1515

USA-börser: Sur start på veckan

Frånvaron av konkreta åtgärdsförslag från helgens ekofin-möte och förslag från Vita Huset om skattehöjningar tyngde USA-börserna under måndagens inledande handelstimma.

"Enligt marknaderna är risken väldigt hög för en grekisk default", sade strategen Frederic Dickson till Bloomberg News.

Vid 16.25 var Dow Jones ned 2,1 procent till noteringen 11.268 medan Nasdaq Composite tappade lika mycket till 2.569. Det bredare S&P 500 retirerade 2,2 procent till 1.189, efter fem raka dagar med uppgång under föregående vecka.

Närmast väntar marknaden på eventuella uttalanden i samband med kvällens samtal mellan Grekland och EU/IMF/ECB.

Den grekiske finansministern Evangelos Venizelos och företrädare för den så kallade trojkan, EU, IMF och ECB, talar i en telefonkonferens under måndagskvällen. Syftet med samtalet är att utröna om Grekland uppfyller de krav som stipulerats för att erhålla nästa utbetalning av nödlån under det finansiella stödpaket som EU beslutade om den 21 juli.

"Någon form av 'haircut' kan komma att behövas om Grekland inte får ytterligare finansiering. Det skulle kunna skapa en dominoeffekt", sade Khiem Do på Baring Asset Management i Hongkong till Bloomberg News

Klockan 16.30 presenterar USA:s president Barack Obama ett förslag på skattehöjningar på sammanlagt 1.500 miljarder dollar under de kommande tio åren. Skattehöjningarna inriktar sig främst mot höginkomsttagare och företag och är en del av planen för att få ned budgetunderskottet. Republikanerna säger dock blankt nej till dessa skattehöjningar.

Under tisdagen inleder Federal Reserves kommitté för marknadsoperationer ett tvådagarsmöte som utmynnar i ett räntebesked på onsdagskvällen svensk tid. Marknadsaktörer har börjat räkna med nya stimulansåtgärder, kanske i form av ett skifte i Feds balansräkning mot mer långfristiga tillgångar.

Nedgången var bred. Råvaruproducenter var en av de sektorer som gick allra svagast. Alcoa och Schlumberger var ned 4,3 respektive 4,6 procent. Du Pont tappade 3,4 procent.

Vidare var Caterpillar ned 3,7 procent medan US Steel retirerade 3,9 procent.

Även banker hade en tuff inledning på börsveckan. Bank of America och Citigroup var ned 3,7 respektive 4,5 procent. JP Morgan och Goldman Sachs tappade 3,6 samt 3,5 procent.

Tyco International gick mot strömmen med en uppgång på 4,0 procent. Bolaget meddelade att det planerar en uppdelning i tre börsnoterade bolag.

Goodrich rusade 11,3 procent efter uppgifter om att United Technologies för samtal om att förvärva bolaget.

Den tioåriga amerikanska statspappersräntan var ned 9 punkter till 1,96 procent.


Innehåll från Akademiska HusAnnons

A Working Lab – en katalysator för det mänskliga mötet

Pandemin har förändrat vår bild av den traditionella arbetsplatsen och i en allt mer digitaliserad värld går det att arbeta var som helst. Tack vare dessa faktorer, men även ett ökat fokus på delningsekonomi, har allt fler börjat intressera sig för co-working. A Working Lab är Akademiska Hus nationella koncept som erbjuder samverkan och kreativa mötesplatser i campusnära miljöer – med syfte att skapa möten mellan akademi och näringsliv.

När livet i sakta mak återgår till det mer normala börjar tankar på hur arbetet på ens vanliga kontor kommer se ut. Vilka friheter för distansarbete kommer att finnas? För många är mycket ovisst, men ett som är säkert är att det i dag drivs många initiativ för att skapa fysiska möten människor emellan. Akademiska Hus nationella koncept A Working Lab ett av dessa. 

– Vårt syfte är att skapa en plats för innovation och agera en katalysator för det mänskliga mötet. Hos oss samlas människor med olika referensramar som tillsammans kan byta erfarenheter med varandra för att nå insikter som kan leda till nya innovationer. I förlängningen handlar det om att stärka Sverige som kunskapsnation, säger Ulf Däversjö, direktör för innovation och hållbar utveckling Akademiska Hus. 

Rum för alla behov

 I dag finns A Working Lab på campus i Solna och Umeå samt vid Johanneberg Science Park på Chalmers i Göteborg. Vilken inriktning de olika co-workingmiljöerna har styrs mycket av sammanhang, partners och campus. A Working Lab i Göteborg var den första samverkansarenan som öppnade och ligger i ett av Sveriges starkaste kluster för samhällsbyggnad. Ebba Kullin är verksamhetsledare på platsen och hennes arbete handlar mycket om att agera en nod som för samman människor.

– Att befinna sig på ett kontor ska ge mer energi än vad det tar och det är vad vi försöker uppnå. I hela huset finns det massa olika rum och funktioner som vi hoppas ska ge inspiration och främja krockar mellan människor, säger Ebba Kullin.

Stor flexibilitet

 Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra i lokalerna. I Göteborg har man ett Makerspace som är en verkstad där innovationer kan skapas och testas med hjälp av modern teknik. Det finns även ett Learning Lab som är ett tjänsteerbjudande där man tillsammans kan utforska rummets betydelse för lärande och kreativitet.  

– Grundtesen är att man som medlem har tillgång till alla dessa gemensamma ytor. Man hyr in sig månadsvis och syr ihop ens medlemskap utifrån de behov man har. Du kan ha ett litet privat kontor eller flexplatser. Om du har en person som ska jobba på ett tidsbegränsat projekt kan du sedan enkelt addera personen till medlemskapet, säger Ulf Däversjö. 

En hållbar byggnad

 När byggnaden som rymmer A Working Lab i Göteborg byggdes var ambitionen att hållbarhet ska vara en del av husets DNA, med hjälp av såväl materialval som energieffektiv teknik. Men det handlar också om hur byggnaden nyttjas och för att kunna analysera det har en digital tvilling av byggnaden skapats.

– Tack vare den digitala tvillingen kan vi identifiera ytor med lite aktivitet och addera och testa nya sätt för bättre lokalutnyttjande baserat på användarinsikter. Vi vill också att fastigheten ska nyttjas fler timmar på dygnet och öppna upp den för spännande verksamheter som adderar ett värde till platsen. Vi vill vara så flexibla som möjligt, avslutar Ebba Kullin.

Läs mer om A Working Lab

Erbjudande

* Flexplatser, fasta platser och privata kontor

* Flexibla mötesrum och framtidens lärandemiljöer

* Fullservice: wifi, kaffe, skrivare mm. 

* Community, event, värdskap. 

* Ett medlemskap och tillgång till alla AWLs platser

* Smidig access med digitala nycklar

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Akademiska Hus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?