1515

Stockholmsbörsen: Greklandsoron fortsätter

Stockholmsbörsen har inlett veckan nedåt efter fyra dagar i rad med uppgångar. Utvecklingen är liknande på de ledande Europabörserna. Eurogruppens finansministrar lyckades vid helgens möte inte enas om några konkreta planer för att rädda skuldtyngda Grekland. Det gör att oron för en snar grekisk statskonkurs ökar ytterligare.

Nu väntar marknaden spänt på mötet som hålls senare ikväll mellan Greklands finansminister Venizelos och lånegivarna IMF och EU.

SIX Generalindex hade klockan 14.06 minskat med 1,8 procent till 276 medan OMXS30-index hade backat 2,0 procent till 909. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 5 miljarder kronor.

Det europeiska finansministermötet i Polen i helgen lyckades alltså inte komma fram till någon plan som stoppar regionens skuldkris. Dessutom har godkännandet av nästa, livsnödvändiga stödutbetalning till Grekland senarelagts till andra veckan i oktober.

"Misslyckandet för de europeiska finansministrarna att komma fram till något konkret är en enorm besvikelse för marknaderna", sade en ekonom vid ANZ National Bank.

Greklands premiärminister Giorgios Papandreou har nu ställt in den planerade resan till USA som skulle ha börjat idag. Han behöver istället vara kvar i Grekland och möta regeringen, då finansministrarna i EU i helgen uppgett att de kräver att Grekland möter kraven för det finansiella räddningspaketet.

Grekland måste möta kraven från IMF, EU-kommissionen och ECB i den kommande utvärderingen inför en sjätte utbetalning inom ramen för det finansiella stödpaketet.

EU:s och IMF:s inspektörer kommer senare under måndagen att hålla möte med den grekiska finansministern Venizelos för att återuppta och snabba på översynen.

Oron för att Grekland snart kan bli tvungna att ställa in sina betalningar har gjort att världens aktiemarknader inlett veckan rakt nedåt. Börserna i såväl Asien som Europa har fallit brant och terminerna för de ledande indexen i USA indikerar att även Wall Street kommer inleda dagen nedåt.

Nedgångarna i Europa leddes av banksektorn - den bransch som drabbas mest direkt av en eventuell grekisk konkurs.

Även i Stockholm föll bankaktierna rejält. Sämst gick Swedbank som backade 3,8 procent till 75,55 kronor. SEB och Nordea var samtidigt ned 2,3 och 2,4 procent medan Handelsbanken handlades ned 2,2 procent.

Under måndagen höll pappers- och hygienföretaget SCA kapitalmarknadsdag i Stockholm. Här uppgav bolaget att man har en fortsatt god efterfrågan inom samtliga områden och än så länge har SCA inte sett några förändringar i kundernas beteende till följd av oron ute i världen.

Vidare upprepade bolaget sitt finansiella mål för avkastning på sysselsatt kapital om 13 procent över en konjunkturcykel.

Aktien var ned 1,8 procent till 83,30 kronor.

Bland dagens riktkurs- och rekommendationsändringar syntes Sandvik. Societe Generale har uppgraderar sin rekommendation för verkstadskoncernen till behåll, från tidigare sälj, och höjt riktkursen med en tia till 85 kronor. Aktien var ned 1,6 procent till 86,10 kronor.

Morgan Stanley drar ned sin riktkurs för Autoliv till 55 dollar, motsvarande cirka 368,50 kronor, från tidigare 78 dollar. Rekommendationen är fortsatt undervikt. Autolivaktien klarade sig tämligen bra och är i skrivande stund endast ned 0,3 procent till 351,20 kronor.

En annan aktie som klarade sig bättre än index var ocykliska matjätten Axfood som var oförändrad vid 234,70 kronor.

Dagens Industri ger i måndagens tidning rekommendationen köp för dagligvaruföretaget, och motiverar beslutet med Axfoods höga direktavkastning, starka balansräkning och ocykliska efterfrågan.

Tidningen Börsveckan ger i sitt senaste nummer köprekommendationer för bland annat Byggmax och Kappahl. Byggmax steg 2,9 procent medan KappAhl ökade 0,5 procent.


Innehåll från EdenredAnnons

Så motiverar du dina anställda – även om de jobbar hemifrån

I en tid av distansarbete är det viktigt att se till att man tar hand om sin hälsa. Genom att erbjuda Edenreds flexibla förmåner som lunch- och friskvårdsbidrag går det bra, oavsett var jobbet utförs. Och vill man peppa lite extra i största allmänhet finns också Delicard gåvokort, det perfekta sättet att uppmärksamma personer, prestationer eller högtider som till exempel jul.

Mycket är osäkert kring hur framtidens arbetsplats kommer se ut, men många spår att de flesta företag kommer erbjuda distansarbete även efter pandemin. Många förmåner är kopplade till en fysisk arbetsplats, men nu när landskapet ritas om är det viktigt att kunna erbjuda förmåner oavsett var de anställda befinner sig. Edenred erbjuder olika förmåner som är flexibla och uppskattade hos anställda över hela Sverige. Med Edenred Lunchförmån kan de anställda äta bra, och billigare, oavsett om de är på kontoret eller jobbar hemifrån. 

– Som arbetsgivare väljer man hur många månader den anställda har rätt till förmånen och även vilket belopp lunchkortet ska laddas med. Kortet gäller på de flesta restauranger i hela Sverige och går även att använda i många livsmedelsbutiker om man vill göra egen matlåda, säger Alf Reimers, Director of Marketing & Innovation. 

Enkel hantering av friskvårdsbidraget

Samma kort som används till lunchförmånen fungerar även för Edenreds hantering av friskvårdsbidraget.

– Vanligtvis brukar friskvårdsbidrag innebära mycket administration. Men med vår lösning får man sitt friskvårdsbidrag insatt på kortet, alltså samma kort som lunchförmånen, och kvittoredovisningen sker enkelt i en app. Du behöver inte ligga ute med pengar och du behöver inte hålla koll på fysiska kvitton, säger Alf Reimers. 

I appen MyEdenred Sweden kan den anställde snabbt se saldo, gjorda transaktioner och mycket mer för både lunchpengar och friskvårdsbidrag. Genom att kortet har två plånböcker hålls beloppen isär och förmånerna blir lika enkla att utnyttja som att administrera. 

Delicard gåvokort

Att motivera sina anställda är kanske ännu viktigare när distansarbetet breder ut sig. Med Delicard gåvokort blir det väldigt enkelt, oavsett om det är en jul- eller sommargåva eller någon annan typ av uppskattning. Gåvokorten finns i olika prisklasser och mottagaren väljer alltid själv sin gåva. 

– Vårt populäraste kort är Unlimited och där kan den som får kortet välja bland mer än 100 typer av gåvor i en mängd olika kategorier. Vi har bland annat delikatesser, designprylar, upplevelser och fritidsprodukter. Man kan även skänka pengarna till välgörenhet om man skulle vilja, säger Alf Reimers.

Det är självklart härligt att kunna ge bort något som man vet uppskattas. Det är också väldigt enkelt då du som köpare bara behöver välja kort och leveranssätt, därefter tar Edenred hand om resten. 

Om Edenred

Edenred jobbar med glädje, engagemang och lojalitet genom bra förmåner för anställda. Resultatet är effektivare företag, ofta också lägre sjuktal och mindre personalomsättning. Mer om Edenred Lunchförmån, Edenred Friskvårdsbidrag och Edenred Delicard finns på edenred.se.

Mer från Edenred

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Edenred och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?