1515

Råvaror: Prisfall på alla råvaror

Råvarumarknaderna handlades lägre på torsdagen.

Oljepriset har sjunkit till fyraveckoslägsta efter oro i spåren av Federal Reserves beskrivning av "signifikanta nedåtrisker mot de ekonomiska utsikterna" i onsdagens pressmeddelande där "operation twist" aviserades. Dessutom redovisades svaghetstecken i preliminära PMI, inköpschefsindex, från Kina och Euroområdet.

Vid klockan 18.30 var WTI-oljans första termin ned 3:19 dollar till 82:73, medan Brentoljan var ned 2:44 dollar till 107:92.

"Oljemarknaden är på nedsidan, med allvarlig brist på riskaptit. Förutom svag makrostatistik, måste vi erkänna att det saknas efterfrågan på olja från USA och tillväxtmarknader, mitt under den pågående oron för den ekonomiska tillväxten", sade Myrto Sokou, analytiker på Sucden Financial i London, till Bloomberg News.

Federal Reserve beslutade på onsdagen att köpa 400 miljarder dollar i statspapper med längre löptider, och samtidigt sälja obligationsinnehav med kortare löptider, i ett försök att stimulera ekonomin. Fed uppgav samtidigt att de ser "betydande nedåtrisker" mot de ekonomiska utsikterna.

På torsdagen förstärktes den negativa stämningen från USA av svaghetstecken i preliminära PMI från Kina och euroområdet.

I Kina sjönk HSBC:s flash-PMI för industrisektorn till 49,4 i september, från 49,9 i augusti. Det var visserligen högre än de 48,9 som noterades i juli men skapade ändå oro kring Kinas kapacitet att kompensera för svagheter i Europa och USA.

Det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet rapporterade en minskning av antalet nyanmälda arbetslösa i USA med 9.000 under vecka 37, till 423.000 från reviderade 432.000 föregående vecka. Väntat var en nedgång till 420.000 från preliminära 428.000 nya arbetslösa vecka 36, enligt Bloomberg News snittprognos.

På basmetallmarknaden var tremånadersterminen för koppar ned 600 dollar till 7.700 dollar per ton. Nickelpriset var samtidigt ned 1515 dollar till 18.885.

Kopparpriset har sjunkit i takt med att Europas skuldkris och möjligheten till en ny recession i USA hämmat efterfrågan på basmetaller. Under den senaste recessionen i USA sjönk kopparpriset med 54 procent under 2008.

"Härdsmältan från 2008 ligger i korten om betalningsinställelserna startar i euroområdet", sade David Threlkeld på Resolved till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld ned cirka 41 dollar till 1.741 dollar per uns.

Silverpriset har sjunkit 2:69 dollar till 37:012.

Table


Innehåll från IDIAnnons

Utvecklas som ledare – så stärker du ditt omdöme

Thomas Larsson, managementkonsult, vd och grundare av IDI Profiling.
Thomas Larsson, managementkonsult, vd och grundare av IDI Profiling.

Att vara ledare är utmanande, inte minst under coronapandemin när hemarbete och digitala möten har blivit norm. Den nya situationen är en utmaning, men vi glömmer lätt att den också ger möjligheter till utveckling i ledarrollen. 

Det är svårt att veta hur vårt beteende uppfattas av de vi möter i professionella sammanhang. Ditt agerande kan dessutom uppfattas på olika sätt beroende på sammanhang och grupp. Ett framgångsrecept i ett sammanhang kan falla platt i en annan.

– Ett ledarskap som av en grupp uppfattas som drivande och stimulerar medarbetarna, kan i en annan grupp uppfattas som buffligt, som att ledaren saknar lyhördhet och försöker köra över medarbetarna, säger Thomas Larsson, managementkonsult, vd och grundare av bolaget IDI Profiling som äger instrumentet IDI, Interpersonal Dynamics Inventory. 

IDI är skapat för att hjälpa individer att bli mer medvetna om hur de uppfattas i sina yrkesroller.

Är du intresserad av testet? Läs mer här.

Mäter tre dimensioner

När du skapar en IDI-profil får du först svara på hur du tror att du upplevs i din roll. Från den digitala plattformen bjuder du sedan in respondenter som får svara hur de upplever dig. Svaren vägs mot en normgrupp som består av 60 000 andra bedömningar. 

– Resultatet visar hur drivande, hur personlig och hur uppmärksam du upplevs av dina medarbetare. Hela processen tar bara några minuter, säger Thomas Larsson. 

 – IDI handlar inte om personlighet, den kan man sällan förändra. Istället tar vi reda på hur du upplevs, och vilken roll du har i en specifik grupp. Använder du ditt omdöme och anpassar din kommunikation till människorna du möter eller kräver du – kanske omedvetet – att andra ska anpassa sig efter dig? Medvetenhet om hur vi upplevs av andra är en av nycklarna till vår förmåga att optimera vårt beteende för effektivt samarbete, säger Frida Kristina Nilsson, organisationspsykolog och samarbetspartner.

Tydlig utmaning stimulerar utveckling

Med ett snävt urval av respondenter tydliggör testet också vad du kan behöva utveckla för att förbättra ditt genomslag.

 – Om du till exempel behöver öka förändringstakten inom en del av organisationen ska personerna som är viktigast för att åstadkomma förändringen vara respondenter. Det kan vara så få som tre kollegor. I ett annat sammanhang vill du kanske ha feedback från alla dina kollegor i ledningsgruppen. Genom att klargöra vilka de viktiga intressenterna är, får man ett användbart resultat varje gång, säger Thomas Larsson.

Frida Kristina Nilsson understryker att IDI ska användas i sammanhang där det finns ett verkligt behov av utveckling för att driva verksamheten framåt.

– Ska det bli användbart måste du själv aktivt engagera dig i din personliga utveckling för att på det sättet bidra till att utveckla din organisation, säger hon.

Fakta:

IDI är ett svenskutvecklat utvecklingsverktyg med över 300 licensierade användare i Sverige. Sedan 1980 har över 160 000 svenskar profilerats, varav drygt hälften i ledande ställning. Instrumentet är psykometriskt granskat, digitaliserat, enkelt att använda och baseras på data från respondenter som testpersonen själv engagerar. Läs mer på www.idi.se.

 

Mer från IDI

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med IDI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?