1515

USA-börser: Uppåt på Wall Street

De amerikanska börserna steg i den inledande handeln på torsdagen. Stöd kom från ECB:s tillkännagivande om åtgärder för dollarlikviditet i samarbete med bland andra Federal Reserve. Även positiv makrostatistik bidrog till att höja sentimentet.

"Centralbankernas samordnade insatser är ganska signifikanta. För mig var det inte en fråga om de skulle göra det, utan snarare när. Vi kan få förtroende på marknaden när vi vet att centralbanker är villiga att gå in och fylla tomrummet när penningmarkandsfonder eller banker är ovilliga att utöka likviditeten till varandra", sade Brian Jacobsen, chefsstrateg på Wells Fargo Funds Management i San Francisco till Bloomberg News.

Vid 16.15 var Dow Jones upp 1,1 procent till noteringen 11.372, det bredare S&P 500 ökade 1,0 procent till 1.201, medan Nasdaq Composite steg 0,9 procent till 2.595.

Omsättningen var 150 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 350 miljoner aktier på Nasdaq.

ECB uppgav på torsdagen att de kommer att låna ut dollar till banker i euroområdet i tre separata tremånaderslån för att säkra att de har tillräckligt med dollar till och med slutet av året.

"ECB-rådet har beslutat, koordinerat med Federal Reserve, Bank of England, Bank of Japan och SNB, att genomföra tre dollarlikviditetsoperationer med en löptid om cirka tre månader fram till slutet av året", skrev ECB i ett uttalande.

Lånen införs som komplement till de existerande sjudagarslånen och kommer att genomföras som ett erbjudande med fast ränta med full tilldelning.

Det första erbjudandet om tremånaderslån genomförs den 12 oktober.

Bland enskilda bolag rapporterade stålbolaget Kennametal en ökning med 27 procent för bolagets orderingång för jämförbara enheter under perioden juni-augusti, jämfört med motsvarande period året innan. Det var en förbättring jämfört med en ökning på 22 procent för perioden maj-juli. Aktien steg 1,9 procent.

Research in Motion, som tillverkar mobiltelefoner under varumärket Blackberry, lämnar rapport för det andra kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår efter börsstängning i New York. Aktien var upp 2,1 procent inför rapporten.

Ur en välfylld statistik agenda framgick att Philadelphia Federal Reserves månatliga index visar på en starkare ekonomisk aktivitet i näringslivet i september, jämfört med månaden före.

USA:s industriproduktion steg 0,2 procent i augusti, jämfört med månaden före. Det rapporterar Federal Reserve, enligt Bloomberg News.

Analytiker hade räknat med att industriproduktionen skulle ha varit oförändrad jämfört med föregående månad, enligt Bloomberg News snittprognos.

Däremot var indexet över förtroendet bland de amerikanska konsumenterna oförändrat under förra veckan.

Det visar Bloomberg Consumer Comfort Index, som genomförs av Langer Research Associates.

Tidigare under torsdagen redovisades att Empire Manufacturing index för september backade till -8,82 från - 7,72 i augusti. Analytikerna hade räknat med att indexet, som mäter industriverksamheten i New York-området, skulle ha stigit till -4,00.

Antalet nyanmälda arbetslösa i USA steg till 428.000 under vecka 36, tvärtemot en väntad, om än blygsam, minskning till 411.000 nya arbetssökande.

USA:s KPI steg 0,4 procent i augusti, jämfört med månaden innan. Väntat var en uppgång med 0,2 procent enligt Bloomberg news snittprognos. Kärn-KPI, exklusive livsmedel och energi, steg 0,2 procent vilket var i linje med förväntningarna.

USA:s bytesbalans stärktes under det andra kvartalet. Underskottet för perioden blev 118 miljarder dollar mot 119,6 miljarder dollar i det första kvartalet. Analytikerna hade räknat med ett underskott på 122,4 miljarder dollar för det andra kvartalet enligt Bloomberg News snittprognos.

Räntan på den tioåriga statsobligationen var upp 10 punkter till 2,08 procent.


Innehåll från SimployerAnnons

Arbetsplatsen efter pandemin – så ser den ut enligt Simployer

Under året som gått har frågor som rör arbetsplats och arbetsmiljö ökat lavinartat. Vi har ställts inför nya utmaningar när arbetsplatsen blivit digitaliserad och många undrar hur vi ska arbeta efter pandemin. Simployer arbetar dagligen med att ge svar på dessa frågor och stödjer arbetsgivare i omställningen.

Simployer tror att framtidens arbetsplats och arbetsmiljö är en hybrid av arbete hemifrån och på kontoret där valfrihet och samverkan står i fokus. 

– Simployers vision är att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare. Vi arbetar främst mot HR-avdelningar där vi leder kurser och ger rådgivning om hur man skapar en välfungerande arbetsplats. Med pandemin uppstod en explosion av frågor kring hur arbetsplatsen ska fungera. Där finns vi till som både rådgivare och förebild, säger Fredrik Christiansson, Sverigechef för Simployer.

– Företagskulturen och värderingarna är något som många företag byggt upp under en lång tid på kontoret. Det blir dessutom svårare för arbetsgivare att stämma av med sina anställda om hur de mår. Därför är en hybrid arbetsmiljö ett alternativ som vi tror på, säger Lena Wepplinger, Head of Content & Experts på Simployer. 

En samlingsplats för det sociala mötet 

När vaccinationerna nu är igång uppstår frågor om hur arbetsplatsen kommer se ut när vi kan börja komma tillbaka till kontoret. Simployer tror på en lösning där kontoret fungerar som en samlingsplats dit medarbetare kommer för att mötas och ha ett socialt utbyte mer än att bara gå dit och för att sedan sätta sig ensam vid sin dator och arbeta. 

Vi kan utföra det mesta arbete hemifrån men vi behöver en plats att hämta energi och faktiskt ses. Därför förblir det fysiska kontorets roll betydelsefullt – men på ett annat sätt än tidigare. Medarbetare kommer även med största sannolikhet efterfråga en arbetsplats där det går att jobba både hemifrån och på kontoret. 

– Vi tror på att de som vill vara på kontoret ska kunna vara det, men de som vill arbeta mer hemma kommer ha möjlighet att göra det också. Kontoret ska vara en plats dit man vill gå och det kommer fylla en social funktion. Ska man försöka sammanfatta det enkelt, kan man säga att vi ser framför oss att det är ett skifte från ”arbetsplats” till ”mötesplats”, säger Fredrik Christiansson. 

Om Simployer

Är medarbetarna den mest värdefulla tillgången för din verksamhet? Då är det viktigt att du förvaltar deras kompetens och bygger upp en hållbar företagskultur! Simployer stöttar och förenklar arbetsdagen för ledare, HR och anställda för över 1,2 miljoner användare i Sverige och Norge. Vår målsättning är tydlig: Att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare.

Läs mer om Simployer här 

Mer från Simployer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Simployer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?