1515

Råvaror: Fortsatt metallfall

De kraftiga fallen i metallpriserna som noterades i slutet av förra veckan fortsatte, med få undantag, under den sena kvällshandeln på måndagen. Råoljan avancerade.

Runt klockan 21.00 var tremånadersterminen på koppar ned 94 dollar per ton till 7.266 dollar per ton.

"Koppar är helt klart i en nedgående trend då investerare inte ser någon förbättring i makroomgivningen, bara försämring", sa Zhang Zhenghua, analytiker vid Minmetals Futures till Bloomberg News.

Andra bedömare pekar på att det är svårt att förklara och motivera ett så pass kraftigt fall.

"Sådant extremt prisfall inom en kort tidsperiod är enligt oss överdriven och metallernas väldigt starka prisfluktuation går inte längre att förstå, givet de fortsatt positiva nyheterna vad gäller råvaror", skriver Commerzbank i ett kundbrev.

Medan andra basmetaller har hamnat under starkt säljtryck, har andra klarat sig bättre. Framförallt aluminium har klarat sig lindrigt undan.

Bland ädelmetallerna var spotpriset på guld ned 53,65 dollar till 1.603,15 dollar per uns. Guldet har de senaste handelsdagarna gått emot trenden att vara en "safe-haven"- tillgång, och uppvisat liknande rörelser som de konjunkturkänsliga råvarorna.

"Guld är en av de få tillgångarna som fortfarande är på positivt territorium för året. På sätt och vis är det en av de sista tillgångarna som står pall. På grund av att investerare rusar mot kontanter säljer de av tillgången som presterat bäst", sa Edel Tully, analytiker vi UBS, till Bloomberg News.

Trots de kraftiga nedgångarna i metallen meddelade Shanghai Gold Exchange på måndagen att man höjer marginalkraven på handel av guldkontrakt till 15 procent från tidigare 12 procent. Även handelsbandet höjdes, till 12 procent från 9 procent.

Silverpriset föll över 13 procent i fredags och fallet fortsatte på måndagen. I den sena kvällshandelns hade spotpriset fallit ytterligare 1,24 dollar till 29,90 dollar per uns.

"Vi hänvisar silvrets betydligt större fall än guldets till stigande oro över efterfrågan på industrianvändning och den höga detaljhandlarkomponenten i investerarbasen. Enligt oss har nedgången i guld gett en attraktiv ingång till vår föredragna metall", skriver Morgan Stanley i ett marknadsbrev.

På råoljemarknaden var WTI-oljan upp 0,63 dollar till 80,48 dollar per fat medan Brent steg 0,06 till 104,03 dollar.

Table


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?