1515

Stockholmsbörsen: Uppgången stärks

Stockholmsbörsen utökade morgonens uppgångar under skiftet till eftermiddag på tisdagen, och tog sig över 900-nivån för OMXS30.

Utvecklingen skuggade därmed de övriga europeiska börserna där stärkta förhoppningar om handlingskraft hos de europeiska ledarna drev upp indexen, med uppgifter om en utökning av stödfonden EFSF som en av de främsta godbitarna.

Vid klockan 12.55 var storbolagsindexet OMXS30 upp 3,4 procent till noteringen 902. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 5,4 miljarder kronor. Den sammanslagna omsättningen, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till 8,6 miljarder kronor.

Den svenska kronan stärktes något mot euro och dollar, medan dollarn höll sig över 1,35 mot euron. Den svenska 10-åriga obligationsräntan var upp 12 punkter till 1,84 procent, vilket var stabilt jämfört med morgonen.

I Europa var det regionala indexet Euro Stoxx 50 upp 3,4 procent. Londonbörsens FTSE 100 steg 2,5 procent, och Parisbörsens CAC 40 var 3,6 procent högre. I Frankfurt var DAX-index upp 3,7 procent.

Bank och finans ledde uppgångarna i Europa även på tisdagen, med de franska storbankerna BNP Paribas och Société Générale i tätgruppen i Euro Stoxx 50. Sektorer som olja och gas liksom gruvor och metallbearbetning bidrog också till uppgångarna.

I Stockholm följde aktiehandeln i mångt och mycket det europeiska mönstret med banker och råvarurelaterade bolag bland indexmotorerna. Verkstad i allmänhet och fordonsrelaterat i synnerhet var också populärt.

Den internationella pressen på euroområdets ledare att få till stånd en lösning på den utdragna finansiella krisen för framför allt Grekland tycktes ha gjutit nytt hopp om snara beslut och politisk handlingskraft bland investerarna.

Under tisdagen besöker Greklands premiärminister Giorgos Papandreou den tyska förbundskanslern Angela Merkel i Berlin. Samtidigt ska det grekiska parlamentet, rösta om regeringens förslag om höjd fastighetsskatt, en åtgärd som beskrivs som en nyckel för att Grekland ska få nästa utbetalning av nödlån under det internationella stödpaketet.

Under ett anförande sade Giorgos Papandreou att Grekland kommer att nå ett överskott i det primära budgetsaldot 2012, men "omfattande förändringar" i Grekland kommer att ta år, rapporterar Bloomberg News.

Europa måste lösa skuldkrisen tillsammans, de måste visa att de har ett grepp på krisen. Unionen måste förnya känslan av ett gemensamt syfte, sade den grekiske premiärministern.

Han sa vidare att räddningsfonden EFSF måste expanderas, och att han står bakom närmare finanspolitisk integration och översyn i EU.

Angela Merkel konstaterade å sin sida att prioritet ligger på att marknaden återfår förtroendet för Grekland, och Tyskland kommer att ge all hjälp för att stabilisera läget i Grekland.

Det sa hon i samband med den grekiska premiärministerns besök på tisdagen, enligt Bloomberg News.

"Vad än Tyskland kan erbjuda vad gäller hjälp, så kommer vi att erbjuda det. Vi gör detta i en anda av vänskap och en anda av partnerskap, inte i en anda av att påtvinga något", sa hon, och uppmanade det tyska parlamentet att godkänna förändringarna i EFSF.

"Om inte Europa går bra, så kommer på medellång sikt inte heller Tyskland att gå bra", sa Angela Merkel.

Spekulationer om penningpolitiska lättnader från den europeiska centralbanken, ECB, levde kvar även på tisdagen. Tidigare kommentarer från ECB-ledamöter om att räntesänkningar inte kan uteslutas och att ytterligare obligationsköp kan komma ifråga formade förväntansbilden inför ECB:s kommande styrkommitté den 6 oktober.

Bland tisdagens mer konkreta indikationer var att både Spanien och Italien genomförde växelemissioner. Den spanska emissionen nådde inte den övre gränsen på 3,5 miljarder euro, medan Italien sålde den volym som var planerad.

I Sverige steg producentpriserna 0,3 procent i augusti, jämfört med månaden före, och steg med 0,9 procent jämfört med samma månad föregående år, enligt statistik från SCB.

Enligt SME Direkt räknade analytiker med att PPI skulle sjunka med 0,1 procent från månaden före och stiga 0,6 procent jämfört med samma månad i fjol.

De svenska bankaktierna gick bättre än index, med undantag för Handelsbanken som lämnades bakom med en uppgång på 2,0 procent till 169,40 kronor. Bäst bland bankerna var Nordea, upp 4,9 procent till 54,60 kronor.

För Scanias del fick bolagets huvudägare Volkswagen grönt ljus från EU-kommissionen för sitt förvärv av MAN på måndagkvällen. MAN är tänkt som fusionspartner till Scania för att bilda Europas största lastbilstillverkare.

Scania B var upp 3,9 procent till 98,10 kronor. I Frankfurt steg MAN 8,0 procent.

Fordonssektorn fick ytterligare bränsle från en rapport från det amerikanska analysföretaget ACT som visade att nordamerikanska leveranser av fordonssläp ökade med 14 procent i augusti, den starkaste månadsutvecklingen sedan juni 2007. Samtidigt fortsatte antalet avbokningar att öka i stigande takt.

Volvo B steg 3,7 procent till 68,40 kronor. Trelleborg var upp 5,2 procent till 46,38 kronor och Haldex avancerade 3,1 procent till 26,90 kronor.

Råvarurelaterade bolag avancerade med stigande priser för basmetaller, och för råoljan, i ryggen.

Lundin Mining toppade storbolagens vinnarlista med en uppgång på 9,9 procent till 27,80 kronor. Boliden var upp 5,0 procent till 73,15 kronor och Lundin Petroleum avancerade 5,6 procent till 85,05 kronor.

Husqvarna handlades vid lunchtid åter i rött, efter att ha huserat på båda sidor av nollstrecket under morgonen. Bolaget lämnade en vinstvarning för det tredje kvartalet på måndagseftermiddagen. B-aktien backade 1,1 procent till 27,59 kronor, efter ett flertal sänkta rekommendationer och riktkurssänkningar från analytiker under tisdagen.

Från Europa väntas ingen ytterligare statistik under tisdagen.

Från USA kommer veckovisa detaljhandelssiffror från ICSC och Redbook, klockan 13.45 respektive klockan 14.55. Sedan väntar S&P/CS amerikanska husprisindex för juli klockan 15.00, och en timme därefter de amerikanska hushållens konfidensindikator för september.

Efter börsstängning i New York kommer API:s veckovisa redovisning av oljelagren i USA.

 


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?