vid en mindre statsskuld och att en "viss överupplåning" kan bli aktuell eftersom det kan vara motiverat att upprätthålla en viss minsta upplåning av statsobligationer för att bevara infrastruktur, likviditet och investerarbas.

"Risken med en för liten statsskuld är att placerare drar sig för att investera i svenska statspapper", sade Riksgäldsdirektör Bo Lundgren vid en pressträff.

Riksgäldens bedömning är att överskottet från den eventuella extra upplåningen kan placeras med låg risk och ändå ge tillräcklig god avkastning. Frågan ska utredas vidare men Riksgälden nämner franska och finska statspapper som exempel på möjliga placeringar.

Riksgälden föreslår också en mer flexibel styrning av den nominella kronskuldens löptid genom att riktvärdet anges som ett intervall, 2,7-3,2 år, istället för ett punktvärde.

"Det var ingen dramatik. Man ser tydligt att Riksgälden prioriterar nominella statsobligationer och är beredda att göra överupplåning och ha en slags tillgångsförvaltning om statsskulden minskar. Kanske var det en liten besvikelse över att de enbart pratar om att köpa utländska säkra papper och inte säkerställda obligationer", sade Knut Hallberg vid Swedbank.

Han sade vidare att det också kan ha funnit en del förväntningar på marknaden om mer konkreta förslag om överupplåning.

"Nu är det mer ett resonemang och det ska utredas vidare, det kanske gav en liten negativ genklang", sade han.

För svensk del kom besked om att detaljhandeln fortsätter sin kräftgång, försäljningen stannade närmast upp i augusti. Jämfört med augusti 2010 ökade detaljhandeln med blott 0,2 procent, lägre än de redan blygsamma 0,7 procent som analytikerna i SME Direkts enkät hade räknat med. Jämfört med i juli minskade försäljningen med 0,3 procent.

HUI, som tillsammans med SCB tar fram statistiken, räknar med att försäljningsökningen bedöms ligga på denna nivå under rest av året.

Anna Råman vid Nykredit skriver i en kommentar att det svaga utfallet återspeglar mycket dystra konfidensindikatorer för detaljhandeln, som nu närmar sig recessionsnivåer.

"Framtiden för detaljhandeln och privatkonsumtionen är ganska blek även om vårt huvudscenario är att en kraschlandning kan undvikas", skriver Anna Råman.

Närmst riktar nu marknaden blickarna mot Tyskland och omröstningen i parlamentet om utvidgningen av den tillfälliga stödfonden EFSF. Att förbundskansler Angela Merkel får igenom förslaget ses som klappat och klart eftersom de stora oppositionspartierna stöder förslaget. Den stora frågan är i stället om hon kan samla en egen majoritet bland partierna i regeringskoalitionen. Max 19 av parlamentarikerna inom hennes koalition får rösta nej om Angela Merkel ska samla en egen majoritet. Enligt bedömare ligger det nära till hands att hon begär en förtroendeomröstning inom regeringen om hon skulle förlora det slaget.

Ett positivt besked under förmiddagen var att den tyska arbetslösheten oväntat sjönk till 6,9 procent i september. Analytikerna i Bloomberg News enkät hade räknat med att arbetslösheten skulle ligga kvar på 7,0 procent.

Statistik från euroområdet visade att den samlade konjunkturbarometerindikatorn sjönk mer än väntat till 95,0 i september från 98,4 i augusti. Industrins konfidensindikator sjönk till -5,9 från -2,7, och hushållsindikator sjönk till - 19,1 från -18,9, också det sämre än vad analytikerna i Bloomberg News enkät hade förutspått.

USA-räntorna sjönk tillbaka på onsdagskvällen efter en stark emission och börser som surnade till. Räntorna har sedan sjunkit ytterligare någon punkt under torsdagen och den amerikanska tioårsräntan har sjunkit 4 punkter, till 1,97 procent, från onsdagens svenska stängning.

PÅ USA-agendan står klockan 14.30 definitiv BNP- statistik för det andra kvartalet, väntat en liten upprevidering till 1,2 procent, från tidigare 1,0 procent. Samtidigt kommer statistik över antalet nyanmälda arbetslösa förra veckan, som väntas ha sjunkit till 420.000 personer förra veckan, från 423.000 veckan före. Klockan 16.00 kommer statistik över antalet kontrakterade husköp, som väntas ha sjunkit 2,0 procent i augusti. Under eftermiddagen och kvällen står dessutom ett par Fed-tal på agendan.

På valutamarknaden har euron stärkts mot dollarn under förmiddagen i det mer positiva klimatet inför den tyska omröstningen. Efter tidigare euroförsvagningar är nettoförändringarna från onsdagen dock små.

Den svenska kronan har också gått starkare under förmiddagen efter tidigare försvagningar och nettorörelserna mot dollarn och euron är små jämfört med onsdagen.

Table


Innehåll från VerizonAnnons

Nya tider, nya krav: Att byta till nätverk som tjänst

Företag som migrerar till en tjänstebaserad modell lägger grunden till ett dynamiskt och flexibelt nätverk som bäddar för en lyckad digitalisering. 

Läs mer om framtidens företagsnätverk  

Digitaliseringen medför ständigt tuffare krav på nätverken och gör det viktigt att de är redo för den snabba utvecklingen. 

Kraven på att automatisera processer, oavsett om det gäller robotar, IoT-applikationer eller distansarbete, förutsätter bättre flexibilitet och högre kapacitet. Det medför i sin tur att det blir allt vanligare för företag att hantera sina nätverk som en molnbaserad tjänst. 

Med en modell baserad på manuella och hårdvarubaserade processer går det inte längre att hantera förändringar tillräckligt snabbt för att matcha de ökande kraven på låg latens som konkurrensutsatta verksamheter har. Istället behövs en tjänstebaserad modell i form av Network-as-a-Service (NaaS). I likhet med andra molnbaserade tjänster gör NaaS det möjligt för leverantörer att hantera nätverksfunktioner med hjälp av mjukvara, vilket medför att kunderna inte längre behöver skapa egna nätverk. 

– Virtualisering av nätverk har fått ett stort genomslag, där styrningen separeras alltmer från den fysiska utrustningen, säger Fredrik Hallenborg på Verizon Business i Sverige. Molnet ger bättre kundupplevelser, och tack vare den virtuella miljön kan verksamheter flytta applikationer till det yttersta nätverkslagret. 

En virtuell nätverksinfrastruktur ger en helhetslösning för hantering, överblick och styrning i varje lager. Regler för trafikdirigering och nätverksoptimering kan hanteras i molnet, vilket ger en snabbrörlig, robust och sömlös tjänst oavsett trafikvolym och antalet ändpunkter.  

Virtuell infrastruktur

Verizon NaaS är ett naturligt steg efter Verizons Virtual Network Services (VNS), som lanserades för fyra år sedan, och som gjorde det möjligt för verksamheter att flytta till en virtuell infrastruktur.   

– Verizon investerade i den globala arkitekturen VNS, och sedan dess har vi virtualiserat olika tjänster i den arkitekturen, exempelvis brandväggar, Kubernetes och sessionsgränser, säger Fredrik Hallenborg. Vi lägger löpande till fler mikrotjänster som kan användas inom nya områden i takt med att de utvecklas. 

Att flytta till en modell med nätverk som tjänst medför flera kundfördelar, inklusive att de slipper stora kapitalinvesteringar. Därigenom kan det bli mer ekonomiskt att stödja nya affärsmodeller eller att göra det möjligt att lägga till eller ta bort platser på ett smidigt sätt. Kapaciteten kan snabbt skalas upp med funktioner som bandwidth-on-demand och IT-miljön kan hanteras och optimeras via molnet. 

Slipper inlåsningseffekt

Verizons tjänst är utformad för att vara oberoende av vilken typ av enhet som används. Tjänsten kan integreras med alla större molnleverantörer och ITSM-plattformar, vilket förenklar förändringsarbetet och gör att företag kan välja bland flera olika möjligheter. Med virtualisering ser företag även till att positionera sig väl för att kunna hänga med i teknikutvecklingen även fortsättningsvis och de slipper inlåsningseffekter.

– Alla utrustningsleverantörer jobbar hårt med att utveckla de bästa tjänsterna, oavsett om det handlar om routing, säkerhet eller IoT, säger David Bailey, Global Solutions Executive, Verizon Business. Olika delar av företaget har olika behov och därför fungerar det inte att arbeta med en enda leverantör längre. Den här plattformen är särskilt bra på att koppla samman olika tekniker. Jag har arbetat i branschen i många år och förändringsbehovet av hur nätverkstjänster levereras har aldrig varit större än nu.  

När det blivit allt vanligare att anställda arbetar från olika platser, och en mängd olika typer av enheter ska kunna komma åt nätverket via molnet, är det också avgörande med en heltäckande säkerhetslösning.  

– Säkerhet kommer alltmer att sammanflätas med nätverket, säger Antony Tompkins, Associate Director, Verizon Business, Global Integrated Solutions. Vi kan erbjuda mjukvarudefinierad edge med edge-säkerhet. Allt kopplas samman till en helhet så att kunder kan komma direkt från sin webbplats, direkt till internet och direkt till molnet med bibehållen säkerhet. 

Hjälper till med hela processen

– För verksamheter med äldre system kan bristande kännedom kring den egna applikationsmiljön och befintliga kontrakt göra det komplicerat att byta till en NaaS-modell. Det fungerar inte att sälja en ny produkt till en kund och tvinga kunden att själv byta ut den gamla. Du måste hjälpa dem med hela bytesprocessen, säger Anthony Tompkins.

Verizon har hjälpt flera stora företag att byta till Verizons managed services, inklusive Bayer och Walgreens, vilka äger läkemedels- och detaljhandelsföretaget Boots i Storbritannien.

Förra året hjälpte Verizon också den globala livsmedeltillverkaren Tate & Lyles att byta ut en äldre nätverksinfrastruktur. Då infördes ett SD-WAN som tjänst i 28 olika länder, inklusive fjärrstyrda kretsar på 100 platser, där några platser var så avlägset belägna som den brasilianska djungeln. Resultatet blev förbättrad prestanda och betydande besparingar tack vare att trafiken dirigerades optimalt utifrån nätverkets kvalitet och applikationernas förutsättningar. Ett centralt dashboard ger en överblick av hela nätverket. 

I en teknikmiljö som utvecklas snabbt är Network-as-a-Service det logiska valet för verksamheter som vill vara så snabbrörliga som möjligt. 

Så kan ditt företag utvecklas digitalt. 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?