1515

Börsraset eskalerar

Torsdagens börshandel i Stockholm präglas av en ordentlig nedgång, i linje med övriga Europa, efter negativa reaktioner på uttalanden från Federal Reserve under onsdagskvällen. Något svagare inköpschefsindex från Tyskland, Frankrike och EMU för september lade ytterligare sordin på stämningen på morgonen.

Vid klockan 10.55 var storbolagsindexet OMXS30 ned 3,2 procent och lade sig därmed under 900-nivån på noteringen 877. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 3,5 miljarder kronor. Den sammanslagna omsättningen, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till 5,4 miljarder kronor.

Konjunkturkänsliga aktier visade den sämsta utvecklingen med verkstad och råvarurelaterat i botten.

Den svenska kronan försvagades mot euro och dollar. På räntemarknaden var den svenska 10-åriga obligationsräntan ned 7 punkter till 1,69 procent.

Den europeiska börshandeln tyngdes mest av bank och finans samt råvarurelaterade bolag. Det regionala indexet Euro Stoxx 50 var ned 3,6 procent. Frankfurtbörsens DAX-index tappade 3,4 procent, och Londonbörsens FTSE 100 var ned 3,6 procent, tyngt främst av gruvbolagen. Parisbörsens CAC 40 var 3,8 procent lägre.

Börserna i New York stängde djupt i rött på onsdagen efter att Federal Reserve uttalat att centralbanken ser "signifikanta nedåtrisker" för den amerikanska ekonomin.

Moody´s sänkte på onsdagen sina kreditbetyg för de amerikanska storbankerna Bank of America och Wells Fargo. Citigroup fick behålla sitt kreditbetyg för bankens långfristiga upplåning, medan betyget för den kortfristiga upplåningen sänktes ett steg. Bank of America föll 7,5 procent, Wells Fargo var ned 3,9 procent och Citigroup tappade 5,2 procent i New York på onsdagskvällen.

Investerarna var heller inte nådiga mot de europeiska bankerna i den tidiga handeln. Société Générale var ned 6,9 procent i Paris, Barclays tappade 4,4 procent i London och Deutsche Bank var ned 4,6 procent i Frankfurt.

I Stockholm var reaktionerna något mildare. Sämre än index gick Swedbank A som var ned 3,5 procent till 70:60 kronor och Nordea som tappade 3,8 procent till 50:80 kronor.

Volvo publicerade på torsdagsmorgonen nya finansiella mål för koncernen, som ska gälla från och med 2012. De nya målen formuleras som jämförelser med bolagets konkurrenter och stipulerar en organisk försäljningstillväxt för industriverksamheten lika med eller högre än ett viktat genomsnitt för jämförbara konkurrenter. Rörelsemarginalen för industriverksamheten ska vara bland de högsta vid en jämförelse med de olika rörelsernas respektive konkurrenter.

Volvo B var ned 3,9 procent till 69:60 kronor i den tidiga handeln.

Assa Abloy sjösätter ett omstruktureringsprogram som beräknas kosta bolaget totalt drygt 1,3 miljarder kronor med en engångseffekt på resultatet på cirka 0,9 miljarder kronor under 2011. Bolaget redovisade även en reavinst från försäljningen av Cardo Flow Solutions och Lorentzen & Wettre på cirka 430 miljoner kronor, och höjde utsikterna för synergierna i förvärvet av Crawford.

Budskapet tycktes dock inte uppskattas av investerarna som sänkte Assa Abloy 5,6 procent till 138:80 kronor på förmiddagen.

Handelns Utredningsinstitut lämnade en prognos om en tillväxt på 2,0 procent för den svenska detaljhandeln under 2011, medan tillväxten för 2012 beräknas öka till 2,5 procent.

De större svenska detaljhandelsbolagen handlades trots detta bättre än börsen i övrigt.

I flödet av rekommendations- och riktkursändringar syntes Goldman Sachs som sett över de svenska investment- och oljebolagen. Industrivärden höjs till köp från neutral, medan övriga bolag i de båda sektorerna endast får sina riktkurser justerade.

Industrivärden A tappade 3,7 procent till 76:00 kronor.

ÅF:s vd Jonas Wiström meddelade på bolagets kapitalmarknadsdag att marknaden är fortsatt stark och att det finns flera intressanta förvärvskandidater att titta på.

ÅF var ned 1,5 procent till 97:50 kronor i tunn handel.

Veckans Affärer rekommenderar i sitt nya nummer att köpa Unibet-aktien och sälja Billerud i en analys som tar fasta på det rådande konjunkturläget.

Unibet tappade 1,6 procent till 134:75 kronor och Billerud var ned 4,1 procent till 44:70 kronor.

Framför oss på torsdagsagendan finns industriorder inom EMU i juli som släpps klockan 11.00.

Från USA kommer ledande indikatorer för augusti klockan 16.00 och vid samma tid FHFA:s husprisindex.


Innehåll från Peak Asset ManagementAnnons

Framgångsreceptet: relationsorienterad boutique-firma

Snabbfotad diskretionär kapitalförvaltning med en familjär känsla och transparent prismodell – det är kärnan i Peak Asset Management kunderbjudande. Bolaget befinner sig just nu i en expansiv fas och växer genom nya förvärv. 

Peak Asset Management är en av få kvarvarande små kapitalförvaltare på den svenska marknaden – som dessutom går som tåget. Nu bryter bolaget ny mark genom att bredda och förbättra sitt kunderbjudande, de växer organiskt och letar dessutom efter olika typer av förvärv. Framtiden ser minst sagt ljus ut för boutique-firman som i dag är väletablerad i både Stockholm och Malmö och som snart kommer att positionera sig på fler orter. 

Lär känna bolaget – det här är Peak Asset Management 

Blickar vi för en snabb stund bakåt, i bolagets tio år långa historia, är det tydligt att Peak Asset Management länge legat i framkant inom en rad olika områden och att de tidigt anammat lösningar som i dag är branschstandard. 

– Vi var till exempel flera år före många andra aktörer på marknaden när vi beslutade oss för att uteslutande fokusera på provisions- och incitamentsfri rådgivning. För åtta år sedan introducerade vi en enkel och helt transparent arvodesmodell som där och då lade grunden för bolagets resa, säger Fredric Clason.

En transparent arvodesmodell 

En avsaknad av transparens med dolda avgifter och provisioner, där kunderna inte vet vad de betalar för, är tyvärr fortfarande ett vanligt förekommande problem på marknaden. Det handlar i mångt och mycket om en informationsasymmetri som kan leda till intressekonflikter. Men, för Peak Asset Management är ekvationen enkel: en transparent arvodesmodell ökar också kundens förtroende för finansmarknaden i stort. 

– Hos oss betalar kunden ett arvode som är baserat på förvaltat kapital, vi behåller aldrig några provisioner, allt är nettolösningar. När vi har gjort ett bra jobb tar vi också ut ett prestationsarvode. Tydligare än så kan det inte bli. Går det inte bra för kunden går det heller inte bra för oss, säger Mattias Åström, vice vd och partner, som efter sommaren kommer ta över rollen som vd på bolaget då Fredric Clason tillträder som styrelseordförande.

Kreativa, familjära och snabbfotade 

Peak Asset Management fokuserar i princip uteslutande på diskretionär förvaltning med tre miljoner som minimibelopp. De erbjuder även ett ”light-erbjudande” för kunder med ett mindre kapital, där personlig och relationsorienterad rådgivning fortfarande står högst upp på agendan. För kunder som vill vara med i beslutsprocessen erbjuds även rådgivande förvaltning.

Skräddarsydda förvaltningslösningar  

– Våra kunder får verkligen vad de betalar för, det vill säga en hög riskjusterad avkastning. Vi går veckovis igenom alla portföljer och når framgång tack vare att vi är kreativa och snabbfotade. Peak Asset Management är tillräckligt stora för att våra kunder ska känna sig bekväma och trygga, men också tillräckligt små för att varje kund ska känna sig unik, sedd och kontinuerligt uppmärksammad, säger Mattias Åström och avslutar: 

– Vi tummar aldrig på en nära, personlig relation. I och med vår låga personalomsättning kan vi också garantera långsiktig rådgivning och förvaltning från en och samma förvaltare. Dessutom finns vi tillgängliga dygnets alla timmar. Jag brukar säga att vi inte har några egentliga öppettider – våra kunder kan alltid nå oss. 

Fakta:

Peak Asset Management är en partnerägd boutique-firma där bolagets ägare medinvesterar tillsammans med kunderna på lika villkor. 

Peak Asset Management drivs utifrån principen om att alltid sätta kundernas intressen främst, genom genuin rådgivning och ett brett erbjudande. 

Peak Asset Management är en fristående, snabbfotad och modern investeringsrådgivare.

Läs mer här! 

Mer från Peak Asset Management

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Peak Asset Management och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?