1515

Stockholmsbörsen: Kurserna drar iväg uppåt

De europeiska börserna återhämtade förmiddagens svaghet och handlades vid lunchtid åter i nivå med, eller högre än, de starka öppningskurserna. Fokus var alltmer på dagens eurogruppsmöte i Polen, där länderna ska försöka enas om hur arbetet med det grekiska stödpaketet ska fortsätta.

Till nervositeten bidrog också att fredagen innebär "quadruple witching" för de amerikanska börserna, det vill säga att kontrakt för aktieindexterminer, aktieindexoptioner, aktieoptioner och terminer för enskilda aktier alla förfaller.

Vid 12.30-tiden var OMXS30-index upp 1,1 procent till noteringen 934,9. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 5,3 miljarder kronor. Den sammanslagna omsättningen, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats uppgick till 7,7 miljarder kronor.

Frankfurts DAX-index gick i spetsen för de större europeiska börserna med en uppgång på 1,4 procent, medan Paris CAC40 steg 0,6 procent och det regionala indexet Euro Stoxx 50 var upp 1,0 procent.

Köpenhamns OMXC20 gick emot trenden efter det röda blockets valseger. OMXC20 backade 0,1 procent.

Kontroversen runt Finlands under dagen upprepade krav på säkerheter för lånen till Grekland fortsätter att ställa till problem.

"Jag tror inte att vi kan hitta en lösning i dag", sade landets finansminister på fredagsmorgonen.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel försökte än en gång lugna marknaderna samtidigt som hon ville trumma upp stöd för räddningspaketet.

Tyskland har en plikt att hjälpa till med att säkra eurons framtid eftersom den gemensamma valutan har hjälpt landet till stora exportframgångar, sade hon enligt Bloomberg News.

Bank- och finansaktier hörde till dagens vinnare, både på kontinenten och i Stockholm. Swedbank A steg med 3,5 procent till 79:30 kronor, Nordea med 2,8 procent till 56:00 kronor och SEB A 2,3 procent till 37:56 kronor.

Råvarurelaterade aktier noterade också uppgångar, med stöd av stigande priser på basmetaller och olja. Basmetallerna steg en knapp procent, medan guld föll tillbaka ungefär lika mycket.

Vid lunchtid var Alliance Oil upp 0,6 procent till 87:00 kronor medan Boliden steg med 1,6 procent till 83:75 kronor.

Alfa Laval och Hexagon B utmärkte sig på uppsidan bland verkstadsbolagen, med uppgångar på 1,3 procent respektive 2,7 procent. I andra änden av registret återfanns Trelleborg B, som backade 0,2 procent till 50:00 kronor.

Gårdagens kursraket Hennes & Mauritz, som steg kraftigt på torsdagen efter att ha rapporterat bättre än väntad augustiförsäljning, handlades strax över nollstrecket.

S&P Equity Research har justerat ned riktkursen för HM B med 10 kronor till 180 kronor och Morgan Stanley har sänkt rekommendationen till jämvikt, från tidigare övervikt.

Också MTG tyngdes av sänkta riktkurser. Goldman Sachs sänker sin riktkurs för MTG B till 367 kronor från 475 kronor, medan Deutsche Bank skalar av 100 kronor till 350 kronor. MTG B sjönk 2,2 procent till 301:40 kronor.

Terminerna för USA-börserna indikerar en liten nedgång. DJIA-terminen pekade 0,2 procent ned och S&P 500- terminen var 0,3 procent lägre. Terminen för Nasdaq 100 var 0,2 procent ned.

Dagens amerikanska statistik inkluderar Tics-data klockan 15.00 och Michigan-index klockan 15.55.


Innehåll från CrunchfishAnnons

Digital Cash säkrar digitala betalningar

I Sverige sker under 10 procent av alla transaktioner med fysiska kontanter. Digitala betaltjänster dominerar men kräver att uppkoppling och betalservrarna fungerar. En robust lösning bör vara oberoende av nätet. Det är här Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash kommer in.

Digital Cash har kontanternas styrka i digital form och fungerar alltid. Oavsett var man befinner sig eller om nätverk tillfälligt saknas så erbjuds en driftsäker lösning där man kan betala offline. Digital Cash skapar trygghet för företag och konsumenter genom en digital betallösning som de alltid kan lita på. 

– I ett hållbart samhälle måste man planera för scenarios där inte allt fungerar. Digital Cash ger en försäkran om att digitala betalningar alltid kan genomföras, säger Joachim Samuelsson, VD Crunchfish.

Fungerar med alla digitala betallösningar

Systemet bakom en digital betallösning är komplext och innehåller många olika komponenter. Det är en utmaning att skapa betaltjänster som har hög tillgänglighet och robusthet. Finansinspektionen har nyligen kallat bankerna till möte för att diskutera hur avbrott i Swish ska hanteras för att försäkra att tjänsten har hög tillgänglighet. Digital Cash är en naturlig lösning för att skapa driftsäker digital betalning.

Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash konkurrerar inte med digitala betallösningar utan är en viktig pusselbit för att bidra till en ökad robusthet och tillgänglighet för de lösningar som redan finns.

– Digital Cash kompletterar alla andra betallösningar. Vår lösning ger robusthet som implementeras i själva betaltjänsten. Vi finns för att man alltid ska kunna betala tryggt med den betalösning som man föredrar, oavsett vem och var man är, säger Joachim Samuelsson.

Säker arkitektur i två steg

Crunchfish Digital Cash är ett komplement till alla olika betaltjänster, antingen i mobilen eller på ett kort. Lösningen bygger på ett system som delar upp betalningsförfarandet i två steg som gör betalningen möjlig att genomföra offline på ett säkert sätt. Betalaren har ett Digital Cash-konto som senare debiteras. Kontot kan inte övertrasseras och registrerar all betalningshistorik. 

Tävlar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling

Crunchfish deltar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling – Betaltjänster för alla. Tjänsten möjliggör att Swish fungerar i hela landet även där mobiltäckning saknas och gör att alla människor, företag och föreningar som föredrar just Swish kan lita på att den fungerar eftersom risken för driftstörningar elimineras. PTS fattar beslut om vilka sökande som får finansiering att genomföra sitt projekt i juni 2021.

Om Crunchfish 

Crunchfish är ett fintech-bolag och teknisk pionjär med patentsökt Digital Cash-lösning som använder en betalprocess i två steg, först clearing offline följd av online settlement. Crunchfish Digital Cash plånbok gör digital betalning robust och oberoende av nätet. Den är exceptionell flexibel och kan användas med alla typer av betalningslösningar. Crunchfish är sedan 2016 noterade på Nasdaq First North Growth Market med huvudkontor i Malmö och med representation i Indien.

Crunchfish.com/digital-cash 

 

Mer från Crunchfish

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Crunchfish och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?