1515

Stockholmsbörsen: Grekland oroar inför börsöppningen

Terminerna för de ledande europeiska börsindexen pekade något nedåt inför onsdagens aktiehandel.

På den negativa sidan väger en oväntat utdragen utvärdering av Greklands åtgärder för att bota landets ekonomi, medan Federal Reserves pågående möte kan driva på förhoppningarna om att den amerikanska centralbanken ska besluta om åtgärder för att driva på den matta tillväxten i USA. I Stockholm kan ännu en börsdag styrd av nyhetsflödet från Europa och USA väntas, då den lokala agendan är mager.

Omkring klockan 8.40 var decemberterminen för det regionala indexet Euro Stoxx 50 ned 0,3 procent. Terminen för Fraknfurtbörsens DAX-index backade likaså 0,3 procent och Londonbörsens FTSE 100-termin var 0,1 procent lägre. Oktoberterminen för Parisbörsens CAC 40 var ned 0,3 procent.

Tisdagskvällens samtal mellan representanter för den så kallade trojkan, bestående av EU, IMF och ECB, och den grekiska regeringen utmynnade i något av en antiklimax då trojkan aviserade planer på att återvända till Aten tidigt i oktober för att avsluta sin granskning av den grekiska ekonomin.

Beskedet fick börserna i New York att tappa kraft i den sena handeln, med endast Dow Jones av de stora indexen upp något vid stängning.

EU-källor uppgav på tisdagen för Nyhetsbyrån Direkt att företrädare för euroländerna blir allt mer pessimistiska om samtalen i Aten mellan Grekland och trojkan (ECB, EU- kommissionen och IMF).

"Det ser inte bra ut. Grekerna kommer med förslag på skattehöjningar. Trojkan tittar på dem och säger att den beräknade effekten är alltför optimistisk. Grekerna går iväg för att komma tillbaka senare med nya förslag. Och så håller det på, fram och tillbaka", sade en EU-källa.

Enligt Reuters planerar den grekiska regeringen att presentera nya åtgärder senare under onsdagen.

Under onsdagskvällen avslutar Federal Reserve sitt två dagar långa räntemöte med ett räntebesked klockan 20.15 svensk tid. Den amerikanska centralbanken väntas lämna styrräntan oförändrad och sannolikt tillkännage ytterligare kvantitativa lättnader i form av en aktiv eller passiv förlängning av löptider i Feds obligationsportfölj.

I det svenska nyhetsflödet på onsdagsmorgonen figurerar bland andra Orexo, Astrazeneca, Electrolux, Skanska och Teliasonera.

Orexo meddelade positiva fas 1 resultat för OX219 för behandling av opioidberoende, en marknad som beräknas vara värd 1,4 miljarder dollar för närvarande.

Astrazenecas hjärtpreparat Brilinta har godkänts i Australien för behandling av akut kranskärlsjukdom (ACS).

För Electrolux vidkommande publicerade branschorganisationen Association ordervärde Home Appliances Manufacturers, AHAM, försäljningssiffror för Nordamerika under augusti, som visade en nedgång på 4,8 procent för de sex största vitvarukategorierna i regionen, AHAM 6.

Skanska har tagit hem en order i Kanada värd cirka 350 miljoner kronor, och Teliasonera har tecknat en avsiktsförklaring om att öka sitt ägande i den kazakhiska teleoperatören Kcell till omkring 75 procent.

SSAB har råkat ut för ännu en riktkurssänkning. Nomura sänkte på onsdagsmorgonen sin riktkurs för bolaget till 69 kronor från tidigare 105 kronor, och rekommenderar fortsatt minska för aktien.

På den svenska börsagendan håller Sweco kapitalmarknadsträff med start klockan 8.00. Swedbanks vd Mikael Wolff deltar i en lunch anordnad av SFF, som inleds klockan 12.00. Samtidigt ger Alliance Oil en bolagspresentation hos Remium.

Från den europeiska scenen kommer protokollet från Bank of Englands senaste räntemöte klockan 10.30, samt ett räntebesked från Norges Bank klockan 14.00.

Förutom Federal Reserves räntebesked klockan 20.15 kommer även en rapport över försäljningen av befintliga bostäder i augusti från USA, klockan 16.00.


Innehåll från AccountorAnnons

Så hinner fastighetsägare med all vårens administration

Det är tufft för fastighetsägare att hinna med våren, en stor administrativ puckel. Och en utmaning att ha personal med rätt kompetens. Då är det smidigt att lägga över arbetet på experter som arbetar heltid med detta.

Vi har pratat med Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor, som hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet.

 - Många fastighetsbolag ska vara klara med sin årshantering redan det första kvartalet eller senast sista juni. Och det är inte samma arbete som görs på hösten hos ett fastighetsbolag som man gör på våren med årshantering och konsolideringar. Det är arbete som kräver en helt annan kompetens, säger Anna.

Det går att spara mycket pengar för ett fastighetsbolag på att göra rätt, oavsett om det gäller ränteavdragsbegränsningar, moms, att skatteoptimera fastigheterna eller Inkomstskattprocessen.

- Det går oftast inte att motivera att ha en momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist inhouse hos ett fastighetsbolag. Men på Accountor har vi det. Jag och mina kollegor arbetar dessutom bara med detta och vi är därför vassare än om man är allmänkunnig inom ekonomi. Det kommer ständigt nya regler och uppdateringar t ex inom momsområdet och det är vårt jobb att vara uppdaterade och se till att våra kunder använder reglerna så det är förmånligt för dem, fortsätter Anna.

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Läs mer om Accountors tjänster här.  

Accountor ligger i framkant inom mycket, även gällande automatisering och flöden. De ser över att man arbetar effektivt med sin ekonomi.

- Även hos företag som tycker att de är ganska digitala och har en effektiv process så har jag sett att vi kan göra stor skillnad genom att effektivisera ytterligare. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de bästa systemen och de effektivaste processerna – när vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt samma läge som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens hos oss och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som har tufft att hinna med årshanteringen nu på våren så vill jag bara säga: lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan ni ägna er åt annat, avslutar Anna. 

Om Accountor:

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?