1515

Stockholmsbörsen: Sur inledning

Stockholmsbörsen har inlett veckans första handelsdag riktigt surt i linje med de ledande Europabörsernas utveckling, och i spåren av ett negativt handelsavslut i Asien.

Oron ökar i takt med att allt fler röster höjs om att de grekiska ansträngningarna, för att få landets budget på rätt köl, kanske är otillräckliga.

SIX Generalindex var vid klockan 10.00 ned med 2,5 procent till 273 och OMXS30-index sjönk 2,7 procent till 902. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 2,11 miljarder kronor.

Det europeiska finansministermötet i Polen i helgen misslyckades med att komma fram till någon plan som skulle kunna stoppa regionens skuldkris med Grekland, som kämpar med att undvika en betalningsinställelse, i spetsen.

"Misslyckandet för de europeiska finansministrarna att komma fram till något konkret är en enorm besvikelse för marknaderna", sa en ekonom vid ANZ National Bank enligt Bloomberg.

Redan i fredags uppgav Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker att beslutet om nästa stödutbetalning till Grekland skjuts upp till oktober. Lånet på 8 miljarder euro, som är en del av räddningsfonden på 110 miljarder euro, skulle egentligen ha betalats ut i september.

Greklands regering höll i söndags ett krismöte, och landets finansminister Evangelos Venizelos kommer hålla en telefonkonferens med representanter för landets fordringsägare idag, enligt källor på det grekiska finansdepartementet.

Det är annars med tunn kalender som den nya arbetsveckan inletts. SCA håller kapitalmarknadsdag i Stockholm, och från makrosidan kommer bland annat veckostatistik från Arbetsförmedlingen i Sverige samt amerikanskt husmarknadsindex för september månad.

Tyngst på OMXS30, sett till börsvärde, är börsjättarna Nordea, H&M och Ericsson. Nordea backar med 3,1 procent, H&M med 2,0 procent och Ericsson med 2,2 procent.

Men alla 30 komponenter handlas nedåt på förmiddagen.

Meda har inlicensierat exklusiva rättigheter till Nalox (behandling av nagelsvamp/nagelpsoriasis) från Moberg Derma. Det nya avtalet omfattar flera stora länder i Europa, till exempel Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Aktien faller tillbaka med 1,9 procent till 63,35 kronor.

Verkstadsbolaget Alfa Laval föreslår köp av samtliga utestående aktier i Alfa Laval India med avsikt att söka avnotering från Bombay Stock Exchange samt the National Stock Exchange of India. Aktien är ned 2,5 procent.

Forskningsbolaget Karo Bio har fått klartecken från nationella läkemedelsmyndigheter att starta sin patientstudie i fas-III med eprotirome, vilket innebär att denna kommer att starta planenligt med ett prövarmöte i september. Karo Bio faller tillbaka med 1,0 procent.

Finska Outotec skruvar upp sin försäljningsprognos för 2011. Speglat av en stark orderingång under året väntar sig nu Outotecs ledning att 2011 års försäljning ökar till omkring 1,35-1,45 miljarder euro, i stället för prognosen på 1,25-1,35 miljarder euro.

Analytikernas snittprognos över försäljningen ligger på 1,3 miljarder euro, enligt SIX Estimates.

Måndagens nyhetsflöde har kantats av en del rekommendations- och riktkursjusteringar från diverse olika håll.

Societe Generale uppgraderar sin rekommendation för verkstadskoncernen Sandvik till behåll, från tidigare sälj, och riktkursen höjs samtidigt med en tia till 85 kronor.

Credit Suisse sänker riktkursen på SSAB till 85 kronor, från tidigare 130 kronor. Rekommendationen outperform upprepas samtidigt.

Sandvik sjunker med 2,1 procent till 85,70 kronor, och SSAB backar 2,7 procent till 54,70 kronor.

Dagens Industri rekommenderar köp av dagligvaruföretaget Axfood, och motiverar beslutet med hög direktavkastning, stark balansräkning och ocyklisk efterfrågan.

Axfood är en av få aktier idag som stiger, och aktien är upp 0,3 procent till 235,60 kronor.

Bank of America Merrill Lynch inleder bevakning av Holmen med rekommendationen underperform. Riktkursen sätts till 180 kronor. Holmen är ned 1,1 procent till 178,00 kronor.

Morgan Stanley drar ned sin riktkurs för Autoliv till 55 dollar, motsvarande cirka 368,50 kronor, från tidigare 78 dollar. Rekommendationen är fortsatt undervikt. Autoliv backar 1,3 procent till 347,50 kronor.

Telekomjätten Nokia får höjd riktkurs från två olika håll.

Credit Suisse höjer riktkursen på Nokia till 3,75 euro, motsvarande drygt 35 kronor, från tidigare 3,50 euro.

Samtidigt höjer UBS riktkursen på bolaget till 4,60 euro, motsvarande drygt 42 kronor, från tidigare 4,40 euro.

Nokia minskar 1,6 procent till 39,08 kronor.

Pareto inleder bevakning av Nordic Mines med en köprekommendation. Riktkursen är satt till 75 kronor. Nordic Mines är ned 0,4 procent till 60,25 kronor.

Byggbolaget Peab har avyttrat 8,6 miljoner egna B-aktier, motsvarande 2,9 procent av kapitalet till Ingvar Kamprad. Peab backar 1,5 procent.


Innehåll från FrameryAnnons

Framery ger effektivare och gladare arbetsplatser

En väsentlig andel av stressrelaterade problem grundar sig i stressiga och högljudda kontorsmiljöer, där över 50 procent av alla personer har svårt att koncentrera sig i öppna kontorslandskap*.

– Stressiga miljöer kan få stora konsekvenser. När vi nu alltmer börjar återgå till kontorsarbete är det därför centralt att erbjuda sina medarbetare störningsfria lösningar, betonar Rasmus Nanhed, Head of Sales på Framery. 

Sedan 2010 har branschpionjären Framery utvecklat ljudisolerade telefon- och möteshytter. Enligt Jukka-Pekka Holopainen, Sales Director för Nordics, Middle East & Africa, handlar företagets affärsidé i slutändan om att göra folk gladare – och friskare. 

– Enligt BBC Capital minskar till exempel den individuella produktiviteten med runt 15 procent på ett kontor med öppen planlösning. Många störningsmoment leder helt enkelt till mental stress, vilket påverkar både hälsa och effektivitet negativt. Med våra mötes- och telefonpodar får medarbetarna möjlighet att arbeta fokuserat och utan buller och störningar.

En snabb och kostnadseffektiv lösning

Det är emellertid inte bara flexibilitet som är Framerys styrka. Podarna kan levereras inom fyra veckor över hela världen via Framerys återförsäljare och inkluderar allt som behövs för att komma igång direkt. El- och USB-uttag, såväl som belysning, ventilation och ljudisolering är redan på plats. 

De flyttbara podarna finns i ett flertal storlekar, vilka lämpar sig för allt från enskilt arbete till möten på 4-6 personer. Poddarna installeras snabbt och är redo att användas direkt. Det är en flexibel lösning, med överlägsen ljudisolering, ergonomi och akustik. Som användare kan du vara säker på att ditt samtal inte kan höras in eller ut ur podden.

– Därtill är hytterna långt bättre ur miljösynpunkt än fasta väggar. Att bygga till mötesrum eller slå upp nya väggar är ineffektivt i längden – förr eller senare kommer företagets behov att ändras och plötsligt behöver man bygga om igen. Det blir dyrt både ekonomiskt och klimatmässigt. En mötespodd från Framery kan enkelt flyttas eller tas med till nästa kontor, konstaterar Rasmus.

Större acceptans av hemarbete ger mer videomöten

Det talas mycket om framtidens kontor och hybrid arbetsmodell vilket innebär att fler människor ibland kommer att arbeta från sina hem eller andra platser än kontoret. 

– Folk har blivit vana vid att arbeta i lugn och ro därhemma och videomöten har kommit att bli norm för de flesta. Detta lär inte förändras även om allt fler återvänder till kontoren. Ett halvfullt kontor med personer som samtidigt sitter i videomöten kommer att lyfta ljudnivåerna till svindlande höjder. Att spontant kunna droppa in i en pod för enskilt arbete eller boka utrymme för viktiga videomöten kommer att vara avgörande för många, fortsätter Rasmus.

Kan både hyras och köpas

För att ytterligare öka sina kunders valmöjlighet erbjuder Framery podar både till uthyrning och försäljning. Det går lika bra att beställa sina podar direkt på Framerys hemsida, som att kontakta sin ordinarie återförsäljare; Framery samarbetar med de flesta stora kontorsmöbelaktörerna. 

– I nuläget vet vi inte hur framtiden kommer att se ut, men allt pekar på att snabbrörlighet och effektivitet kommer att vara än mer affärskritiskt under de kommande åren. Vill man då utveckla ett kontor efter morgondagens behov behöver man snabbt kunna anpassa både sig själv och sin verksamhet. Där kan vi hjälpa till, med kostnadseffektiva och smarta lösningar, avslutar Jukka-Pekka.

Läs mer om Framerys podlösningar

* Källa: University of Sydney

 

Mer från Framery

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Framery och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?