1515

Räntor och valutor: Räntorna faller på ny oro

En starkt upptrappad riskaversion ledde till att internationella statspappersräntor sjönk brant på torsdagen samtidigt som dollarn stärktes markant mot de flesta andra valutor.

Räntefallet inleddes i USA på onsdagskvällen, drivet av att centralbanken annonserade den till stor del förutsedda "operation twist", men också i hög grad av att Feds oroliga beskrivning om utsikterna fick investerare att fly risk.

Federal Reserve meddelade att man ska köpa långa statspapper för 400 miljarder dollar under åtta månader, och samtidigt sälja korta papper för lika mycket. Dessutom ska Fed åter börja reinvestera likvider för förfallande bostadspapper i nya bostadspapper, dessa likvider har tidigare använts för att köpa statspapper.

Trots att de åtgärder som Fed annonserade låg i överkant av vad marknadsaktörer hade väntat blev reaktionen på pressmeddelandet negativ. Oro följde Federal Reserves beskrivning av "signifikanta nedåtrisker mot de ekonomiska utsikterna" i pressmeddelandet, även om det nu kan vara svårt att se varför Fed skulle vidta nya åtgärder om den inte hade blivit mer bekymrad över utsikterna.

Andrew Tilton, USA-ekonom på Goldman Sachs, skrev i en kommentar att denna "Operation Twist" var större än de flesta räknat med, men alla dansar inte bara för att Fed twistar. Goldman Sachs räknar med att Fed kommer att behålla en "easing bias" i penningpolitiken framöver, men de ser inga nya konkreta åtgärder om inte ekonomin försvagas ytterligare.

"Trots allt har Fed nyligen annonserat stora lättnader fokuserade på korta änden (av räntekurvan) (genom åtagandet i augusti att hålla låg ränta till mitten av 2012). Nu planerar Fed att implementera 'the twist' till mitten av 2012, så det kommer att krävas en substantiell ytterligare försämring av utsikterna för att de ska ändra kurs innan dess. Det är visserligen en tydlig risk för det, men det är varken vårt eller Feds huvudscenario", skrev Andrew Tilton.

På torsdagen förstärktes den negativa stämningen från USA av svaghetstecken i preliminära PMI från Kina och euroområdet.

I Kina sjönk HSBC:s flash-PMI för industrisektorn till 49,4 i september, från 49,9 i augusti. Det var visserligen högre än de 48,9 som noterades i juli men skapade ändå oro kring Kinas kapacitet att kompensera för svagheter i Europa och USA.

HSBC:s chefekonomi i Kina, Hongbi Qu, noterade dock i en kommentar att det preliminära PMI för september indikerar en liknande dämpning som under de tidigare två månaderna, och att "farhågor om en hårdlandning inte är berättigade".

Han konstaterade att den externa efterfrågan har dämpats något, men officiella data fortsätter att visa en god exporttillväxt. Samtidigt är Kina nu mindre beroende av nettoexport, och en "uthållig inhemsk efterfrågan är tillräcklig för att stödja en BNP-tillväxt runt 8,5-9,0 procent de kommande kvartalen", enligt Hongbi Qu.

I euroområdet sjönk industri-PMI preliminärt till 48,4 i september, från 49,0 i augusti, medan tjänste-PMI preliminärt sjönk till 49,1 från 51,5. Enligt Bloomberg News enkät väntade analytiker att industri-PMI skulle sjunka till 48,5 medan tjänste-PMI väntades sjunka till 51,0.

För industrin steg produktionsindex något i september, men delindex för orderingången försvagades till 44,8, från 46,0, vilket kan indikera fortsatta nedgångar i PMI kommande månader.

Det sammanvägda PMI-indexet sjönk preliminärt till 49,2 i september, från 50,7 i augusti, väntat 49,8, och indikerade därmed kontraktion i det privata näringslivet i euroområdet för första gången sedan juli 2009.

Chris Williamson, chefekonom vid Markit som sammanställer euro-PMI, noterade i en kommentar att Tyskland och Frankrike båda såg tillväxttakten försämras mot stagnation i september medan andra euroländer drabbades av den djupaste kontraktionen på över två år.

"Eurozonens ekonomistagnerade troligen under tredje kvartalet", sade Chris Williamson, som också varnar för att försvagningen kan fortsätta.

Christoph Weil, ekonom på Commerzbank, skrev i en kommentar att osäkerheten i spåren på den växande statsskuldkrisen nu har nått hotfulla nivåer när PMI börjar närma sig nivåer som normalt förknippas med recession.

Commerzbank bedömer att hårda data indikerar att euroområdets ekonomi fortsatte att växa under det tredje kvartalet, omkring +0,25 procent jämfört med andra kvartalet.

"Årets avslutande kvartal ser dock mörkare ut, Om det inte är möjligt att få statsskuldkrisen under kontroll de kommande månaderna kommer en recession i euroområdet bli allt mer trolig. Vår tillväxtprognos för euroområdet 2012, +0,8 procent som presenterades denna månad, kan visa sig vara för optimistisk", skrev Christoph Weil.

Hårda data från Eurostat visade senare att industriorderingången i euroområdet sjönk 2,1 procent i juli jämfört med juni, och steg 8,4 procent jämfört med juli 2010. Analytiker hade väntat en nedgång med 1,2 procent jämfört med i juni och en ökning med 10,5 jämfört med juli 2010.

Det kom dock ett positivt besked från Irland, där BNP steg med 1,6 procent mellan första och andra kvartalet, långt över väntade +0,3 procent. Samtidigt justerades BNP för första kvartalet upp till +1,9 procent från tidigare rapporterade +1,3 procent.

I Sverige presenterade Handelns Utredningsinstitut, HUI, en ny prognos där de sänker bedömningen om hushållens konsumtionsutveckling till +2,0 procent i år och +2,5 procent nästa år, från 3,5 respektive 3,0 procent i prognosen från i mars.

HUI konstaterar att detaljhandelns försäljning ökar i en betydligt försiktigare takt, vilket de betraktar som oväntat givet hushållens goda ekonomi. Under hösten ser HUI dessutom att den svenska ekonomin går in i en lågkonjunktur, vilket gör utsikterna för detaljhandeln än mer tveksamma.

HUI-ekonomen Jonas Arnberg sade dock vid en pressträff att hösten trots allt kan bli starkare för detaljhandeln än vad våren var eftersom en svagare konjunktur kan göra att hushållen skiftar över från kapitalvaror och tjänster till mindre kapitalkrävande detaljhandel.

Svenska statsobligationsräntor sjönk 3-7 punkter på torsdagen, tioårsräntan ner 7 punkter till 1,69 procent medan räntegapet mot den tyska motsvarigheten minskade till -1 punkt (-2).

Inkommande USA-data på torsdagen, ledande indikatorer, FHFA:s huspriser och veckodata över nya arbetslösa, kom som helhet in marginellt bättre än väntat, dock utan att ge något tydligt stöd för riskaptiten.

Vid den svenska marknadens stängning noterades den amerikanska tioårsräntan till 1,76 procent, 17 punkter lägre än vid samma tid på onsdagen. Trettioårsräntan hade samtidigt sjunkit 35 punkter, till 2,86 procent.

På valutamarknaden var det endast japanska yen som kunde hålla någorlunda jämna steg med den amerikanska dollarn när investerare lämnade allt som kunde förknippas med risk. Euron stärktes något före Fedbeskedet på onsdagskvällen i samband med att det kom uppgifter om nya besparingsåtgärder i Grekland, men efter Feds besked om "signifikanta nedåtrisker" var det bara dollar som dög.

EU-källor uppgav för Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen att EU och IMF kräver mer av Grekland än vad som annonserades på onsdagskvällen, bland annat fastare planer för en rad strukturreformer, planer för privatiseringar och reform av statsförvaltningen.

"Vi kommer inte längre att bara lita på uttalanden från den grekiska regeringen. Det har hänt flera gånger att regeringen har uttalat sig och sedan har inget hänt", sade en källa.

Euron steg till 1:380 mot dollarn före Fedbeskeden på onsdagskvällen, från 1:367 vid den svenska stängning, men föll därefter till 1:338, på torsdagen, den lägsta nivån sedan januari, innan den vände upp till 1:345 vid den svenska stängningen.

Euron stärktes däremot 15 öre mot kronan, till 9:30, medan dollarn stärktes 22 öre, till 6:91. TCW-index steg till 126,74 (124,37).


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?