1515

Stockholmsbörsen: Onsdagen avslutades i moll

Stockholmsbörsen stängde kring dagslägsta efter att kurserna vänt nedåt under den sista timmens handel. Nedgångarna var dock mindre än de i Europa där framför allt råvaror och fordon gick tungt. I Stockholm var material och sällanköp svagast medan hälsovård och telekom var starkast.

SIX Generalindex var vid stängning ned 1,3 procent till 274. OMXS30 hade backat med 1,3 procent till 906. Omsättningen på Stockholmsbörsen var låga 9,6 miljarder kronor.

Det rapporterades "goda framsteg" från mötet mellan den grekiska finansministern Evangelos Venizelos, EU och IMF om att undvika en grekisk betalningsinställelse. Samtidigt rapporterade Financial Times att Italiens finansminister, Gulio Tremonti, förbereder ett nytt batteri av åtgärder för att lyfta landets ekonomiska tillväxt.

Handeln på Stockholmsbörsen var relativt avvaktande inför det penningpolitiska beskedet från den amerikanska centralbanken som väntas på onsdagskvällen. Marknaden räknar med att Fed vidtar någon sorts åtgärd för att styra sin portfölj mot obligationer med längre löptider.

Den spanska H&M-konkurrenten Inditex lade fram en rapport för sina första sex månader som slog marknadens förväntningar på både översta och nedersta raden. Ett orosmoln var dock, skrev Société Générale efter rapporten, att försäljningen under inledningen av det tredje kvartalet inte riktigt levde upp till förväntningarna. Inditex steg med 0,7 procent i Madrid medan H&M föll med 1,3 procent i Stockholm.

Scanias försäljningschef, Martin Lundstedt, uppgav i intervju med Bloomberg att efterfrågan på lastbilar håller i sig. Kunderna var mer osäkra på den ekonomiska utvecklingen men det har ännu inte lett till att order har dragits tillbaka, sade han. Scania-aktien föll 2,7 procent medan konkurrenten Volvo föll 1,8 procent.

Vitvarubranschens leveranser av de sex största produktkategorierna, AHAM-6, i Nordamerika, föll med 4,8 procent i augusti. Hittills i år är nedgången 5,6 procent, skrev Citigroup i en kommentar, vilket innebär att leveranserna måste öka med 19 procent på årsbasis under återstoden av året för att Electrolux prognos om en marknadstillväxt på högst 3 procent i Nordamerika ska infrias. Electrolux ville inte kommentera prognosen utan hänvisade till nästa rapport. Aktien backade 1,7 procent.

Det så kallade arkitektindexet i USA ökade till 51,4 i augusti efter fyra raka månader med en nivå under 50, som är nivån indikerar expansion. Indexet är en nyttig indikator för Assa Abloy, som fick se sin aktie stå emot den dystra trenden och stiga med 1,2 procent.

TeliaSonera har tecknat en bindande avsiktsförklaring med Kazakhtelecom om att köpa 24 procent plus 1 aktie när Kazakhtelecom sätter GSM Kazakhstan, verksamt under varumärket Kcell på börsen. Telia äger idag 51 procent av GSM Kazakhstan genom Fintur Holdings, som i sin tur ägs gemensamt av Telia och Turkcell.

"Att öka på det här sättet är förmodligen väldigt bra. De kommer få ett marknadspris som de köper på. Kazakstan är en ekonomi som fortfarande växer starkt. Det är en oljeberoende nation. Så länge oljepriset håller sig uppe så lär väl ekonomin fortsätta att utvecklas starkt", sade Stefan Gauffin på Nordea till SIX. Telia-aktien tappade 1,0 procent.

Den underliggande orderingången för ABB:s konkurrent Emerson ökade med 10-15 procent under tremånadersperioden juni-augusti. Exane BNP Paribas noterade i en analys att beskeden från det amerikanska bolaget var positiva för Process Automation, som ABB har en exponering mot. ABB föll dock med 0,3 procent.

Teknikkonsulten Sweco höll kapialmarknadsdag på onsdagen och meddelade att man generellt sett ett förbättrat marknadsläge. Orderingången var bra under det första halvåret och den har fortsatt efter sommaren, sade vd Mats Wäppling. Aktien föll med 0,4 procent.

RNB meddelade att en omorganisation av verksamheten ska leda till besparingar som ger en resultateffekt på 15 miljoner kronor per år. Aktien föll 4,2 procent.

Orexo fick positiva resultat från en studie av OX219 som innebär att bolaget kan basera godkännandeprocessen i USA på data från ett redan godkänt läkemedel, något som är billigare och innebär en snabbare väg ut på marknaden. Orexo steg med 1,0 procent.

Lappland Goldminers föll med 6,6 procent. Bolaget kommer inte att leva upp till sin produktionsprognos för Pahtavaaragruvan då ett investeringsprogram lett till tillfälligt lägre produktion. Bolaget meddelade även att nuvarande vd:n Kjell Larson slutar den sista september. Tillförordnad vd blir Henrik Grind, som jobbat i bolaget sedan 2009.


Innehåll från TaniumAnnons

Skaffa full visibilitet i företagets nätverk – med Tanium

Enligt beräkningar kommer det vid 2025 att finnas 75 miljarder endpoint-enheter uppkopplade till företagsnätverk. Detta ställer komplexa krav på hantering och skydd av verksamhetskritiska data. Trots detta finns det stora brister hos många företag vad gäller endpoint-hantering, säkerhet och visibilitet. 

Läs mer om utmaningarna med endpoint-säkerhet

Sedan Tanium startades av far och son 2008, har företaget arbetat utifrån en enda målsättning; att utveckla och förädla ny arkitektur som möjliggör bättre nätverksvisibilitet och enklare och säkrare hantering av verksamhetskritiska data. I takt med att distansarbete och antalet endpoint-enheter ökar blir detta en affärsavgörande fråga för många företag. 

– Tanium är en plattform för klientadministration som är inriktad på hantering av Säkerhet, Risk & Compliance och IT Operations utifrån samma datakälla med endast en klient och väldigt lite infrastruktur. Plattformen är baserad på öppna API:er och kan kompletteras med moduler efter behov så kunden kan växa med Tanium och dessa moduler. Det spelar ingen roll om man har sina klienter och/eller servrar on-premise eller i molnet – med Tanium kan man managera dem i nästintill realtid, med full visibilitet och minimal infrastruktur, berättar Arash Serpoushan, regionchef för Norden och Baltikum.

Vad omfattar Tanium?  

Kontrollerar viktiga parametrar

Med andra ord möjliggör Tanium komplett kontroll och översikt på var alla enheter finns samt vilka som har åtkomst till nätverket och använder enheterna, oavsett om det rör sig om 100 eller en miljon endpoints. Dessutom visar plattformen hur enheter och användare möter företagens säkerhetsstandarder vad gäller exempelvis patchning, installerade mjukvaruprogram och användarrättigheter. 

– Detta är ovärderlig information. I våra samtal med kunder ser vi att företag har mellan 10 och 15 procent fler enheter som kopplar upp sig mot nätverket än vad de ansvariga tror. Har man då 50 000 enheter i sitt nät, kan det röra sig om 7 500 extra maskiner – en enorm säkerhetsrisk. Tanium bryr sig inte om var användarna sitter; har de tillgång till internet kontrollerar plattformen samtliga viktiga parametrar innan de släpps in på nätverket, betonar Peter Lamber, ansvarig för Taniums ekosystem av partners.

Se Tanium in action 

Behöver bara 15 sekunder

Tanium utmärker sig dock på ytterligare vis. Plattformen fungerar som ett övergripande paraply, vilket omfattar företagets existerande infrastrukturer och verktyg. Därmed samlas automatiskt all data från samtliga verktyg i ett och samma gränssnitt – på 15 sekunder. 

– Med traditionella strukturer kan det i värsta fall ta dagar, eller till och med veckor, att få den information man efterfrågar. Med Tanium får man snabbt tag på det man behöver och kan uppdatera lika snabbt tillbaka, så att man motverkar risken för datasilos. Det säger sig självt att detta innebär en stor fördel, inte minst då man säkerställer att beslut fattas utifrån korrekta och aktuella data, betonar Arash.

Detektera, agera och stoppa

Möjligheten att snabbt visualisera och accessa relevant information innebär således omfattande vinningar för företag – plattformens automatiserade funktioner, i kombination med ett gemensamt gränssnitt och den minimala infrastrukturen, bidrar till en värdefull samsyn bland medarbetarna och därutöver till att livslängden på företagets enheter förlängs avsevärt. 

– Detta medför en kraftig förenkling av IT-miljö och processer, som ger förmågan att inte bara detektera, utan också agera och stoppa incidenter. Detta är ett vinnande koncept, något som bevisas av att efterfrågan på våra lösningar har ökat kraftigt det senaste året. Vi har också utökat vår personalstyrka från 6 personer till 11 personer under året som gått, så det är en spännande utveckling, avslutar Peter.

Läs mer om Tanium här 

Eller kontakta Exclusive Networks. 

Exclusive Networks är en global värdeadderande distributör med fokus på IT-säkerhet, datacenter och molnlösningar. 

Låt Exclusive Networks vara din startpunkt – vi hjälper dig! 

 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?