1515

USA-börser: Terminerna pekar på tapp

Terminerna för de amerikanska aktieindexen ligger på minussidan inför måndagens börshandel i New York. Investerarna i USA kan tänkas vädra sin besvikelse över frånvaron av konkreta åtgärdsförslag från ekofin-mötet i Polen i helgen, något som marknaderna i Asien och Europa redan ombesörjt under måndagen. Därtill ska ett förslag om skattehöjningar från Vita Huset samt eventuella budskap från kvällens samtal mellan Grekland och EU/IMF/ECB analyseras.

Vid klockan 14:40 var decemberterminen för Dow Jones ned 1,3 procent, och terminen för S&P 500 backade 1,6 procent. Nasdaq Composite-terminen var 1,5 procent lägre.

Under måndagskvällen hålls en telefonkonferens mellan den grekiske finansministern Evangelos Venizelos och företrädare för den så kallade trojkan, EU, IMF och ECB. Syftet med samtalet är att utröna om Grekland uppfyller kraven som stipulerats för att erhålla nästa utbetalning av nödlån under det finansiella stödpaket som EU beslutade om den 21 juli.

Under måndagseftermiddagen svensk tid väntas USA:s president Barack Obama lämna ett förslag på skattehöjningar på sammanlagt 1.500 miljarder dollar under de kommande tio åren. Skattehöjningarna inriktar sig främst mot höginkomsttagare och företag och är en del av planen för att få ned budgetunderskottet. Republikanerna säger blankt nej till skattehöjningarna, som bland annat inkluderar höjd skatt för dem som tjänar mer än 1 miljon dollar per år.

På väg in i blickpunkten är också det två dagar långa möte som Federal Reserves kommitté för marknadsoperationer, FOMC, inleder på tisdagen, och som utmynnar i ett räntebesked på onsdagskvällen svensk tid. Styrräntan väntas ligga oförändrad på 0,25 procent enligt Bloomberg News analytikerenkät. Viktigare är dock förväntningarna på att den amerikanska centralbanken ska besluta om nya stimulansåtgärder i samband med mötet. Marknadsaktörer har börjat räkna med nya stimulansåtgärder, kanske i form av ett skifte i Feds balansräkning mot mer långfristiga tillgångar (Operation Twist), men det råder sannolikt fortsatt delade meningar i räntekommittén, och beslutet kan också bli någon form av förstärkning av åtagandet om låga räntor länge.

De amerikanska bankerna handlades ned i förhandeln i New York. Bank of America backade 2,1 procent, Citigroup tappade 2,4 procent och Wells Fargo var ned 2,2 procent.

Goodrich rusade 21,5 procent i förhandeln, efter uppgifter om att United Technologies för samtal om att förvärva bolaget.

Oron för en recession återspeglades i hanteringen av konjunkturkänsliga aktier. Caterpillar var ned 2,2 procent och US Steel 2,0 procent.


Innehåll från Lifts AllAnnons

Så undviker du arbetsskador och viten på lagret

Lager och distributionscentraler har länge haft problem med arbetsskador med dyra kostnader som följd. Men nu finns en teknisk lösning, som kan spara pengar för arbetsgivaren och öka livskvalitén för de anställda. 

Orderplockare på lager och distributionscentraler kan ofta handplocka varor på 15-16 ton under en enda dag. Repetitiva lyft skapar i förlängningen förslitningsskador. Förutom försämrad livskvalité för orderplockaren, så drabbar det arbetsgivaren med en rad negativa konsekvenser. Dels i form av utgifter för de 14 första sjukdagarna, dels tillkommer kostnaden för ersättare med motsvarande eller högre lön. I längden kan det även leda till dyra viten, som utfärdas av Arbetsmiljöverket när företag inte åtgärdar arbetsmiljöbrister. 

Med hjälp av lyfthjälpmedel blir lasten nästan viktlös

Många företag vet inte om att det finns en lösning på deras lyftproblem. Men på DLP AB, Fuchs, samt Hillebrands dryckeslager i Jordbro valde man att investera i lyfthjälpmedel från Lifts All för att förenkla de många lyften. Med hjälp av Speedy Picker, en kranarm med lyftverktyg för plocktruckar, behöver truckförarna inte längre plocka kollin för hand. Med hjälp av vakuumteknologi suger lyftverktyget fast lasten inom loppet av ett par sekunder. Därefter kan lagerplockaren med lätthet placera den på önskad plats. Lasten blir nästan tyngdlös, vilket minskar risken för förslitningsskador.

Adnan är lagerplockare på Hillebrand och har jobbat med Speedy Picker i ett år. Han upplever en stor skillnad sedan dess. 

– Det känns bra eftersom det inte blir så hög belastning på kroppen. Man känner sig mycket mindre trött och det är enklare att plocka, berättar han.

– Jag känner mycket stor skillnad i kroppen av att använda Speedy Picker. Om man plockar med kroppen så orkar man inte mycket mer efter jobbet. Man går hem, duschar och sover. Men om man jobbar med kranen så orkar man gå på till gymmet, springa och ha kul med familjen, fortsätter Adnan.

Finns en lösning för skyddsombud att presentera

– Skyddsombud och arbetsmiljöinspektörer på lager har en viktig roll i att lyfta arbetsmiljöfrågorna med sina arbetsgivare. Lösningen på problemet finns, nu behöver den bara genomföras, säger Fenglin Wang Weidsten, försäljningschef för Speedy Picker på Lifts All.

Om Lifts All AB:

Lifts All AB är en svensk leverantör och tillverkare av lyftutrustning för lager och industri. Vi har tillverkat över 4500 olika tryckluftsdrivna lyftlösningar till våra kunder världen över. Våra skräddarsydda lyfthjälpmedel är snabba, säkra och ergonomiska. Med ett ergonomiskt lyftsystem kan företag skapa en bättre arbetsmiljö genom att ersätta manuella lyft och reducera arbetsrelaterade skador.

Fenglin Wang Weidsten, försäljningschef för Speedy Picker på Lifts All, tel. 08-594 769 88 e-post: fenglin@liftsall.se

www.liftsall.se

 

Mer från Lifts All

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lifts All och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?