1515

Räntor och valutor: Kronan stärks kraftigt

Förhoppningar om att Europas ledare kommer att vidta nya åtgärder för att hantera skuldkrisen har fortsatt att ge stöd åt marknaderna. USA-börserna steg markant på måndagen och börsuppgångarna har fortsatt i Asien. Dow Jones steg 2,5 procent på måndagen och Nasdaq var upp 1,4 procent. Nikkei 225 är i skrivande stund upp 1,8 procent.

Med stigande börser stiger amerikanska marknadsräntor och euron stärks. Även den svenska kronan går bra och basmetallerna återhämtar sig efter de senaste dagarnas kraftiga fall. Även oljepriset stiger.

Tidig tisdagsmorgon har den tvååriga amerikanska statsobligationsräntan stigit 2 punkter till 0,23 procent och tvåårsräntan är upp 6 punkter till 1,90 procent.

Marknaderna fortsätter att gå på de uppgifter som florerat om att regeringarna i Europa och ECB nu förbereder sig för att trappa upp åtgärderna för att hantera skuldkrisen. Särskilt var det uppgifter om en utökning av stödfonden EFSF och spekulationer om att ECB kan komma att sänka räntan som gladde marknaderna.

"Investerare sätter mycket hopp till nästa veckas ECB- möte. De hoppas att se åtgärder vid det mötet", sade Shane Oliver chef för investeringsstrategi vid AMP Capital Investors i Sidney, till Bloomberg News.

I en intervju med ABC sade USA:s finansminister Timothy Geithner att han räknar med att regeringarna i Europa kommer att öka ansträngningarna för att hantera skuldkrisen efter att resten av världen legat på Europa i samband med mötena i IMF, G20 och Världsbanken i Washington i helgen.

"Detta börjar skada tillväxten överallt, i länder så långt bort som Kina, Brasilien, Indien och Korea. De hörde samma budskap från oss som de hörde från alla andra, vilket är att det är dags att agera", sade han och tillade att Europas ledare nu insåg behovet av att trappa upp ansträngningarna.

Japanska räntor stiger någon punkt med de stigande börserna. Den japanska tioårsräntan är upp 2 punkter till 1,00 procent.

På valutamarknaden har euron stärkts under natten samtidigt som dollarn och yenen försvagats när investerare sökt sig mot mer riskfyllda valutor. Euron har stärkts till 1,353 mot dollarn från 1,342 vid måndagens svenska stängning.

"Marknaderna blir allt mer övertygade om en åtgärdsplan i Europa, vilket är positivt, men å andra sidan räknar marknaderna också med mer lättnader från ECB, vilket är negativt", sade Greg Gibbs, valutastrateg vid RBS i Sidney, till Reuters.

Han räknar med dessa två motverkade faktorer kommer att hålla euron stabil.

Kronan har stärkts ordenligt, med tio öre mot dollarn från måndagen och nästa lika mycket mot euron.

För svensk del står PPI och finansmarknadsstatistik för augusti på tisdagens agenda. Dessutom talar vice Riksbankschef Lars Nyberg under rubriken "The ESRB - Reflections after 9 months of operation".

Från Europa blir det M3-statistik från euroområdet och Spanien emitterar växlar medan Italien emitterar obligationer. Efter svensk stängning på kvällen träffar Tysklands förbundskansler Angela Merkel Greklands premiärminister Giorgos Papandreou, vilket ser ut att bli mest intressant för europeisk del på tisdagen. En gemensam presskonferens är planerad till klockan 20.

Från USA kommer S&P-Case/Shiller husprisindex för juli liksom hushållens konfidensindikator i september. Dessutom blir det ett par Fed-tal.

Table


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?