1515

Räntor och Valutor: Kronan stärktes

Finansmarknaderna handlades väldigt svängigt under måndagsförmiddagen.

Efter initial riskaversion tog marknaderna fart med förnyad optimism, efter att rykten florerat om att ECB kan komma att sänka räntan och att Frankrike och Tyskland börjat arbeta fram en räddningsplan för Europa. Även ett något starkare IFO-index än väntat från Tyskland bidrog till att höja marknadernas humör.

De svenska obligationsräntorna rekylerade upp från förra veckans kraftiga fall, i en rörelse som fick stöd av riskaptiten. Ränteuppgångarna i omvärlden var dock ännu större och differensen mot den tyska tioårsräntan vidgades därmed till 13 punkter, från sju punkter vid fredagens stängning.

På valutamarknaden stärktes dollarn mot euron efter att helgens ekonomiska toppmöten i Washington inte visat tillräckliga resultat i kampen mot skuldkrisen. Kronan har samtidigt stärkts något även mot dollarn, efter att ha varit ordentligt svagare under morgonen.

"Det mest intressanta att notera över helgen är artikeln i Sunday Telegraph som hävdar att tyska och franska myndigheter har börjat arbeta på en mångbiljonsräddningsplan för Europa i syfte att förhindra att den statsfinansiella krisen spinner utom kontroll. Det talas om en tidsfrist på sex veckor för att lösa krisen och lösningen kommer att presenteras vid nästa G20-möte den 4 november." Det skriver Swedbanks kreditanalytiker i ett marknadsbrev.

En ny europeisk åtgärdsplan mot skuldkrisen kan komma att presenteras inom ett antal dagar, rapporterar Sky News med hänvisning till olika obekräftade mediarapporter.

Bedömare anser annars överlag att utfallet av toppmötena var relativt tunt.

"De globala ledarna sade att de var överens om att det finns risker kring den globala tillväxten och att man avser ta alla nödvändiga steg för att säkerställa stabilitet i banksystemet och på de finansiella marknaderna, men marknaden hade föredragit att se europeiska åtgärder", skrev Handelsbankekonomen Jenny Mannent i ett morgonbrev.

På statistiksidan bjöd tyska IFO-index, vilket mäter näringslivets förtroende i västra Tyskland, på en viss ljusglimt. Index sjönk till 107,5 i september (från 108,7 i augusti) och var starkare än väntade 106,5.

Kompositindex över ledande indikatorer för EMU sjönk med 1,4 procent under augusti månad till 107,1, enligt Conference Boards mätning. Nedgången reflekterade en skarp försämring i näringslivets förtroende med anledning av ökad oro för en ny recession och EMU:s statsskuldskris, noterar Conference Boards chefsekonom för Europamarknaderna Jean-Claude Manini.

Den svenska handelsbalansen visade ett överskott på 5,3 miljarder kronor i augusti, vilket var lägre än vad analytiker räknat med. Tillsammans med nedrevideringar för tidigare månader påverkar det exportens bidrag till BNP negativt, kommenterar Swedbank. Huvudorsaken till nedrevideringarna var dock ökad import.

Varuexportens värde steg med 13 procent och varuimportens värde ökade med 3 procent jämfört med juli ifjol.

"Sammantaget överraskade exporten och importen positivt då det visar att utrikeshandeln ännu inte har påverkats allvarligt av den pågående europeiska skuldkrisen", skriver Knut Hallberg, analytiker på Swedbank, i en kommentar.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel meddelade i helgen att EMU:s ledare måste resa en brandvägg runt Grekland för att undvika en kaskad av marknadsattacker mot andra europeiska stater, vilket skulle riskera att splittra EMU.

"Helgens IMF-möte i Washington bjöd inte på några nya lösningar på Europas skuldkris. De flesta verkar istället för att komma med nya utspel hellre vilja vänta på att ratificeringen av det utvidgade mandatet för EFSF ska bli klart", skrev SEB-ekonomen Johan Javeus och noterar att det tyska parlamentet röstar i frågan på torsdag.

Vid IMF-toppmötet i helgen rekommenderade fondens styrkommitté att man ser över IMF:s finansiella muskler. IMF-chefen Christine Lagarde varnade för att IMF kanske inte kommer att ha tillräckligt med resurser med tanke på vilka behov som skulle kunna uppstå framöver om ekonomin försämras.

Tyskland skulle inte motsätta sig ett förslag om att tidigarelägga inrättandet av den permanenta räddningsmekanismen European Stability Mechanism (ESM) som enligt tidigare plan ska träda i kraft i juli 2013. Det uppgav Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble i helgen.

Vid 15.30-tiden meddelas hur stora stödköp av statspapper som ECB slutförde under förra veckan. Klockan 16.00 meddelas USA-statistik över försäljningen av nya hus under augusti.


Innehåll från RTSAnnons

Nöjdare medarbetare med en funktionell digital arbetsplats

Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.
Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Pandemin har varit en katalysator för utvecklingen av den digitala arbetsplatsen. När många arbetsplatser inte längre är knutna till en fysisk plats behöver företag säkerställa att system och teknik fungerar minst lika bra som när alla är på samma plats. Bolaget RTS har nolltolerans mot IT-strul och hjälper företag att göra den digitala omställningen funktionell och smidig.

RTS är en verksamhetsnära specialist inom IT som bl a säljer enheter, sköter logistik och återtag inom IT. Målet är att förse arbetsplatser med de plattformar som behövs för att teknik och system ska fungera säkert och smärtfritt. Bolaget är Nordens högst certifierade partner till VMware, som bl a har utvecklat en virtualiseringsplattform för applikationer och desktop.

VMware har flera lösningar som säkerställer en väl fungerande digital arbetsplats. Det centrala oavsett lösning är att de sätter användarens unika behov i fokus genom den mest säkra och enkla åtkomsten till användarnas arbetsverktyg på den enhet som passar användaren bäst vid varje givet tillfälle, samtidigt som silverfats-upplevelsen inte längre behöver innebära en utmattad IT-avdelning.

– Det bästa är att användarna själva inte behöver hantera systemen och från ett IT-perspektiv underlättar dessa program när folk vill använda olika typer av enheter, säger Fredrik Hallgårde, Team Leader för Digital Workspace på RTS.

Underlätta för användare

För att en digital arbetsplats ska fungera smärtfritt behöver man kunna hantera alla typer av enheter över internet via en molntjänst. Identitets- och kontohantering måste kunna fungera för att man ska kunna ha ett gemensamt konto som kan säkras och appliceras på alla tjänster.

– Oavsett om du är lagerarbetare, kör lastbil och använder digitala hjälpmedel i ditt arbete, jobbar hemifrån eller på kontor ska allt vara möjligt att hanteras på en och samma plattform. En användare ska inte behöva ringa servicedesk eller åka in till kontoret för att exempelvis ändra ett lösenord eller få ny mjukvara, säger Fredrik Hallgårde.

En konkurrensfördel

RTS tror att hur väl den digitala arbetsplatsen fungerar kan ha stor påverkan på anställdas inställning till sitt arbete. En smidig digital arbetsplats kan vara avgörande för om en anställd vill arbeta kvar eller till och med användas som konkurrensfördel vid ny rekrytering.

– Tänk dig att det istället gäller kontorsmiljön. Vill du sitta med fin utsikt eller i ett skrymsle? Det är viktigt att det är härligt att jobba, om inte så kommer de anställda så småningom söka sig bort från arbetsplatsen, säger Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Om RTS

RTS är en helhetsleverantör inom IT-produkter, lösningar och tjänster med högt kompetenta specialister inom framförallt klienter, datacenter, virtualisering och infrastruktur. RTS är den mest certifierade partnern till VMware i Norden och den enda med 4 st Master Service Competencies inom VMware-lösningar.

Läs mer om RTS här 

 

Mer från RTS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RTS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?