1515

Råvaror: Guldet lyfter

Både råoljan och basmetallerna handlades lägre i den sena kvällshandeln på fredagen i spåren av den tilltagande oron för recession som följde den amerikanska jobbrapporten. Guldet avancerade till den högsta nivån på nästan fyra veckor.

"Uppenbarligen reagerar vi ganska dramatiskt till jobbsiffrorna. Den tropiska depressionen från kusten i Louisiana är det enda som kan ge oljepriset stöd. Produktionen har redan blivit störd och det kan bli seriösa översvämningar över den långa helgen", sade Phil Flynn, vice analyschef vid PFG Best till Bloomberg News.

Vid klockan 20.30 var Brentoljans oktobertermin ned 2:44 dollar till 111:85 dollar per fat, medan WTI sjönk 2:55 dollar till 86:39 dollar.

BP, Anadarko Petroleum och Diamond Offshore Drilling tillhör bolagen som har inlett evakueringar från riggar och plattformar. Systemet befinner sig över centrala Golfen och sträcker sig från Louisiana till Florida.

Sysselsättningsrapporten från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet visade ett oförändrat antal sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA under augusti. Arbetslösheten uppmättes till 9,1 procent för månaden, oförändrad från månaden innan.

Väntat var en ökning med 68.000 anställda under augusti, och en arbetslöshet på 9,1 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.

Basmetallmarknaden visade, med få undantag, nedgångar på fredagen. Efter att som högst ha handlats över 9.300 dollar per ton på onsdagen hade kopparns tremånaderstermin på fredagen fallit tillbaka till 9.076.

Zinkpriset var ned 44 dollar till 2.195 dollar per ton medan nickel backade 250 dollar till 21.500.

I spåren av flykten från riskfyllda tillgångar som följde jobbrapporten var spotpriset på guld upp 52:05 dollar till 1878:20 dollar per uns. Silver steg samtidigt 1:75 dollar till 43:315.

"Dagens siffror var bara en i raden av en serie av dåliga data som, när de summeras, fortsätter att visa tecken på en försvagning i den amerikanska ekonomin och bristen på förtroende för beslutfattarnas förmåga att göra något åt saken. Kombinerat med problemen i Europa minskar det förtroendet för "fiat"-valutorna. Alla dessa faktorer bidrar till en ökande efterfrågan på guld", sade Steve Shafer, vid Covenant Investors, till Bloomberg News.

Table


Innehåll från MedicagoAnnons

Lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef.Foto:Patrik Lundin

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef.

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag.

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger:

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal.

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling.

Fakta:
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen.

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?