1515

USA-börser: Wall Street avslutade veckan med uppgång

Börserna i New York hade en slagig utveckling på fredagen men stängde på plus. Finans, teknologi och verkstad var de tre bästa Dow-sektorerna medan olja och råvaror var de två sämsta.

"Den allmänna stämningen är fortfarande vänta och se. För mig är det klart att marknaden inte uttrycker en lättnad över att problemen är över. Om den gjorde det skulle rallyt vara mycket större", sade Wasif Latif, aktiechef för USAA Investment Management.

Dow Jones Industrial Average var vid stängning upp med 0,4 procent till 10.772. S&P 500 steg med 0,6 procent till 1.136 medan Nasdaq Composite ökade med 1,1 procent till 2.483.

Omsättningen på NYSE uppgick till 3.106 miljoner aktier och på Nasdaq till 1.577 miljoner aktier.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp med 13 punkter till 1,84 procent samtidigt som trettioårsräntan steg 11 punkter till 2,90 procent.

G20-länder sade i ett uttalande på fredagsmorgonen, svensk tid, att de kommer att vidta "starka och samordnade" åtgärder för att stabilisera det finansiella systemet och för att ge stöd åt tillväxten. De europeiska börserna inledde uppåt på det beskedet men började efter den dryg timmes handel att falla tillbaka. Efter att ha nått dagslägsta kring 14.00 vände börserna sedan uppåt efter att uppgifter om att ECB kommer att kliva in och mer aktivt stödja banksektorn. Stoxx 600-sektorindex för banker var upp över 4 procent i Europa.

I New York var den stora snackisen Hewlett-Packard som sent igår bekräftade ryktena som florerat på marknaden om att vd:n Leo Apotheker skulle få sparken. Hans ersättare i vd-stolen blir förre Ebay-vd:n Meg Withman som i en intervju med CNBC sade att hennes första mål var att möta kvartalets finansiella mål. Hon sade även att hon ville snabba på översynen av PC-verksamheten som inleddes under hennes föregångare. HP var en av dagens sämsta Dow-komponenter med en nedgång på 2,1 procent.

Dagens bästa Dow-komponent var Bank of America som steg med 4,1 procent. Andra vinnare var Intel som var upp 2,5 procent och Cisco som var upp 1,8 procent.

Dow-komponenten McDondalds höjde sin kvartalsutdelning med 15 procent. Aktien steg 1,6 procent.

Nike steg 5,3 procent efter att sent på torsdagen ha lämnat en rapport som var bättre än väntad. En stark marknad i Nordamerika och i tillväxtländerna låg bakom den starka rapporten.

Mosaic, en gödselproducent, rapporterade högre intäkter men lägre vinst per aktie än väntat i sitt första kvartal. Aktien, som ingår i S&P 500, tappade 4,0 procent.


Innehåll från SimployerAnnons

Arbetsplatsen efter pandemin – så ser den ut enligt Simployer

Under året som gått har frågor som rör arbetsplats och arbetsmiljö ökat lavinartat. Vi har ställts inför nya utmaningar när arbetsplatsen blivit digitaliserad och många undrar hur vi ska arbeta efter pandemin. Simployer arbetar dagligen med att ge svar på dessa frågor och stödjer arbetsgivare i omställningen.

Simployer tror att framtidens arbetsplats och arbetsmiljö är en hybrid av arbete hemifrån och på kontoret där valfrihet och samverkan står i fokus. 

– Simployers vision är att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare. Vi arbetar främst mot HR-avdelningar där vi leder kurser och ger rådgivning om hur man skapar en välfungerande arbetsplats. Med pandemin uppstod en explosion av frågor kring hur arbetsplatsen ska fungera. Där finns vi till som både rådgivare och förebild, säger Fredrik Christiansson, Sverigechef för Simployer.

– Företagskulturen och värderingarna är något som många företag byggt upp under en lång tid på kontoret. Det blir dessutom svårare för arbetsgivare att stämma av med sina anställda om hur de mår. Därför är en hybrid arbetsmiljö ett alternativ som vi tror på, säger Lena Wepplinger, Head of Content & Experts på Simployer. 

En samlingsplats för det sociala mötet 

När vaccinationerna nu är igång uppstår frågor om hur arbetsplatsen kommer se ut när vi kan börja komma tillbaka till kontoret. Simployer tror på en lösning där kontoret fungerar som en samlingsplats dit medarbetare kommer för att mötas och ha ett socialt utbyte mer än att bara gå dit och för att sedan sätta sig ensam vid sin dator och arbeta. 

Vi kan utföra det mesta arbete hemifrån men vi behöver en plats att hämta energi och faktiskt ses. Därför förblir det fysiska kontorets roll betydelsefullt – men på ett annat sätt än tidigare. Medarbetare kommer även med största sannolikhet efterfråga en arbetsplats där det går att jobba både hemifrån och på kontoret. 

– Vi tror på att de som vill vara på kontoret ska kunna vara det, men de som vill arbeta mer hemma kommer ha möjlighet att göra det också. Kontoret ska vara en plats dit man vill gå och det kommer fylla en social funktion. Ska man försöka sammanfatta det enkelt, kan man säga att vi ser framför oss att det är ett skifte från ”arbetsplats” till ”mötesplats”, säger Fredrik Christiansson. 

Om Simployer

Är medarbetarna den mest värdefulla tillgången för din verksamhet? Då är det viktigt att du förvaltar deras kompetens och bygger upp en hållbar företagskultur! Simployer stöttar och förenklar arbetsdagen för ledare, HR och anställda för över 1,2 miljoner användare i Sverige och Norge. Vår målsättning är tydlig: Att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare.

Läs mer om Simployer här 

Mer från Simployer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Simployer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?