1515

Räntor och valutor: Kronan under press

Euron försvagas på besvikelse över att EU:s finansministrar vid helgens informella ekofinmöte inte kunde presentera någon konkret plan för hur de ska hantera skuldkrisen och hindra en default i Grekland.

Samtidigt sjunker Europaräntorna med runt 10 punkter och de ledande Europabörserna backar 2-3 procent i öppningen. Den svenska kronan försvagas mot framför allt dollarn.

De svenska marknadsräntorna sjunker med närmare 10 punkter i den inledande handeln, med tioårsräntan 9 punkter ned till 1,79 procent. Den tyska tioårsräntan sjunker 11 punkter till 1,81 procent.

Euron har försvagats till 1:369 mot dollarn från 1:383 sedan fredagens svenska stängning och tappar även mot alla andra större valutor.

"Att Europas finansministrar misslyckades med att komma fram till något konkret är en stor besvikelse för marknaderna. Euron försvagas och vi räknar med att det fortsätter", sade Khoon Goh, chef för marknadsekonomi och strategi vid ANZ National Bank i Wellington, till Bloomberg News.

Allt fler analytiker talar om att situationen i Grekland nu ställs på sin spets och att en default rycker närmare.

"Om inte Grekland får ytterligare finansiering kan det behövas hair cuts. Detta kan leda till en dominoeffekt i länder som Spanien, Italien och Portugal. Det är vad marknaden fruktar", sade Khiem Do, strateg vid Baring Asset Management i Hongkong, till Bloomberg News.

Greklands premiärminister Giorgos Papandreou ställde i helgen in en planerad resa till USA för att i stället hålla ett extrainsatt regeringsmöte på söndagen.

Greklands finansminister Evangelos Venizelos sade efter regeringsmötet att premiärministerns inställda USA-resa beror på att han måste vara beredd att fatta snabba beslut under den kommande veckan och han avfärdade spekulationer om en grekisk default. Enligt finansministern kommer Grekland att fullt ut möta sina budgetmål för 2011 och 2012 och han antydde att det kan bli tal om nya besparingsåtgärder i Grekland.

"Situationen är allvarlig i den meningen att vi måste fatta allvarliga, definitiva och heltäckande beslut", sade han.

Måndagens stora händelse blir att EU och IMF håller ett telefonmöte med finansminister Evangelos Venizelos för att bedöma om Grekland har uppfyllt kraven i stödpaketet och därmed har kvalificerat sig för nästa utbetalning av nödlånen.

Vid det informella ekofinmötet i Wroclaw uppmanade USA:s finansminister Timothy Geithner EU-ledarna att agera resolut och tala med en röst. Hans uppmaningar om att använda ECB för att öka utrymmet för den europeiska räddningsfonden EFSF mötte kompakt motstånd från tyskt håll och ingen lösning nåddes i frågan om Finlands krav på säkerheter för att ställa upp med lån till Grekland.

I Tyskland led förbundskansler Angela Merkels koalitionsparti FDP ett svidande nederlag i lokalvalen i Berlin och tappade sina platser i delstatsparlamentet. Att FDP mister representationen i det femte delstatsparlamentet i år skakar den nationella regeringskoalitionen och inte blir det bättre av att det euroskeptiska FDP kan komma att hålla en medlemsomröstning om inställningen till den permanenta europeiska räddningsfonden ESM.

Finansminister Wolfgang Schäuble, från Angela Merkels parti CDU, sade i en tidningsintervju i helgen att det är otänkbart med en koalition mellan CDU och ett "fundamentalt euroskeptiskt" parti.

Kronan har sedan fredagens stängning försvagats 9 öre mot dollarn till 6,70 i det mer oroliga klimatet och tappat 4 öre mot euron till 9,18.

Amerikanska marknadsräntor sjönk ett par punkter på fredagskvällen efter svensk stängning för att sedan fortsätta nedåt i måndagens pessimistiska klimat på finansmarknaderna.

Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan har sedan fredagens svenska stängning sjunkit 10 punkter till 2,01 procent. Tvåårsräntan nådde under morgonen en ny rekordlåg nivå på just över 0,15 procent.

Under måndag eftermiddag svensk tid väntas president Barack Obama föreslå skattehöjningar på sammanlagt 1.500 miljarder dollar under de kommande tio åren. Skattehöjningarna inriktar sig främst mot höginkomsttagare och företag och är en del av planen för att få ned budgetunderskottet.

Republikanerna säger blankt nej till skattehöjningarna, som bland annat inkluderar höjd skatt för dem som tjänar mer än 1 miljon dollar per år.

Måndagens statistikagenda är mycket tunn med byggproduktion från euroområdet och NAHB husmarknadsindex från USA som enda hållpunkter av någon vikt.

Tisdagen blir desto mer fullmatad med tunga besked. För svensk del blir det såväl reviderad BNP-statistik för det andra kvartalet som Riksbanksprotokoll och budgetproposition.

Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med tror inte på några större överraskningar i höstbudgeten, där de flesta förslagen redan är kända vid det här laget. Vad som kan vara värt att hålla ögonen på är vilka prognoser regeringen har för Riksbankens reporänta, analytikerna tror på en låg räntebana.

BNP-statistiken för det andra kvartalet väntas revideras ned något från snabbversionen, till +0,8 procent på kvartalet och +5,1 procent i årstakt.

Under tisdagen kommer dessutom IMF med en ny global konjunkturprognos och på den utländska statistikfronten kan nämnas ZEW-index från Tyskland och bostadsbyggande i USA.

På onsdagen blir det räntebesked från Federal Reserve och Norges Bank och IMF presenterar sin globala finansiella stabilitetsrapport.

Torsdagen bjuder bland annat på preliminärt inköpschefsindex för september från euroområdet och amerikanskt konsumentförtroende.

På fredagen är det G20-möte i Washington, följt under helgen av möten i IMF och Världsbanken.

Table


Innehåll från SalesforceAnnons

Så når de framgång i den nya digitala världen

Handelsbanken, Volvo Cars och andra framgångsrika storföretag avslöjade sina framgångsrecept under ett livestreamat event. ”90 tempofyllda minuter.” 

I dag arbetar vi var som helst, vi leder på distans, utvecklar tillsammans och samarbetar över gränser och tidszoner. Vad krävs egentligen för att lyckas i en digital värld? Svaren fick vi på ett livestreamat event den 6 maj, där Sveriges främsta experter tillsammans med programledare Peter Settman diskuterade hur vi skapar förutsättningar för nya former av tillväxt och framgång.  

Eventet Salesforce Live arrangerades av kundrelationsjätten Salesforce, vars Sverigechef Dan Bjurman säger:  

– Under 90 tempofyllda minuter inspirerades vi av nya sätt att tänka, och tog del av konkreta framgångsfaktorer för att agera i den nya digitala världen. Tillsammans med bland andra Handelsbanken, Volvo Cars, Sandvik, MatHem, Trustly och Stadsmissionen fick vi skarpa exempel från olika branscher, och spaningar om framtiden från professor Micael Dahlen och futurologen Ashkan Fardost.  

Från Handelsbanken deltog Catharina Belfrage Sahlstrand, Group Head of Sustainability och Stephan Erne, Chief Digital Officer i en breakout-session. De berättade om bankens resa inom digitalisering och hållbarhet, var man står idag samt hur de ser på framtiden.  

Ta del av Salesforce live  

Liksom i andra branscher har pandemin satt ytterligare fart på digitaliseringen inom banksektorn och medfört nya prioriteringar. Salesforce undersöker varje år vilka frågor som är viktigast bland beslutsfattare inom finansbranschen globalt. Den senaste rapporten ”State of Finance 2020” med 

2 800 respondenter pekar på stora skillnader före och efter pandemins utbrott.

Ladda ned State of Finance 2020 här  

– Finansiella aktörer i Norden har helt stuvat om bland sina prioriteringar. Ökad personalisering av banktjänster ses nu som den enskilt viktigaste frågan, följt av ökad automatisering av processer, säger Rob Klomps, CTO Financial Services EMEA på Salesforce, och tillägger:

– Vi ser också en brytpunkt i att en majoritet av kunderna nu föredrar digital rådgivning framför fysisk. Handskakningar och personliga samtal anses inte längre som avgörande för att bygga förtroende. Men en bank som sällan eller aldrig träffar sina kunder måste jobba mer datadrivet för att förutse deras behov och möta dessa. 

Algoritmdrivna finansiella tjänster 

För att lyckas med detta måste bankerna skaffa sig en 360-gradersvy av sina kunder. 

– De måste bli bättre på att samla in, förstå och agera på kunddata på ett intelligent och konsekvent sätt. Och de behöver känna till kundens ekonomiska milstolpar och mål.

Digital rådgivning och andra automatiserade och AI-stödda banktjänster blir allt smartare. Rob Klomps lyfter fram algoritmdrivna finansiella tjänster som fattar beslut eller genomför uppdrag för kundens räkning, som ett framtidsområde. 

Varför har bankerna inte kommit längre inom digitala tjänster?   

– Därför att de sitter fast i föråldrade IT-strukturer och system som inte är så lätta att koppla ihop och därför att deras organisation speglar produkterna och inte kunderna. Deras digitalisering har utgått från produkter som utlåning, betalningar, sparande. Men kunderna tänker inte ”vilken produkt kan lösa mina problem”, de ser sin finansiella ställning och sina behov. Produktapproachen måste bort och ersättas av kundfokus.

Bankens medarbetare var tidigare kundernas primära kontaktyta, men nu är digitala kanaler minst lika viktiga och upplevelsen av dessa behöver förbättras. De som lyckas bäst med det blir vinnarna på den nya digitala bankmarknaden, menar Rob Klomps. 

Ta del av Salesforce live här

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?