1515

Räntor och valutor: Kronan starkare

Europaräntorna stiger svagt i onsdagens inledande handel med investerarnas blickar fortsatt riktade mot Grekland och inför kvällen räntebesked från amerikanska Federal Reserve. Euron handlas kring 1:37 mot dollarn och kronan har stärkts.

Strax efter öppning är den svenska tioåriga benchmarkräntan oförändrad på 1,76 procent, medan den tyska tioårsräntan är upp 3 punkter till 1,82 procent, från tisdagens svenska stängning.

Utvecklingen i Grekland fortsätter att vara i fokus efter att tjänstemännen i den så kallade trojkan, bestående av EU, IMF och ECB, planerar att återvända till Aten tidigt i oktober för att avsluta sin granskning av den grekiska ekonomin.

EU-källor uppgav för Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen att företrädare för euroländerna blir alltmer pessimistiska om samtalen i Aten mellan Grekland och trojkan.

Greklands regering ska senare under onsdagen att avisera nya åtgärder, rapporterar Reuters.

På tisdagskvällen sade Portugals premiärminister Pedro Passos Coelho i en TV-intervju att han inte utesluter en andra stödplan för sitt land om "något väldigt allvarligt" händer i Grekland.

"Om något väldigt negativt händer, är det viktigt att de som kan hjälpa oss... har möjlighet att göra det och vara övertygade att vad som händer i Grekland inte kommer att hända i Portugal", sade premiärministern.

Mikael Johansson, SEB, noterar i bankens morgonbrev att läget är minst sagt tillspetsat när premiärministern i ett annat krisande euroland öppet talar om att Grekland kan komma att ställa in betalningar.

Portugal säljer för övrigt växlar under förmiddagen.

Under förmiddagen publiceras protokollet från Bank of Englands senaste räntemöte och det är främst diskussionen kring ett utökat uppköpsprogram som är i fokus. MPC-ledamoten Adam Posen har länge förespråkat en utökning med 50 miljarder till 250 miljarder pund.

Senast i helgen sade Adam Posen i en intervju att centralbanken måste göra mer för att stimulera ekonomin med köp av tillgångar.

"Vi kommer inte att röra räntorna, det finns inte mycket utrymme där", sade han till Sky News och tillade att en ny omgång av tillgångsköp skulle göra riskfyllda tillgångar mer attraktiva, skapa förmögenheter i tillgångspriser och få ned kreditförhållandena för dem på marginalen.

Flera MPC-ledamöter har den senaste tiden uttalat sig positivt om mer kvantitativa lättnader.

På onsdagens makroagenda återfinns också räntebesked från Island och Norge och Internationella valutafonden publicerar en global finansiell stabilitetsrapport.

Norges Bank väntas enligt 14 av 15 tillfrågade ekonomer lämna styrräntan oförändrad på 2,25 procent, medan en räknar med en sänkning med 0,25 procentenheter till 2,00 procent, enligt TDN Finans prognosenkät.

Trots fortsatt stark inhemsk ekonomi tror de flesta nu att den internationella oron kommer att få Norges Bank att ligga still en bra bit in på 2012. Flera ekonomer påpekar samtidigt att sannolikheten för en räntesänkning avtog när kronkursen kom ned igen föregående vecka.

USA-räntorna var stabila efter svensk stängning på tisdagen, medan dollarn har tappat lite mot euron i väntan på Federal Reserves räntebesked under onsdagen.

I den tidiga Europahandeln är den tvååriga USA-räntan oförändrad på 0,16 procent och tioåringen upp 1 punkt till 1,96 procent, från tisdagens svenska stängning.

I eftermiddag publiceras statistik över försäljningen av befintliga bostäder augusti, som väntas visa en ökning med 1,7 procent, enligt Bloomberg News.

Federal Reserve avslutar sitt två dagar långa räntemöte och räntebeskedet blir offentligt klockan 20.15, svensk tid.

Deutsche Banks USA-chefekonom Joseph LaVorgna skriver i ett kundbrev att de tror att Fed, i ljuset av svag arbetsmarknadsdata och detaljhandel, väljer att anta en något mer negativ bedömning om ekonomin och att de genomför någon form av ytterligare ackommodering av policyn.

"Vi tror att kommittén sannolikt kommer att stödja ytterligare lättnader i form av någon sorts 'Operation Twist'- lik manöver, antingen aktiv eller passiv, där Open Market- desken på New York-Fed förlänger löptiden på sin portfölj. I en passiv åtgärd återinvesterar de värdepapper som löper ut i statsobligationer med längre löptider", skriver Joe LaVorgna.

Han tillägger att med en aktiv åtgärd kan Fed sälja värdepapper med korta löptider tillsammans med dem som löper ut naturligt och återinvestera längre ut på kurvan. Av de två versionerna tror Deutsche Bank att den passiva är den mest troliga i dag, möjligtvis följd av en aktiv längre fram om statistiken fortsätter att vara svag.

På valutamarknaden stärktes euron under natten över 1:37-strecket, men har åter fallit under denna nivå. Samtidigt har dollarn försvagats mot yenen. Yenförstärkningen kommer mot bakgrund av förväntningar om att den globala tillväxten dämpas och inför Fed-beskedet.

"I den här miljön där den globala ekonomin vänder ned och den japanska statistiken inte är så svag är det troligt att yenen kommer att stärkas", sade Thomas Harr, chef för den asiatiska valutastrategin vid Standard Chartered i Singapore, till Bloomberg News.

Kronan har sedan tisdagens sena eftermiddag stärkts med 3 öre mot dollarn och stärkts med 2 öre mot euron.

Kinas ledande indikatorer steg med 0,6 procent i juli, efter en uppgång med 0,9 procent månaden före, enligt Bloomberg News.

Table


Innehåll från SalesforceAnnons

Så når de framgång i den nya digitala världen

Handelsbanken, Volvo Cars och andra framgångsrika storföretag avslöjade sina framgångsrecept under ett livestreamat event. ”90 tempofyllda minuter.” 

I dag arbetar vi var som helst, vi leder på distans, utvecklar tillsammans och samarbetar över gränser och tidszoner. Vad krävs egentligen för att lyckas i en digital värld? Svaren fick vi på ett livestreamat event den 6 maj, där Sveriges främsta experter tillsammans med programledare Peter Settman diskuterade hur vi skapar förutsättningar för nya former av tillväxt och framgång.  

Eventet Salesforce Live arrangerades av kundrelationsjätten Salesforce, vars Sverigechef Dan Bjurman säger:  

– Under 90 tempofyllda minuter inspirerades vi av nya sätt att tänka, och tog del av konkreta framgångsfaktorer för att agera i den nya digitala världen. Tillsammans med bland andra Handelsbanken, Volvo Cars, Sandvik, MatHem, Trustly och Stadsmissionen fick vi skarpa exempel från olika branscher, och spaningar om framtiden från professor Micael Dahlen och futurologen Ashkan Fardost.  

Från Handelsbanken deltog Catharina Belfrage Sahlstrand, Group Head of Sustainability och Stephan Erne, Chief Digital Officer i en breakout-session. De berättade om bankens resa inom digitalisering och hållbarhet, var man står idag samt hur de ser på framtiden.  

Ta del av Salesforce live  

Liksom i andra branscher har pandemin satt ytterligare fart på digitaliseringen inom banksektorn och medfört nya prioriteringar. Salesforce undersöker varje år vilka frågor som är viktigast bland beslutsfattare inom finansbranschen globalt. Den senaste rapporten ”State of Finance 2020” med 

2 800 respondenter pekar på stora skillnader före och efter pandemins utbrott.

Ladda ned State of Finance 2020 här  

– Finansiella aktörer i Norden har helt stuvat om bland sina prioriteringar. Ökad personalisering av banktjänster ses nu som den enskilt viktigaste frågan, följt av ökad automatisering av processer, säger Rob Klomps, CTO Financial Services EMEA på Salesforce, och tillägger:

– Vi ser också en brytpunkt i att en majoritet av kunderna nu föredrar digital rådgivning framför fysisk. Handskakningar och personliga samtal anses inte längre som avgörande för att bygga förtroende. Men en bank som sällan eller aldrig träffar sina kunder måste jobba mer datadrivet för att förutse deras behov och möta dessa. 

Algoritmdrivna finansiella tjänster 

För att lyckas med detta måste bankerna skaffa sig en 360-gradersvy av sina kunder. 

– De måste bli bättre på att samla in, förstå och agera på kunddata på ett intelligent och konsekvent sätt. Och de behöver känna till kundens ekonomiska milstolpar och mål.

Digital rådgivning och andra automatiserade och AI-stödda banktjänster blir allt smartare. Rob Klomps lyfter fram algoritmdrivna finansiella tjänster som fattar beslut eller genomför uppdrag för kundens räkning, som ett framtidsområde. 

Varför har bankerna inte kommit längre inom digitala tjänster?   

– Därför att de sitter fast i föråldrade IT-strukturer och system som inte är så lätta att koppla ihop och därför att deras organisation speglar produkterna och inte kunderna. Deras digitalisering har utgått från produkter som utlåning, betalningar, sparande. Men kunderna tänker inte ”vilken produkt kan lösa mina problem”, de ser sin finansiella ställning och sina behov. Produktapproachen måste bort och ersättas av kundfokus.

Bankens medarbetare var tidigare kundernas primära kontaktyta, men nu är digitala kanaler minst lika viktiga och upplevelsen av dessa behöver förbättras. De som lyckas bäst med det blir vinnarna på den nya digitala bankmarknaden, menar Rob Klomps. 

Ta del av Salesforce live här

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?