1515

USA-börser: Uppåt på veckans sista börsdag

Wall Street öppnar i en positiv tendens på fredagen. USA:s finansminister Tim Geithners besök i Europa och det europeiska finansministermötet i Polen delar på uppmärksamheten tillsammans med Research in Motion som faller kraftigt efter sin kvartalsrapport.

Dow Jones index var klockan 16.03 upp med 0,5 procent till 11.487. På den bredare marknaden ökade S&P 500-index med 0,5 procent till 1.215 och Nasdaq Composite-index steg med 0,3 procent till 2.615.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp med 2 punkter till 2,11 procent samtidigt som trettioårsräntan steg 1 punkt till 3,37 procent.

Tim Geithner manar på för en enad front mot eurozonens skuldkris och föreslår att beslutsfattarna drar nytta av regionens stabilitetsfond, EFSF, om 440 miljarder euro. Samtidigt vill Geithner höja kapaciteten i EFSF.

Det europeiska finansministermötet bevakas nog av investerarna med oro för att den pågående skuldkrisen kan utlösa en betalningsinställelse i Grekland som kan dra med sig exponerade banker i fallet och tända gnistan till en ny global finanskris.

Enligt kalendern är det idag den tredje fredagen i september, vilket brukar benämnas "Quadrouple Whitching day", det vill säga dagen då optioner och terminer har lösendag. Detta kan få effekt i form av lägre volymer när traders av försiktighetsskäl väljer att dra ned på sin handel.

Research In Motion, tillverkaren av BlackBerry-telefoner, tappade mark efter att bolaget lämnat en svag rapport i torsdagskväll. Det justerade resultatet blev 0,80 dollar per aktie och försäljningen 4,17 miljarder dollar i det andra kvartalet. Analytikerna hade räknat med 0,89 dollar respektive 4,55 miljarder dollar.

Bolaget spår ett resultat på 1,20-1,40 dollar per aktie och en försäljning på 5,3-5,6 miljarder dollar i tredje kvartalet. Marknadens förväntningar var 1,40 dollar respektive 5,3 miljarder dollar. Därtill har försäljningsutvecklingen för nya PlayBook varit en besvikelse. Aktien rasade 20 procent.

Texas Instruments höjde sin kvartalsutdelning med 31 procent till 0,17 dollar per aktie. Direktavkastningen höjs därmed till 2,5 procent. Aktien steg med 0,9 procent.

Cooper Industries varnade för att vinsten för helåret 2011 inte blir högre än 3,82 dollar per aktie. Det är lägre än analytikernas förväntningar som ligger vid 3,90 dollar. Aktien ställdes ned 2,1 procent.

Ebay handlades upp 1,9 procent. Wedbush har uppgraderat sin rekommendation för bolaget till outperform. Analyshuset ser Ebay som den bästa investeringen i tillväxten för mobila betalningar.

Dagens statistik över kapitalflödena visade att internationella aktörers köp och försäljningar av amerikanska tillgångar med lång löptid gav ett nettoinflöde på +9,5 miljarder dollar till USA under juli månad. Analytikerna hade räknat med ett nettoinflöde på +22,5 miljarder dollar. Det krävs ett positivt kapitalflöde för att finansiera det löpande amerikanska bytesbalansunderskottet.

Konsumenternas förtroende i USA enligt preliminära siffror för Michigan Index i september uppgick till 57,8, vilket var över förväntningarna på en nivå om 56,9.


Innehåll från EdenredAnnons

Så motiverar du dina anställda – även om de jobbar hemifrån

I en tid av distansarbete är det viktigt att se till att man tar hand om sin hälsa. Genom att erbjuda Edenreds flexibla förmåner som lunch- och friskvårdsbidrag går det bra, oavsett var jobbet utförs. Och vill man peppa lite extra i största allmänhet finns också Delicard gåvokort, det perfekta sättet att uppmärksamma personer, prestationer eller högtider som till exempel jul.

Mycket är osäkert kring hur framtidens arbetsplats kommer se ut, men många spår att de flesta företag kommer erbjuda distansarbete även efter pandemin. Många förmåner är kopplade till en fysisk arbetsplats, men nu när landskapet ritas om är det viktigt att kunna erbjuda förmåner oavsett var de anställda befinner sig. Edenred erbjuder olika förmåner som är flexibla och uppskattade hos anställda över hela Sverige. Med Edenred Lunchförmån kan de anställda äta bra, och billigare, oavsett om de är på kontoret eller jobbar hemifrån. 

– Som arbetsgivare väljer man hur många månader den anställda har rätt till förmånen och även vilket belopp lunchkortet ska laddas med. Kortet gäller på de flesta restauranger i hela Sverige och går även att använda i många livsmedelsbutiker om man vill göra egen matlåda, säger Alf Reimers, Director of Marketing & Innovation. 

Enkel hantering av friskvårdsbidraget

Samma kort som används till lunchförmånen fungerar även för Edenreds hantering av friskvårdsbidraget.

– Vanligtvis brukar friskvårdsbidrag innebära mycket administration. Men med vår lösning får man sitt friskvårdsbidrag insatt på kortet, alltså samma kort som lunchförmånen, och kvittoredovisningen sker enkelt i en app. Du behöver inte ligga ute med pengar och du behöver inte hålla koll på fysiska kvitton, säger Alf Reimers. 

I appen MyEdenred Sweden kan den anställde snabbt se saldo, gjorda transaktioner och mycket mer för både lunchpengar och friskvårdsbidrag. Genom att kortet har två plånböcker hålls beloppen isär och förmånerna blir lika enkla att utnyttja som att administrera. 

Delicard gåvokort

Att motivera sina anställda är kanske ännu viktigare när distansarbetet breder ut sig. Med Delicard gåvokort blir det väldigt enkelt, oavsett om det är en jul- eller sommargåva eller någon annan typ av uppskattning. Gåvokorten finns i olika prisklasser och mottagaren väljer alltid själv sin gåva. 

– Vårt populäraste kort är Unlimited och där kan den som får kortet välja bland mer än 100 typer av gåvor i en mängd olika kategorier. Vi har bland annat delikatesser, designprylar, upplevelser och fritidsprodukter. Man kan även skänka pengarna till välgörenhet om man skulle vilja, säger Alf Reimers.

Det är självklart härligt att kunna ge bort något som man vet uppskattas. Det är också väldigt enkelt då du som köpare bara behöver välja kort och leveranssätt, därefter tar Edenred hand om resten. 

Om Edenred

Edenred jobbar med glädje, engagemang och lojalitet genom bra förmåner för anställda. Resultatet är effektivare företag, ofta också lägre sjuktal och mindre personalomsättning. Mer om Edenred Lunchförmån, Edenred Friskvårdsbidrag och Edenred Delicard finns på edenred.se.

Mer från Edenred

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Edenred och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?