1515

Asienbörserna pressade av USA:s jobbsiffror

Börserna i Asien handlades med få undantag i rött under fredagen, tyngda av oro för den amerikanska jobbrapport som väntas på fredagseftermiddagen svensk tid. Humöret mörknade också av att investerarna i New York under torsdagskvällen bytt en inledande positivism mot vankelmod efter att ha nagelfarit torsdagens amerikanska inköpschefsindex.

Klockan 08.00 var det regionala indexet MSCI Asia Apex 50 ned 1,4 procent.

Marknaderna debatterade den rapport över sysselsättningen i USA i augusti som det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet lämnar klockan 14.30 svensk tid på fredagen. Analytikerna räknar med 68.000 nyanställda under månaden och en arbetslöshet på 9,1 procent.

Att arbetslösheten skulle hålla sig kvar över 9 procent skulle ses som en indikation på att USA:s ekonomi försvagas, och att svårigheterna med att skapa nya jobb kvarstår.

"Återhämtningen för den amerikanska ekonomin är fortsatt blodfattig, med ihållande oro för sysselsättning och bostadspriser. Förväntningarna på jobbrapporten är riktigt låga", sade kapitalförvaltaren Tim Schroeders på Pengana Capital i Melbourne till Bloomberg News.

Under torsdagen lämnade Institute för Supply Management, ISM, sitt inköpschefsindex för augusti. Indexet sjönk till 50,6 jämfört med 50,9 föregående månad, vilket var en mindre tillbakagång än den nivå på 48,5 som väntades.

Utfallet drev inledningsvis på den amerikanska aktiehandeln under torsdagen, men effekten klingade av i takt med att indexets framåtblickande betydelse ifrågasattes.

Med oron för den amerikanska ekonomin i fortsatt fokus, fick exportorienterade aktier det hett om öronen.

Sony backade 4,4 procent, Honda Motors var ned 1,7 procent, med ett svagt utfall för försäljningen i USA under augusti som extra sänke.

Kinesiska Jiangxi Copper fortsatte resan nedåt från torsdagen, och backade 3,9 procent.

Beklädnadsbolaget Esprit tappade 9,0 procent efter att ha sänkt sin vinstprognos för helåret betydligt.


Innehåll från HologicAnnons

Screeningskuld kan avhjälpas med AI – Hologic tar cancerpreventionen till ny nivå

Vårdskulden efter pandemin omfattar även en screeningskuld. Det gäller inte minst kvinnor där man befarar oupptäckta tumörer och cellförändringar, både vad gäller bröstcancer och livmoderhalscancer. Digitalisering och artificiell intelligens, AI, kan snabba upp screeningverksamheten. Hologic, som är en av de världsledande aktörerna inom populationsscreening – med ett särskilt fokus på kvinnohälsa – kan med modern teknik ta cancerpreventionen till nästa nivå.

När nu situationen efter covid-19-pandemin börjar återgå till det normala står det klart att vårdskulden måste regleras så snart det bara går. Ett exempel är de cancerfall som upptäckts senare eller inte alls då screening för bröstcancer och livmoderhalscancer satts på undantag. Ur ett europeiskt perspektiv har Sverige klarat sig relativt väl. Likväl syns en oroande nedgång i antalet rapporterade cancerfall, något som talar för att ett antal kvinnor bär på ännu oupptäckta tumörer och cellförändringar. Ett sätt att komma ikapp eftersläpningen är att i högre grad tillämpa digital teknik och AI.

– Med AI kan kapaciteten höjas rejält, säger Michael Bronsdijk, General Manager för Hologic i Norden och Benelux.

Läs mer om Hologics kamp mot covid-19 här 

Minimera skadan

Han är övertygad om att innovation inom diagnostik, i synnerhet AI-styrd avbildningsteknik, kan vara ett viktigt verktyg för att komma ikapp och minimera skadan av försenade och uteblivna cancerdiagnoser. Traditionell screening för bröst- och livmoderhalscancer kräver att högt kvalificerade yrkespersoner ska identifiera små, subtila förändringar genom visuell granskning, en process som kan vara svår och tidsödande. Screening med stöd av AI och computer vision, datorseende, kan ge både snabbare och mer korrekta resultat. Vid bröstcancerscreening visar en klinisk studie att AI-stödd avläsning av skiktröntgenbilder tar 13 procent kortare tid än vid konventionell digital mammografi, en tidsbesparing som innebär att radiologer hinner med fler fall per dag.¹

Läs kvinnors överlevnadsberättelser om sin cancer här 

Genom att kombinera digital avbildning med AI vid screening för livmoderhalscancer kan varenda en av de tiotusentals cellerna på ett objektglas analyseras inom loppet av sekunder. De celler som inte uppvisar avvikelser sållas bort och kvar blir det material som är av högst diagnostisk relevans för den cytodiagnostiker eller patolog som ska ställa den slutliga diagnosen. På så vis kan effektiviteten ökas utan att göra avkall på noggrannheten.

AI lindrar konsekvenserna

Hur omfattande eftersläpningen är återstår att fastställa, men Regionala Cancercentrum har visat att antalet rapporterade brösttumörer minskade med 10,7 procent mellan januari och oktober 2020 jämfört med samma period 2019. För cellförändringar i livmoderhals var nedgången 12,9 procent och för fullt utvecklad cancer 4,9 procent. Det finns inget som talar för att cancerfallen faktiskt blivit färre – de har bara inte upptäckts ännu.²

– Vi på Hologic är stolta över att ligga i framkant när det gäller diagnostisk innovation inom digital teknik och AI som kan lindra konsekvenserna av screeningskulden, säger Michael Bronsdijk. 

Fakta:

Michael Bronsdijk, General Manager för Hologic i Norden och Benelux, är övertygad om att AI innebär en snabbare väg ut ur screeningskulden efter pandemin.

1. Dang PA, Freer PE, Humphrey KL, et al. Addition of Tomosynthesis

to Conventional Digital Mammography: Effect on Image Interpretation Time of Screening Examinations. Radiology 2014 Jan; 270(1):49-56

2. RCC i samverkan. Uppskjuten cancervård. Delrapport 3 – Inrapporteringsstatistik canceranmälan till cancerregistret, jämförelse diagnosår 2020 och 2019. Februari 2021. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hologic och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?