1515

Råvaror: Uppåt över hela linjen

Priserna på ädel- och basmetaller noterade tillsammans med råoljan kraftiga uppgångar under tisdagens förmiddagshandel, efter att många investerare sett köptillfällen i den senaste tidens kraftiga nedgångar.

Riskaptiten var god på finansmarknaderna på de uppgifter som florerar om att regeringarna i Europa och ECB nu står i startgroparna för att trappa upp sina åtgärder.

Vad som särskilt gläder marknaderna är uppgifter om en utökning av stödfonden EFSF och spekulationer om att ECB kan besluta om nya lättnader och rentav sänka räntan vid sitt möte nästa vecka. Detta spillde även på råvarumarknaderna, som så sent som i går, måndag, hade svårt att hänga med de gladare minerna på börserna.

I en kommentar om råvarumarknaden i breda termer sa Tetsu Emori, förvaltare på Astmax att de fall som skett gett ett bra köpläge.

"Priserna på råvaror är mycket låga och nu på attraktiva nivåer. Jag har inte förändrat min syn om att råvaror kommer att gå upp när vi går in i 2012 som en följd av stigande efterfrågan från tillväxtekonomier inklusive Kina", säger Astmaxförvaltaren till Bloomberg News.

Metallerna, som har varit de stora förlorarna på finansmarknaderna de senaste dagarna, tog igen lite av den tappade marken på tisdagen. På London Metal Exchange noterades koppar upp 207 dollar till 7.473 dollar per ton, medan zink ökade 50 dollar till 1.953.

Den kraftigaste ökningen noterade tenn som steg 1.225 dollar till 21.550 dollar per ton.

"Berg-och-dalbaneturen på metallmarknaden fortsätter, med priser som ser kraftigt volatila ut. Det ser ut som att fallet i priser de senaste dagarna nu anses vara överdrivna och att de låga prisnivåerna ses som attraktiva köptillfällen. Metallerna är därför högre denna morgon", skriver Commerzbank i ett kundbrev och hänvisar också till uppgångar på de asiatiska aktiemarknaderna.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld upp 2,9 procent, eller cirka 46 dollar, till 1.673 dollar per uns. Silvret var upp 6,7 procent till 31,77 dollar, efter att ha tappat 23 procent torsdag-måndag.

UBS skrev i ett marknadsbrev att den fysiska efterfrågan på guld är "exceptionellt stark".

"Vi såg väldigt stark fysisk efterfrågan i Asien i går, speciellt från Indien. Europeisk efterfrågan på mynt fortsätter att vara väldigt robust", skrev Edel Tully, analytiker vid banken.

Både CME Group och Shanghai Gold Exchange har meddelat att man höjer marginalkraven för köp av guld- och silverkontrakt vid de båda handelsplatserna. Medan CME Group har höjt marginalkravet med 21 procent för guld och 16 procent för silver, har Shanghai Gold Exchange höjde till 20 respektive 22 procent.

"Det här är delvis på grund av den kommande 'Gyllene Veckan' i Kina, och borde bara vara tillfällig. Med dessa steg kommer troligen vissa marknadsaktörer att känna sig tvingade att stänga positioner eftersom de inte vill betala de högre marginalerna. Det borde bidra till lägre volatilitet och till att lugna marknaden", skriver Commerzbank.

Kommentarer från marknaden har gjort gällande att även uttalanden från den amerikanske finansministern Timothy Geithner bidrog till att gjuta mod i marknaden när han sade att han var övertygad om att europeiska regeringar står redo att öka ansträngningarna för att mota krisen.

På råoljemarknaden fortsatte priserna att stärkas i förlängning av den rekyl som inleddes på måndagen.

Vid 11.35-tiden visade WTI-oljan i första termin en uppgång på 2,32 dollar till 82,57 dollar per fat. Brent var samtidigt upp 1,95 dollar till 105,89 dollar.

"Sentimentet är fortfarande på den positiva sidan den här morgonen på optimism att politiker kommer att agera för att hejda skuldkrisen. Optimismen verkar dock inte vara baserad på någon verklig substans vad gäller konkreta åtgärder, uttalanden eller beslut. Därför bör ytterligare volatilitet väntas och det är för tidigt för att signalera att kusten är klar", skriver Bjarne Schieldrop, chefanalytiker vid SEB, i ett marknadsbrev.

Enligt en artikel av Financial Times har Syrien på grund av EU:s exportembargo nu svårt att sälja sin olja utomlands. Regimen har försökt sälja oljan till nationer utanför EU, som innan förbudet köpte 95 procent av landets export. Men handlare och chefer inom industrin har sagt att landet inte har lyckats få några köpare trots att Syrien har erbjudit rabatter.

Syrien producerade i augusti 370.000 fat olja per dag av lågkvalitetsolja, enligt statistik från Internationella energimyndigheten, IEA.

Fokus på väderleksrapporterna över Atlanten och Mexikanska gulfen har tonats ned efter att orkanen Hillary nått och passerat sin styrketopp. Hillary befinner sig nu sydväst om Baja, Kalifornien, enligt National Hurricane Center. Den tropiska stormen Philippe har samtidigt mattats över Atlanten, enligt samma väderlekstjänst.

Table


Innehåll från FrameryAnnons

Framery ger effektivare och gladare arbetsplatser

En väsentlig andel av stressrelaterade problem grundar sig i stressiga och högljudda kontorsmiljöer, där över 50 procent av alla personer har svårt att koncentrera sig i öppna kontorslandskap*.

– Stressiga miljöer kan få stora konsekvenser. När vi nu alltmer börjar återgå till kontorsarbete är det därför centralt att erbjuda sina medarbetare störningsfria lösningar, betonar Rasmus Nanhed, Head of Sales på Framery. 

Sedan 2010 har branschpionjären Framery utvecklat ljudisolerade telefon- och möteshytter. Enligt Jukka-Pekka Holopainen, Sales Director för Nordics, Middle East & Africa, handlar företagets affärsidé i slutändan om att göra folk gladare – och friskare. 

– Enligt BBC Capital minskar till exempel den individuella produktiviteten med runt 15 procent på ett kontor med öppen planlösning. Många störningsmoment leder helt enkelt till mental stress, vilket påverkar både hälsa och effektivitet negativt. Med våra mötes- och telefonpodar får medarbetarna möjlighet att arbeta fokuserat och utan buller och störningar.

En snabb och kostnadseffektiv lösning

Det är emellertid inte bara flexibilitet som är Framerys styrka. Podarna kan levereras inom fyra veckor över hela världen via Framerys återförsäljare och inkluderar allt som behövs för att komma igång direkt. El- och USB-uttag, såväl som belysning, ventilation och ljudisolering är redan på plats. 

De flyttbara podarna finns i ett flertal storlekar, vilka lämpar sig för allt från enskilt arbete till möten på 4-6 personer. Poddarna installeras snabbt och är redo att användas direkt. Det är en flexibel lösning, med överlägsen ljudisolering, ergonomi och akustik. Som användare kan du vara säker på att ditt samtal inte kan höras in eller ut ur podden.

– Därtill är hytterna långt bättre ur miljösynpunkt än fasta väggar. Att bygga till mötesrum eller slå upp nya väggar är ineffektivt i längden – förr eller senare kommer företagets behov att ändras och plötsligt behöver man bygga om igen. Det blir dyrt både ekonomiskt och klimatmässigt. En mötespodd från Framery kan enkelt flyttas eller tas med till nästa kontor, konstaterar Rasmus.

Större acceptans av hemarbete ger mer videomöten

Det talas mycket om framtidens kontor och hybrid arbetsmodell vilket innebär att fler människor ibland kommer att arbeta från sina hem eller andra platser än kontoret. 

– Folk har blivit vana vid att arbeta i lugn och ro därhemma och videomöten har kommit att bli norm för de flesta. Detta lär inte förändras även om allt fler återvänder till kontoren. Ett halvfullt kontor med personer som samtidigt sitter i videomöten kommer att lyfta ljudnivåerna till svindlande höjder. Att spontant kunna droppa in i en pod för enskilt arbete eller boka utrymme för viktiga videomöten kommer att vara avgörande för många, fortsätter Rasmus.

Kan både hyras och köpas

För att ytterligare öka sina kunders valmöjlighet erbjuder Framery podar både till uthyrning och försäljning. Det går lika bra att beställa sina podar direkt på Framerys hemsida, som att kontakta sin ordinarie återförsäljare; Framery samarbetar med de flesta stora kontorsmöbelaktörerna. 

– I nuläget vet vi inte hur framtiden kommer att se ut, men allt pekar på att snabbrörlighet och effektivitet kommer att vara än mer affärskritiskt under de kommande åren. Vill man då utveckla ett kontor efter morgondagens behov behöver man snabbt kunna anpassa både sig själv och sin verksamhet. Där kan vi hjälpa till, med kostnadseffektiva och smarta lösningar, avslutar Jukka-Pekka.

Läs mer om Framerys podlösningar

* Källa: University of Sydney

 

Mer från Framery

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Framery och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?