1515

USA-börser: Botten ur i New York

De amerikanska börserna följde den europeiska trenden och tappade markant på torsdagen. Oro över den globala ekonomiska tillväxten, samt negativa arbetslöshetssiffror från USA tyngde sentimentet.

Vid stängning var Dow Jones ned 3,5 procent till noteringen 10.733, det bredare S&P 500 sjönk 3,2 procent till 1.130, medan Nasdaq Composite tappade 3,3 procent till 2.456.

Omsättningen var 2 miljarder aktier på New York Stock Exchange och 3 miljarder aktier på Nasdaq.

"Folk säljer först och ställer frågor senare. Problemet är att beslutsfattarna inte verkar ha någon aning om vilka lösningarna är. Fed behöver uttrycka förtroende för ekonomin i sig. Jag vet inte hur mycket lägre marknaden kan gå", sade David Kelly, chefsstrateg på JPMorgan Funds i New York, till Bloomberg News.

Den amerikanska flyg- och försvarsgruppen United Technologies backade 8,8 procent. Bolaget köper Goodrich för 16,5 miljarder dollar. Goodrich är en tillverkare av system och leverantör av tjänster till flyg- och försvarsindustrin.

Råvarurelaterade bolag tyngde på Dow Jones i spåren av fallande råvarupriser. Alcoa och Dupont backade 6,9 respektive 6,6 procent.

Bank of America tappade 5,0 procent och Wells Fargo backade 2,3 procent i svallvågorna från onsdagens kraftiga kursfall då de båda bankernas kreditbetyg sänktes av Moody´s.

Citigroup, som klarade sig undan med ett sänkt betyg för enbart den kortfristiga upplåningen, var ned 6,1 procent.

Hewlett-Packard har utsett Meg Whitman, tidigare vd för Ebay, som ny vd.

Det rapporterade Bloomberg News efter USA-börsernas stängning.

Meg Whitman ersätter därmed nuvarande vd Leo Apotheker. Aktien stängde ned 4,8 procent, men handlades upp något i efterhandeln.

På statistikfronten rapporterade det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet en minskning av antalet nyanmälda arbetslösa i USA med 9.000 under vecka 37, till 423.000 från reviderade 432.000 föregående vecka. Väntat var en nedgång till 420.000 från preliminära 428.000 nya arbetslösa vecka 36, enligt Bloomberg News snittprognos.

Dessutom sjönk indexet över förtroendet bland de amerikanska konsumenterna under förra veckan.

Det visade Bloomberg Consumer Comfort Index, som genomförs av Langer Research Associates.

Vid klockan 16.00 kom dock statistik som visade att USA:s ledande indikatorer steg 0,3 procent i augusti, jämfört med månaden före.

Analytikerna hade spått en uppgång med 0,1 procent jämfört med månaden före, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var ned 14 punkter till 1,72 procent.

Ericsson noterades 5 öre lägre än vid Stockholmsbörsens stängning.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?